50 років, відданих службі у розвідці

10/15/2020
singleNews

Усього в розвідці Василь Олексійович пропрацював майже 50 років, із них чверть століття – це служба в агентурних підрозділах. Тричі виїжджав у довготривалі закордонні відрядження до європейських країн, кожне з яких тривало 4–5 років, працював із цінними джерелами інформації, брав участь у проведенні важливих розвідувальних операцій. Упродовж певного періоду, на початку 1990-х років, проходив службу в Управлінні міжнародних зв’язків Служби безпеки України, де з урахуванням попереднього досвіду й знання іноземних мов долучався до налагодження партнерських контактів з іноземними спецслужбами у нових умовах, мав причетність до розробки і підписання перших договорів.

Набутий досвід Василь Ільченко наполегливо передавав слухачам Інституту зовнішньої розвідки України (нині – Академія зовнішньої розвідки України). Він завжди акцентував увагу на тому, що робота у розвідці дуже особлива і специфічна, до неї не можна підходити зі звичними мірками, шаблонно. Відтак надавав важливого значення спроможності майбутніх розвідників нестандартно мислити, вміти знаходити підхід до кожної людини, гідно інтелектуально протистояти потенційному ворогу.

У 2011 році за вагомі досягнення на освітянській ниві Ільченко В. О. згідно з Указом Президента України отримав високе звання «Заслужений працівник освіти України».

З нагоди ювілею ветеранові вручили пам’ятний знак Служби зовнішньої розвідки України «Вірність та честь» І ступеня.