А нам від цих Триста любові б повчитись до рідного краю. Пам’яті Героїв Крут

1/29/2021
singleNews

29 січня Україна вшановує пам’ять героїв Крут.

Бій під Крутами 29 січня був одним із епізодів чергової російсько-української війни грудня 1917 – квітня 1918 років. Для українського народу він став символом героїзму і жертовності молодого покоління у боротьбі за незалежність України.

Згадана російсько-українська війна мала, як і нині, гібридний характер з боку Росії. Попри публічні заяви про підтримку автономії та самовизначення народів, петроградський Раднарком оголосив війну УНР, щойно українці проголосили власну державність і спробували вийти з орбіти впливу Росії.

29 січня 1918 року в бою під Крутами зійшлися війська Української Народної Республіки та російські озброєні підрозділи. Українські війська, які обороняли Київ, із мінімальними втратами виконали поставлене командуванням завдання. В меншості вони дали бій ворогу, завдавши йому суттєвих втрат. Таким чином, ворога було затримано і збережено контроль над Києвом, столицею УНР. Бій під Крутами дав змогу підписати Берестейський мирний договір – перший мир Першої світової війни, згідно з яким УНР стала суб’єктом міжнародних відносин.

Триста юних мрійників-добровольців змінили перо на рушницю і загинули, захищаючи Батьківщину, здобуваючи волю і навіки присягнувши вірність батькам.

Сьогодні Героїв Крут називають першими українськими кіборгами. З думкою про їхній подвиг тримали оборону герої сьогоднішнього часу – оборонці Донецького аеропорту та всі наступні захисники територіальної цілісності й державного суверенітету України у війні ХХІ століття проти того самого російського агресора.

Світла пам'ять і тричі СЛАВА безсмертним захисникам України!