02.03.2021 Огляд заходів іноземних держав щодо протидії поширенню COVID-19 у світі

3/2/2021
singleNews

Королівство Іспанія

Уряд Іспанії продовжив до 16 березня обмеження на польоти з Великої Британії, Південної Африки та Бразилії через нові штами коронавірусу в цих країнах. Також до 31 березня продовжено обмеження на необов'язкові поїздки з країн, що не входять до ЄС та Шенгенської зони.  

Водночас Урядом Іспанії дозволені подорожі з деяких країн з низьким рівнем зараження, зокрема з Австралії, Нової Зеландії, Руанди, Сінгапуру, Південної Кореї, Таїланду, Китаю, окремих адміністративних районів Гонконгу і Макао.

Республіка Австрія

У дитячих садках Австрії та початкових школах зафіксовані випадки виявлення британської та південноафриканської мутацій коронавірусу, що призвело до закриття 13 початкових шкіл та 10 дитячих садків лише у Відні та Нижній Австрії. З огляду на такі показники, МОЗ Австрії орієнтовно з середини березня планує запровадити для співробітників/вихователів та учнів даних закладів тестування на коронавірус тричі на тиждень.

Швейцарська Конфедерація

1 березня набрало чинності рішення Федеральної ради Швейцарії про незначне пом’якшення на загальнонаціональному рівні протиепідеміологічних обмежень. Це дозволило відновити роботу малих підприємств, які обслуговують обмежену кількість клієнтів; роботу музеїв, бібліотек та читальних залів; функціонування зоопарків, ботанічних садів та рекреаційних об'єктів;  спортивних споруд на відкритому повітрі.

Водночас усі інші обмежувальні заходи, зокрема заборона роботи закладів харчування на всій території Швейцарії, діють і надалі.

Королівство Данія

Із 1 березня значна частина сектору роздрібної торгівлі в Данії знову відкрилася після 2-місячного карантину, але з обмеженнями за кількістю відвідувачів на квадратний метр площі.

Торгівельні центри залишаються закритими. Малі установи прямого обслуговування, такі як перукарні, також залишатимуться закритими принаймні до Великодня.

Республіка Польща

Міністр охорони здоров'я Польщі Адам Недзельський заявив, що британський штам є основною причиною третьої хвилі епідемії коронавірусу в країні. Він зазначив, що цей висновок підтверджується дослідженнями геному вірусу в регіонах країни, де є велика кількість випадків захворювання на COVID-19.

Канада

Канада на цьому тижні отримає першу партію вакцини від коронавірусу AstraZeneca з Індії. Доставлять 500 тисяч доз. Відомо, що в країну вакцина, яку виробляють на потужностях SerumInstituteIndia, прибуде в середу. Всього Канада домовилась про постачання 2 мільйонів доз вакцини з Індії до середини травня.

Турецька Республіка

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган заявив, що у вихідні дні у провінціях з низьким і середнім рівнем ризику зараження коронавірусом скасують комендантську годину.

Алжирська Народна Демократична Республіка

В Алжирі оголошено рішення уряду про продовження на невизначений термін дії обмежувальних заходів, що стосуються закриття сухопутних та морських кордонів, а також повітряного простору країни у зв’язку із епідеміологічною ситуацію, що характеризується поширенням нових штамів коронавірусу.

Республіка Індія

Згідно з повідомленням Генерального директора Індійської ради медичних досліджень (ICMR) в Індії виявлено нові штами коронавірусу Sars-Cov-2. Так, мутації вірусу E484K та N440K були зафіксовані у зразках, отриманих із штатів Махараштра та Керала. Ці два штами вірусів були раніше виявлені в інших країнах і не є специфічними для Індії.

Нові типи вірусів значно послаблюють імунну відповідь організму, зменшуючи імунітет, отриманий від попереднього інфікування, а також значно знижують ефективність від вакцинації.

Австралія

В Австралії активізував роботу спеціальний підрозділ, покликаний боротися із дезінформацією, пов’язаною із COVID-вакцинацією. Міністр охорони здоров’я Грег Хант зазначив, що підрозділ було засновано ще у минулому році на тлі занепокоєнь щодо швидкого поширення неправдивої інформації про вакцинування у соціальних мережах.