04.01.2021 Огляд заходів іноземних держав щодо протидії поширенню COVID-19 у світі

1/4/2021
singleNews

Федеративна Республіка Німеччина

У Німеччині планують продовжити дію локдауну. Про це попередньо домовилися керівники всіх 16 федеральних земель. Представники земель з гіршою статистикою закликають до продовження на три тижні, а з кращою – на два. Необхідність продовження локдауну пов'язана зі статистикою захворюваності, яка, незважаючи на введення посилених заходів перед Різдвом, залишається на високому рівні.

Королівство Іспанія

У кількох регіонах Іспанії в неділю посилюють обмеження на пересування у відповідь на можливі наслідки новорічних святкувань. Найближчим часом нові обмеження наберуть чинності в регіонах Андалусія, Мадрид і Арагон. У Мадридському регіоні будуть заборонені в'їзд і виїзд з понеділка, крім як з поважних причин.

Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії

У Великій Британії планують посилювати карантинні обмеження, оскільки кількість випадків COVID-19 продовжує зростати, чому сприяє новий різновид вірусу. Це змусило уряд скасувати заплановане повторне відкриття шкіл в Лондоні і його околицях. Велика частина Англії вже перебуває під жорстоким рівнем обмежень, викладених в чотирирівневій системі регіональних правил, покликаних зупинити поширення вірусу і захистити національну систему охорони здоров'я.

Велика Британія дозволить людям в рідкісних випадках робити щеплення проти COVID-19 різними вакцинами, не дивлячись на відсутність даних про ступінь імунітету, що забезпечується змішуванням доз. Британський уряд заявив, що людям можна зробити поєднання двох щеплень від COVID-19, наприклад, якщо такої ж дози вакцини немає в наявності, згідно з керівними принципами, опублікованими напередодні Нового року.

Королівство Данія

На думку данських експертів-вірусологів, продовжений урядом Данії до 17 січня локдаун може діяти протягом декількох місяців. Висловлюються припущення, що найбільш оптимістичний прогноз – це принаймні ще один місяць обмежень, але, швидше за все, два.

Королівство Норвегія

Уряд Норвегії вирішив посилити карантин на тлі високої захворюваності коронавірусом. Повідомляється, що тенденція до зростання захворюваності є в більш ніж 40 муніципалітетах. Нові заходи діятимуть з 4 по 18 січня.

З понеділка заборонені походи в гості, окрім певних виняткових ситуацій.  В барах і ресторанах забороняється продавати алкогольні напої. При цьому самі заклади залишаються відкритими. За межами будинків можна збиратися групами до п'яти осіб для участі у певних заходах. Дозволяється збирати до 200 чоловік на заходи, де є стаціонарні сидячі місця.

Крім цього, рекомендується перевести заняття в коледжах, училищах та університетах в онлайн-режим на цей період. Школи та дитсадки залишаться відкритими, але в середніх і старших класах пропонують більше займатися дистанційно. Магазини і супермаркети продовжать роботу з дотриманням вимог щодо соціальної дистанції для клієнтів.

Грецька Республіка

Грецький уряд оголосив про повернення до суворого карантину на один тиждень, починаючи з неділі, щоб зменшити тиск на систему охорони здоров'я. Влада пояснила, що рішення було прийнято "з міркувань обережності", щоб школи могли відкритися 11 січня.

Литовська Республіка

У Литві вирішили продовжити обмеження на пересування між регіонами. Заходи діятимуть мінімум до 31 січня. Колишній термін обмежень був до 24 січня, і тепер його продовжили на тиждень. Це пов'язано з високою захворюваністю коронавірусом в країні.

Канада

Міністерство охорони здоров’я провінції Онтаріо повідомило, що проведені дослідження свідчать про те, що поєднувати різні вакцини від коронавірусу не варто, оскільки це може бути небезпечно та неефективно. Наразі у канадських дослідників не існує даних про взаємозамінність вакцин.

Китайська Народна Республіка

Китай вжив заходів із попередження поширення COVID-19 у період відзначення Свята Весни. Вищі навчальні заклади країни мають скорегувати тривалість зимових канікул відповідно до місцевої епідемічної ситуації, щоб студенти та вчителі менше відвідували території університетів.

Влада Пекіну розширила зону із середнім рівнем ризику COVID-19 у зв’язку з виявленням нових випадків зараження у районі Шуньї. Переважно мова йде про безсимптомні випадки, що пов’язують з раніше встановленими інфікованими жителями. Наразі у столиці визначено 7 зон підвищеного епідемічного контролю, де запроваджено жорсткі обмежувальні заходи. 

Уряд північно-східної провінції Хейлунцзян повідомив про ріст нових безсимптомних випадків COVID-19. Зокрема, інфекція була зафіксована у прикордонних містах Суйфеньхе та Хейхе. Хворі виявляються в ході запровадженого скринінгу населення.

Грузія

Із 3 по 31 січня в країні поновлено карантинні обмеженні (заборонено роботу усіх закладів відпочинку, ресторанів, кафе, не працюють магазини). Водночас із 3 по 15 січня в країні оголошено вихідними днями, що, на переконання уряду, допоможе знизити рівень мобільності населення в період новорічних та різдвяних свят.