05.05.2021 Огляд заходів іноземних держав щодо протидії поширенню COVID-19 у світі

5/5/2021
singleNews

Країни "Групи 20" (G20) підтримали введення паспортів вакцинації від COVID для туристів. Таке нововведення має вивести індустрію подорожей і туризму зі спаду, викликаного пандемією. Про це на прес-конференції заявив міністр туризму Італії Массімо Гаравалья.

Республіка Хорватія

У Хорватії триває особливий режим перетину кордону. Від іноземців вимагається наявність негативного ПЛР-тесту (не більше 48 годин від забору крові), а також документи, що підтверджують дозволену мету відвідання (транзит, родичі, економічна, навчання, робота, запрошені медичні фахівці, прикордонники, військові, дипломати). Як альтернатива тестуванню може бути застосований 14-денний карантин (для громадян ЄС з країн «червоної» зони – виключно тест).

Канада

Національний консультативний комітет з імунізації Канади рекомендував вакцину «Johnson&Johnson» всім особам віком від 30 років. Водночас у відомстві повідомили про можливість виникнення тромбозу після щеплення цим препаратом.

У травні Канада почне отримувати понад 2 мільйони доз вакцини Pfizer-BioNTech щотижня, оскільки два фармацевтичні виробники зі США розпочали доставку цього препарату.

Королівство Саудівська Аравія

Генеральна прокуратура заявила, що згідно з новими затвердженими нормами, порушення інструкцій щодо ізоляції або карантину, окрім інших покарань, передбачених шаріатом або нормативними актами, карається позбавленням волі на строк до двох років і штрафом до SAR 201 тис. (USD 53593). До іноземців може застосовуватися примусова депортація та заборона повторного в’їзду до королівства.

Туніська Республіка

З 3 травня у Тунісі набуло чинності розпорядження уряду щодо обов’язкового семиденного проходження карантину в спеціалізованих центрах/готелях подорожуючими, які прибувають до Тунісу. Крім цього вони мають пред’явити негативний результат ПЛР-тесту, зробленого не більше аніж за 72 години до прибуття.

Від обов’язкового карантину звільнені такі категорії громадян:

- пасажири, які отримали дві дози вакцини або одну дозу після перенесеного захворювання на коронавірус із відповідним документальним підтвердженням. Також, вони мають взяти на себе зобов’язання щодо проходження карантину за місцем проживання/перебування;

- неповнолітні без супроводу або у супроводі осіб, що отримали щеплення;

- організовані групи туристів, до яких застосовується відповідний санітарний протокол та мають відповідне документальне підтвердження (туристичні ваучери, представник туристичного оператора тощо);

- подорожуючі, які прибули до Тунісу із лікувальною метою та мають відповідне документальне підтвердження;

- особи із особливими потребами (інвалідність, похилий вік тощо);

- туніські та іноземні дипломати;

- офіційні делегації із терміном перебування у Тунісі не більше 5 діб.

Згадані категорії громадян по прибуттю на територію Тунісу мають пройти експрес-тестування на коронавірус (у всіх аеропортах країни є відповідні центри). У разі позитивного результату, особи розміщуватимуться у спеціалізованих центрах.

Азербайджанська Республіка

З 3 травня в Азербайджані при вакцинації проти коронавірусу осіб у віці 60 років і старших використовуватиметься вакцина Vaxzevria (компанія-виробник AstraZeneca). 84 000 доз вакцини Vaxzevria, що постачають в Азербайджан у рамках платформи COVAX, розширюють можливість вибору і забезпечують громадянам доступ до різних препаратів.

Китайська Народна Республіка

Центр охорони здоров’я Гонконгу повідомив про збільшення кількості завезених випадків інфекції із-за кордону (80% становили пацієнти, що прибули з країн Азії). У зв’язку з цим влада планує посилити протиепідемічні заходи для забезпечення нульового рівня зараження.

Малайзія

Координатор Національної програми імунізації населення проти Covid-19 Хаїрі Джамалуддін повідомив, що реєстрація на добровільну вакцинацію препаратом проти коронавірусу AstraZeneca (268000 доз) була завершена менш ніж за 4 години.