08.10.2021 Огляд заходів іноземних держав щодо протидії поширенню COVID-19 у світі

10/8/2021
singleNews

ООН

Генсек ООН А. Гутерреш вважає, що у світі вже виробляється достатня кількість вакцин для повної вакцинації 40 % населення планети до кінця 2021 р. та 70 % до середини наступного, але донорам потрібно зібрати 8 млрд дол., щоб збільшити обсяг COVID-щеплень у бідніших регіонах. План передбачає, що країни ООН розподілятимуть дози вакцин, передаватимуть технології та робитимуть інші кроки, що допоможуть біднішим країнам отримати достатньо вакцин та розповсюдити їх серед свого населення.

Федеративна Республіка Німеччина

Голова Національної асоціації лікарів із обов'язкового медичного страхування А. Гассен закликав скасувати вимогу щодо масок у школах через регулярні тестування, а також через непідготовлену імунну систему дітей внаслідок тривалих блокувань, соціального дистанціювання та носіння масок, які призводять до того, що діти частіше хворіють вірусами, які раніше не могли на них вплинути.

Німецька асоціація лікарів загальної практики попереджає про різке зростання інфекційних захворювань внаслідок пандемії коронавірусу, оскільки імунна система недостатньо підготовлена проти багатьох вірусів, з якими люди раніше добре справлялися. Внаслідок цього застуда проходить важче чим зазвичай.

Президент інституту Р. Коха відкидає вимогу щодо зняття масок у школах у деяких федеральних землях, оскільки немає підстав для зняття рекомендацій щодо заходів захисту від коронавірусу в школах, дитячих садах та будинках престарілих, принаймні до весни 2022 року. Водночас, з 04.10.2021 р. у Берліні було знято зазначену вимогу до 6 класу включно.

Канада

Прем’єр-міністр Канади Дж. Трюдо заявив, що Уряд Канади прийняв рішення, що до 29 жовтня п. р. усі «основні» федеральні службовці повинні пред’явити підтвердження повної вакцинації проти коронавірусу. У іншому випадку з 15 листопада п. р. їх відправлять у безоплатну відпустку до тих пір, поки вони не повідомлять, що їхній статус вакцинації змінився.

Ті, хто отримав одну дозу вакцини проти COVID-19, також потраплять в адміністративну відпустку без оплати, якщо не зроблять друге щеплення протягом 10 тижнів після першого.

Політика обов’язкової вакцинації федеральних чиновників торкнеться 257 тисяч працівників, незалежно від того, працюють вони в офісі чи віддалено. До них входять і співробітники Канадської королівської кінної поліції (RCMP).

Нова вимога не поширюється на такі федеральні структури, як Служби Канади (ServiceCanada), Служба ветеранів Канади (VeteransAffairsCanada), Канадське агентство доходів (CanadaRevenueAgency), а також Збройні сили Канади. Однак їх попросять запровадити подібні заходи.

Крім того, федеральний уряд зобов’язав до кінця місяця вакцинуватися усіх, хто хоче подорожувати повітряним, залізничним чи морським транспортом в межах Канади.  Лише до 30 листопада невакциновані особи зможуть сісти на літак чи поїзд, пред’явивши негативний результат тесту на COVID-19.

06.10.2021 військові медсестри Збройних сил Канади, дислоковані в Онтаріо та Новій Скоші, направлені до лікарень м. Едмонтон (провінція Альберта), щоб допомогти послабити тиск на відділення швидкої допомоги, перевантажені пацієнтами COVID-19. Вони допомагатимуть персоналу лікарень до кінця жовтня п. р.

Арабська Республіка Єгипет

Відповідно до інформації міністра охорони здоров’я та народонаселення Єгипту Хали Заєд, у рамках виконання директив президента АРЄ А. Аль-Сісі щодо вакцинації всіх працівників сектору освіти до початку навчального року, орієнтовно 70 % працівників освітньої сфери по всій країні вже отримали вакцину, при цьому показник вакцинації у вишах становить 90 %, й орієнтовно 35 % студентів університетів також пройшли вакцинацію.

Крім того, Кабінетом Міністрів Єгипту прийнято рішення про зниження вартості проведення ПЛР-тестів на COVID-19.

Республіка Індія

У Женеві, Швейцарія, представники індійської фармацевтичної компанії Bharat Biotech презентували експертній групі Всесвітньої організації охорони здоров’я (SAGE) результати клінічних випробувань вакцини Covaxin для її затвердження. Використання цієї вакцини дозволено урядами 14 країн світу. При цьому Індія експортувала близько 70 млн. доз. вакцини Covaxin, показник ефективності якої за результатами проведення третьої фази клінічних випробувань становить 77,8  %. В Індії проходять випробування вакцини на дітях. Їх результати найближчим часом будуть надані регуляторному органу Індії у сфері контролю за обігом ліків (DCGI).

Керівник Всеіндійського інституту медичних наук (AIIMS) Рандіп Гулерія у своїй заяві застеріг населення щодо перебування пандемії Covid-19 у стадії другої хвилі, що вимагає від населення пильності та дотримання визначених норм. Також науковець зазначив, що з часом пандемія має перейти в ендемію.

Малайзія

Міністр охорони здоров’я Малайзії Хаїрі Джамалуддін повідомив, що відомство підписало зобов’язання з американською фармацевтичною компанією MerckSharp&Dohme про закупівлю 150 тис. наборів (курсів для пацієнтів) противірусного препарату «мольнупіравір», який вважається проривом у лікуванні хворих на Covid-19 (вдвічі зменшує смертність та рівень госпіталізацій).