11.06.2021 Огляд заходів іноземних держав щодо протидії поширенню COVID-19 у світі

6/12/2021
singleNews

ВООЗ

На європейській території є імовірність поширення індійського штаму коронавірусу («дельта-варіант»), більш заразного, ніж інші штами, повідомив 10 червня директор Європейського бюро ВООЗ Ханс Клюге. Посилаючись на дані досліджень, він заявив, що новий штам поширюється в ЄС і здатний заражати навіть щеплених.

Ханс Клюге повідомив, що тільки 30 % жителів Європи отримали першу дозу вакцини від нового коронавірусу, 17 % імунізовані повністю. Європейське регіональне бюро ВООЗ закликало проявляти обережність через більшу мобільність населення, збільшення кількості громадських зібрань, великих фестивалів і спортивних турнірів, які відбудуться в найближчі дні і тижні.

ЄС

ЄС приєднався до заклику президента США почати нове розслідування щодо походження коронавірусу. "У цьому питанні потрібна повна прозорість, щоб винести уроки. Світ має право знати, що саме сталося, щоб зробити правильні висновки", – сказав президент Європейської Ради Шарль Мішель перед поїздкою на саміт "Великої сімки" у Британії. Подібну заяву зробила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. "Ми повинні знати, як виникла ця пандемія, щоб зробити правильні висновки і розробити правильні запобіжники, аби подібне не повторилося у майбутньому. Розслідувачі повинні мати повний доступ до усієї необхідної інформації, щоб встановити реальне джерело пандемії", – сказала вона. Очікується, що лідери Групи семи – США, Канади, Франції, Німеччини, Італії, Британії та Японії – у комюніке за підсумками саміту закличуть до нового незалежного розслідування під егідою ВООЗ.

G7

Лідери “Групи семи” під час саміту у Великій Британії мають оголосити про старт кампанії щодо постачання 1 мільярда доз вакцини від COVID-19 біднішим країнам наступного року.

Республіка Болгарія

З огляду на зменшення кількості випадків коронавірусної інфекції Болгарія планує скасувати примусове носіння масок у тренажерних залах, перукарнях, невеликих магазинах та офісах, де всі працівники щеплені.

Королівство Данія

За оцінками данського Державного інституту сироватки крові, кількість осіб, інфікованих Covid-19, досягне максимальних показників у середині червня цього року, а потім почне знижуватися. Тому органи охорони здоров’я Данії рекомендують громадянам все ще бути обачними і дотримуватися чинних карантинних обмежень.

Відповідно до статистичних даних, переважна більшість данців зараз інфікуються британським штамом B.1.1.7, але також спостерігається зараження іншими мутаціями Covid-19, зокрема, мексиканською B1.1.519.

Естонська Республіка

В Естонії з 10 червня вводяться в дію нові цифрові COVID-сертифікати відповідно до стандарту Європейського Союзу. Захищені від підробки посвідчення дозволять у майбутньому безпечніше пересуватися по ЄС. Цифрова система сертифікації COVID в ЄС повністю функціонуватиме з липня. На порталі пацієнта можна створити для себе три нових сертифікати, що підтверджують вакцинацію, перенесений COVID-19 або негативний результат тесту на коронавірус.

Угорська Республіка

Україна та Угорщина домовилися взаємно визнавати свідоцтва про вакцинацію від коронавірусу, що вже з 11 червня відкриває можливість подорожей, про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба. Визнання свідоцтв означає, що будуть прийняті усі вакцини, сертифіковані для використання в Україні, включно з індійською Covishield та китайською CoronaVac.

Федеративна Республіка Німеччина

Німеччина, Бельгія та Словаччина запропонували Україні засоби індивідуального захисту та апарати ШВЛ для боротьби проти COVID-19. Допомога включає понад 35 млн захисних масок, 24 апарати ШВЛ, 10 тис. захисних костюмів та окулярів. Надання допомоги координує Центр реагування на надзвичайні ситуації Євросоюзу. Зокрема, Німеччина запропонувала Україні 25 млн хірургічних масок, майже 8 млн. масок FFP2 та 24 апарати ШВЛ.

Королівство Швеція

За повідомленням Агентства охорони здоров’я Швеції нині в країні  зафіксовано лише 500 випадків важкохворих на Сovid-19, що є найнижчим показником з часів початку пандемії.

Канада

Федеральний уряд Канади офіційно підтвердив, що з липня 2021 року повністю вакциновані канадці зможуть подорожувати за межі країни без необхідності самоізоляції протягом 14 днів або перебування в карантинному готелі після повернення.

Сполучені Штати Америки

На цей час ситуація із поширенням коронавірусу в США має ознаки до стабілізації.

Адміністрація президента США Джо Байдена закупить 500 млн доз вакцини від коронавірусу виробництва американської компанії Pfizer і пожертвує їх іншим країнам. “200 млн доз (вакцин) будуть доставлені до кінця цього року, а решту 300 млн будуть доставлені у першій половині 2022 року”, – йдеться в заяві. США пожертвують ці вакцини 92 країнам з низьким і середнім рівнем доходу за допомогою міжнародної ініціативи COVAX зі створення і виробництва вакцин, яка є ключовим механізмом всесвітнього обміну вакцинами.

Держава Ізраїль

Індивідуальний в'їзд туристів в Ізраїль буде дозволений з 1 липня. Нині туристам дозволяється прибувати в Ізраїль лише в складі невеликих організованих груп.

Грузія

У Грузії обговорюють можливість вакцинації іноземців, які протягом певного часу перебувають в країні і хочуть зробити щеплення проти коронавірусу.

Республіка Чилі

Чилійські органи охорони здоров'я оголосили локдаун у Сантьяго, незважаючи на повну вакцинацію більше половини населення. Щоденний обсяг кількості випадків захворюваності у Чилі зріс на 17 % за останні два тижні по всій країні та на 25 % у столичному регіоні, що включає Сантьяго.