12.01.2021 Огляд заходів іноземних держав щодо протидії поширенню COVID-19 у світі

1/12/2021
singleNews

Королівство Іспанія

Зафіксовано істотне збільшення хворих в Іспанії. Ситуація погіршується, зважаючи на погані погодні умови, викликані снігопадами, та неможливістю дістатися швидкої допомоги до місця виклику. Окремі регіони поновлюють заходи ізоляції на всій території, а не лише окремих зон. У Мадриді до 18 січня включно поширено додаткові карантинні обмеження на 18 зон в місті та 5 муніципалітетів передмістя.

Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії

Велика Британія відкриває сім центрів масової вакцинації, щоб прискорити поширення щеплень від COVID-19. Центри створюються в лондонському польовому госпіталі Nightingale, на футбольному стадіоні в Брістолі, на іподромі Епсом на південному сході і в тенісному клубі в Манчестері. За заявою уряду, цього тижня почнуть робити щеплення в сотнях додаткових лікарських кабінетах, лікарнях і деяких аптеках, в результаті чого загальна кількість пунктів збільшиться до 1200.

Чеська Республіка

Міністерство охорони здоров’я Чехії планує видавати громадянам країни свідоцтво про вакцинацію, яке дозволить вільно подорожувати за межі країни без негативного PCR-тесту.

Королівство Нідерландів

В рамках протидії поширенню коронавірусу Кабінет міністрів підготував законопроект, яким передбачено обов’язкову наявність негативного тесту на COVID-19 для усіх мандрівників, які в’їжджають в Нідерланди із-за кордону. Уряд має на меті надати правилу щодо наявності негативного тесту юридичне підґрунтя.

Королівство Данія

Уряд схиляється до того, що локдаун триватиме і після 17 січня 2021 року, коли спливає встановлений термін його дії, а обмеження діятимуть протягом зимового періоду.

Водночас, за даними Національного інституту сироваток, коронавірусні обмеження мали ще один досить позитивний ефект – захворювання на сезонний грип цієї зими в країні практично відсутні. З вересня минулого року було зареєстровано лише 17 випадків захворювання на грип і не було госпіталізацій, в той час як протягом жовтня 2019 року – травня 2020 року було зареєстровано 7600 випадків грипу та 2300 осіб потребували стаціонарного лікування. Остання велика епідемія грипу в Данії в 2017/18 роках призвела до 1644 смертельних випадків.

Угорська Республіка

Оперативний штаб при уряді вирішив продовжити жорсткий карантин до 1 лютого. В силі залишається комендантська година з 20:00 до 05:00, а також обмеження в роботі шкіл та ресторанів.

Латвійська Республіка

У Латвії продовжено на два тижні вже існуючі обмеження, що стосуються сфери послуг, торгівлі і освіти. Крім цього, продовжена практика введення на вихідних комендантської години з 22:00 до 5:00 з 15 по 17 січня і з 22 січня по 24 січня.

Водночас із 12 січня розширено доступний асортимент товарів: можна купити шкарпетки, колготки, шарфи, шапки, рукавички, товари для прибирання поверхонь, лопати і совки, електротовари для опалення приміщення тощо. Також можна буде придбати паливо, газові балони, свічки, сірники, опалювальні котли, обігрівачі, телефони, лампочки, ортопедичні приналежності та ін.

У найближчі два тижні, як і раніше, буде заборонено надання послуг краси, пірсингу і татуювання.

Зимові канікули для учнів 1-4 класів продовжено до 22 січня. У свою чергу, учні 5-12 класів з 11 січня навчаються дистанційно.

Ліванська Республіка

В Лівані оголошено про введення надзвичайного стану на тлі зростання кількості інфікованих коронавірусом. Прийнято рішення ввести режим надзвичайного стану з 14 по 25 січня. В країні діятиме цілодобова комендантська година, міжнародний аеропорт залишиться відкритим, проте всім пасажирам, які прибувають з країн з високими показниками захворюваності, буде запропоновано перебувати на суворому карантині протягом одного тижня.

Південно-Африканська Республіка

Уряд прийняв рішення про закриття до 15 лютого на своїх зовнішніх кордонах 20 наземних переходів у зв'язку зі зростанням в країні кількості інфікованих новим штамом коронавірусу. При цьому аеропорти і морські вокзали залишатимуться відкритими. Комендантська година продовжує свою дію з 21:00 до 05:00. Заборонені будь-які масові зібрання, включаючи політичні, зберігається заборона на продаж алкоголю. Носіння маски в громадських місцях і на вулиці обов'язкове для всіх. У районах, які оголошені владою епіцентрами пандемії, закриваються школи, парки і пляжі. При цьому ресторани, музеї і фітнес-центри залишаються відкритими. Ніяких обмежень на роботу промисловості не вводиться.