15.09.2021 Огляд заходів іноземних держав щодо протидії поширенню COVID-19 у світі

9/15/2021
singleNews

ВООЗ

ВООЗ на цей момент виступає проти паспортів вакцинації як умови для подорожей, – заявив генеральний директор Тедрос Аданом Гебрейесус. "Ми не хочемо, щоб паспорти вакцинації використовувалися як умова для подорожей. Це буде інструмент для дискримінації. Але коли підвищиться охоплення вакцинацією, можна розглянути таку можливість". Тому організація допомагає різним країнам у питанні розробки паспортів, щоб створити одноманітну, визнану всіма систему.

Велика Британія

Велика Британія запропонує третю дозу вакцини від COVID-19 усім людям, старшим за 50 років, та іншим людям із груп ризику, після того, як група експертів наголосила на важливості ревакцинації для захисту осіб з ослабленим імунітетом цієї зими. Міністр охорони здоров'я Саджид Джавід заявив депутатам, що уряд прийняв рекомендацію Об'єднаного комітету з вакцинації та імунізації і на наступному тижні почне пропонувати ревакцинацію.

Бустерні дози вакцини від COVID-19 потрібні літнім і людям зі слабким імунітетом, а дітям вони не потрібні, – заявила керівник групи розробників вакцини AstraZeneca Сара Гілберт. «Люди з ослабленим імунітетом і люди похилого віку отримають бустери. А у більшості людей імунітет зберігається». Спеціаліст зазначила, що бачить перспективу застосування вакцини AstraZeneca в її експорті до інших країн.

Агентство з контролю за лікарськими засобами і виробами медичного призначення (MHRA) дозволило використання мРНК-вакцини виробництва американської компанії Moderna для ревакцинації від коронавірусу.

Італійська Республіка

У регіоні Ломбардія (Мілан) щепити громадян третьою дозою вакцини від коронавірусу почнуть 20 або 21 вересня, – заявив глава регіону Аттіліо Фонтана. На першому етапі щеплюватимуть третьої дозою тих, кому це рекомендовано за станом здоров'я і обставинами, у перспективі щеплять і всіх інших.

Уряд Італії в разі потреби готовий зробити щеплення від коронавірусу обов'язковими, заявив заступник міністра охорони здоров'я Андреа Коста. Водночас влада з самого початку кампанії вакцинації ввела принцип добровільності, розраховуючи на почуття відповідальності громадян, зазначив Коста.

Республіка Кіпр

Міністр охорони здоров'я Кіпру Міхаліс Хадзіпантелас заявив, що близько 76 % дорослих жителів країни отримали мінімум одну дозу вакцини від COVID-19. Міністр зазначив, що 80 % населення буде повністю вакциновано протягом наступних трьох тижнів.

Федеративна Республіка Німеччина

Фахівці постійної комісії Німеччини з вакцинації «Stiko» зазначають: зважаючи на те, що в осінньо-зимовий період передбачається стрімке поширення різновидів вірусного захворювання на грип у ФРН, категоріям осіб з т.зв. «групи ризику», незважаючи на проходження вакцинації від вірусу Covid-19, необхідно здійснити щеплення від грипу. Потенційні цьогорічні загрози поширення штамів грипу пояснюються тим, що, на відміну від минулого року, карантинні заходи значно послабилися, а це сприятиме поширенню вірусів.

Уряд Баварії в рамках протидії поширенню захворюваності хоче запровадити безкоштовне тестування дітей у дошкільних закладах освіти. При цьому, за попередньої згоди батьків, яку вони мають надати у письмовій формі, дітям проводитимуть ПЛР-тест чи швидкий тест на визначення наявності антитіл.

Чорногорія

Заходи щодо посилення умов в'їзду, введені 20 серпня, продовжені і скориговані урядом 10 вересня, набули чинності.

В'їзд в країну дозволено після 14 днів з моменту повної вакцинації, за наявності ПЛР-тесту, зробленого не раніше, ніж за 72 години до поїздки. Підійде також тест на антиген, виданий не пізніше, ніж за 48 годин до моменту перетину кордону. В іншому випадку громадяни Чорногорії та іноземці з тимчасовим дозволом на проживання направлятимуться на ізоляцію.

Королівство Саудівська Аравія

Орган цивільної авіації Саудівської Аравії (GACA) оновив механізми в’їзду та процедур для пасажирів, які прибувають до Королівства. Пасажирам, які отримали принаймні одну дозу схвалених у Королівстві вакцин проти COVID-19, в’їзд буде дозволено за умови, що особа пред’явить негативний ПЛР-тест, зроблений за 72 години до польоту. Пасажир також повинен пройти інституційний карантин протягом п’яти днів, при цьому зробити ПЛР-тести протягом 24 годин і на п’ятий день після прибуття. Період інституційного карантину закінчується появою негативного результату тесту.

Республіка Вірменія

До Єревана доставили першу партію вакцин від коронавірусу – 25 тисяч доз AstraZeneca, надану Францією.

Грузія

Міністерство охорони здоров'я Грузії створило спеціальну платформу Covidpass.moh.gov.ge, за допомогою якої можна отримати інформацію про ковід-статус грузинських громадян та іноземців. Бізнес-оператори керуватимуться саме цією платформою. Зокрема, компанії зможуть перевірити ковід-статус візитерів, яких вони хочуть допустити на свою територію (ресторани, кафе, готелі тощо).