16.09.2021 Огляд заходів іноземних держав щодо протидії поширенню COVID-19 у світі

9/16/2021
singleNews

ЄС

Під час щорічного виступу глави Єврокомісії Stateofthe Union Урсула Фон дер Ляєн оголосила про виділення ще 200 мільйонів доз вакцин для країн із низьким і середнім рівнем доходу до середини наступного року. "Ми вже взяли на себе зобов'язання розподілити 250 мільйонів доз. До середини наступного року ми додамо ще 200 мільйонів доз країнам з низьким рівнем доходу", – сказала фон дер Ляєн. Президентка комісії похвалила стратегію вакцинації ЄС, зазначивши, що блок експортував понад 700 мільйонів доз вакцини в 130 країн – на додачу до 700 мільйонів, розподілених країнами Європейського Союзу. У своєму зверненні вона підкреслила, що Євросоюзу необхідно зосередитися на трьох пріоритетах: прискорити глобальну вакцинацію, продовжити свої зусилля з вакцинації в ЄС та зміцнити європейську готовність до майбутніх пандемій.

Республіка Австрія

Завдяки кампанії щеплення населення проти коронавірусу в Австрії вдалося запобігти майже 2 200 летальним випадкам. Про це свідчить розрахунок, проведений міністерством охорони здоров’я Австрії. "Модельний розрахунок показав, що без вакцинації пандемія коронавірусу призвела б до 2 177 додаткових смертей", – ідеться у повідомленні. Уточнюється, що загалом в Австрії з початку пандемії померли 10 837 осіб. Проведене австрійським МОЗ моделювання також засвідчило, що щеплення проти COVID-19 дало змогу зменшити кількість госпіталізацій загалом майже на 5 800 випадків, зокрема           2 278 до реанімаційних відділень.

Республіка Словенія

У Словенії з 15 вересня посилили обмеження та запровадили COVID-перепустки, щоб стримати четверту хвилю пандемії коронавірусу. Всі працівники і навіть самозайняті мають бути вакциновані, мати докази одужання (не більше 180 днів) або проходити тестування не рідше одного разу на тиждень за допомогою ПЛР-тестів, експрес-тестів на антигени чи наборів для самотестування. Для працівників вартість тестування покриватиметься роботодавцем, якому дозволено накладати санкції на тих, хто не дотримується вимог. Люди також повинні будуть пред'явити COVID-перепустку практично для всіх послуг, зокрема в магазинах, барах і ресторанах, в салонах краси, в кабінетах лікарів і лікарнях. Тільки служби невідкладної медичної допомоги та продуктові магазини й аптеки – але тільки ті, що не розташовані у торгових центрах – будуть як і раніше доступні для тих, у кого немає перепустки. Від цієї вимоги звільняються діти до 12 років, які ще не можуть бути вакциновані, й учні в громадському транспорті. Словенія зараз є однією з найбільш постраждалих від коронавірусу країн Європи, і 14-денна захворюваність на 100 тисяч населення вже перевищила 500. В країні менше 45 % населення були повністю вакциновані, але темпи щеплень зросли останніми днями.

Словацька Республіка

Міністр охорони здоров'я Володимир Ленгварський після засідання Кабінету міністрів заявив, що вакцинація дітей є добровільною. Дози будуть вводитися за запитом батьків і зі схвалення педіатра дитини. Діти отримають одну третину звичайної дози вакцини Comirnaty від Pfizer / BioNTech, і цю дозу вводитимуть педіатри.

Для перетину кордону зі Словацькою Республікою для громадян України потребується PCR тест не менш ніж за 72 години, або сертифікат про повну вакцинацію.

Республіка Молдова

Словаччина пожертвувала Молдові 10 тис. ПЛР-тестів на коронавірус. Партія тестів прибула до Кишинева разом з міністром закордонних справ Словаччини Іваном Корчоком.

Федеративна Республіка Німеччина

15 вересня Федеральний уряд прийняв рішення щодо продовження чинних спеціальних правил короткотривалої роботи для компаній, що перебувають у кризі під час пандемії, ще на 3 місяці до кінця 2021 року. Федеральне агентство зайнятості витратить на це близько 1,2 млрд. євро. Працівники, на яких поширюється робота на короткий час, отримують щонайменше 60 % втраченої чистої заробітної плати, а в яких є принаймні одна дитина – 67 %.

Федеральний міністр охорони здоров’я Є. Шпан виступає за те, що кожен, хто не хоче вакцинуватися від коронавірусу, хоча для нього доступна затверджена вакцина, повинен понести фінансову відповідальність. Це стосується, наприклад, вартості тестування перед відвідуванням ресторану.

Сполучені Штати Америки

Координатор Білого дому по боротьбі з COVID-19 Джефф Зінтс заявив, що Сполучені Штати розробляють «нову систему для міжнародних поїздок», яка включатиме такі процедури, як відстеження контактів.

Американських військових, які відмовляються робити щеплення проти коронавірусу, можуть звільнити. Після того, як в серпні у США схвалили вакцину Pfizer/BioNTech, міністр оборони Ллойд Остін повідомив, що всі чинні військовослужбовці мають вакцинуватися. Армія заявила, що почала виконувати цей наказ наприкінці серпня, додавши, що солдати можуть попросити звільнення від вакцинації на законних медичних, релігійних або адміністративних підставах. Водночас якщо військовий не матиме істотних показників для уникнення щеплення, йому може загрожувати адміністративне покарання, зокрема звільнення. Генеральний хірург армії США Раймонд Скотт Дінгл заявив, що вакцинація — це питання життя і смерті для солдатів та їхніх сімей. Минулого тижня міністерство оборони США повідомило про більше ніж 353 тисяч хворих на COVID-19 серед свого персоналу і понад 450 смертельних випадків. Нині в армії США прогнозують, що всі представники її підрозділів повністю вакцинуються до 15 грудня, а підрозділи резерву та національної гвардії — до 30 червня наступного року.

Мексиканські Сполучені Штати

У Мексиці всього застосовано 92 080 595 доз вакцин від COVID-19 для щеплення 60 921 470 громадян. Із них повний курс вакцинації – дві або одну дози залежно від марки вакцини – пройшли 39 319 931 особа, а частковий – одну дозу за необхідних двох – отримали 21 601 539 мексиканців та іноземців. Таким чином, вже провакциновано 68 % населення віком старше 18 років.

Королівство Саудівська Аравія

Міністерство інвестицій, у партнерстві з МОЗ КСА, оголосило про підписання меморандуму про взаєморозуміння з компанією AstraZeneca щодо розширення бізнесу компанії в Саудівській Аравії. Угода має на меті вивчити можливості створення центрів клінічних досліджень світового класу в КСА.

Демократична республіка В’єтнам

У м. Ханой було введено понад 5,95 млн доз вакцини (зокрема майже 5,3 млн перших ін’єкцій та понад 660 тисяч других). З населенням 5,75 мільйона людей у віці від 18 років Ханой зараз досяг більш ніж 92 % вакцинації жителів столиці, які отримали принаймні одну дозу вакцини.