16.11.2021 Огляд заходів іноземних держав щодо протидії поширенню COVID-19 у світі

11/16/2021
singleNews

ЄС

Євросоюз визнав COVID-сертифікати, видані у Молдові та Грузії, а також у Сербії та Новій Зеландії, повідомила пресслужба Європейської комісії. Ці чотири країни будуть підключені до системи ЄС, а їхні ковідні сертифікати  прийматимуться на тих же умовах, що й ковідний цифровий сертифікат ЄС. Рішення набирає чинності з 16 листопада.

Велика Британія

Запровадження ревакцинації проти COVID-19 у Британії має бути поширене на людей у віці від 40 до 49 років, щоб підвищити імунітет населення, що слабне перед холодними зимовими місяцями. Усі люди старше 50 років, клінічно вразливі, а також медичні працівники «на передовій» мають право на ревакцинацію. Агентство охорони здоров’я Великої Британії оприлюднило дані реального дослідження, що показало: «бустер» надає понад 90 % захист від симптоматичного COVID-19 людям у віці 50 років і старше. «Бустерні дози вакцини для більш вразливих дорослих, а також друга доза вакцини для підлітків 16–17 років є важливими способами підвищити наш захист від інфекції COVID-19 та важких захворювань. Ці щеплення також допоможуть розширити наш захист до 2022 року», – сказав голова Агентства з імунізації проти COVID-19 Вей Шен Лім. У Великій Британії в основному використовують щеплення Pfizer-BioNTech і Moderna для ревакцинації. Дослідження показало, що захист від симптоматичного захворювання після ревакцинації становив 93,1 % для людей, яким спочатку була введена вакцина Astra Zeneca, і 94 % для людей, яким спочатку зробили щеплення Pfizer. У JCVI очікують, що захист від важких захворювань, наданий «бустерами», буде вищим. Однак комісія відмовилася рекомендувати «бустери» для осіб молодше 40 років, заявивши, що не знайшли переконливих доказів зниження захисту від важкої форми COVID-19 від початкового впровадження вакцини для цієї вікової групи. Прем’єр-міністр Борис Джонсон покладається на ревакцинації та щеплення для дітей, щоб спробувати протистояти зимовому тиску на лікарні, не вдаючись до чергового карантину COVID.

Королівство Іспанія

Прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес заявив, що фармацевтична група Hipra почне тестувати вакцину від коронавірусу іспанського виробництва. Дозвіл на випробування дало Іспанське агентство з лікарських засобів. За словами Санчеса, Hipra проведе випробування на добровольцях у 10 лікарнях по всій Іспанії. При цьому прем'єр охарактеризував розробку вітчизняної вакцини як «видатну новину» й додав, що уряд виділив на розробку вакцини грант у розмірі 15 млн євро. Фармацевтична лабораторія Hipra, яка в основному займається дослідженнями та виробництвом ветеринарних вакцин, працює над двома вакцинами. Перша заснована на тій же технології передачі РНК, що і у препаратах, виготовлених Pfizer і Moderna, а друга, щойно схвалена для випробування, використовує рекомбінантний білок, подібний до білка американського виробника ліків Novavax.

Федеративна Республіка Німеччина

У Німеччині вперше допустили посилення карантину, що передбачатиме обмеження на допуск у транспорт для нещеплених від коронавірусу. Останніми днями ситуація з коронавірусом у країні стрімко погіршилася, у південних землях навантаження на лікарні наближається до небезпечного. Раніше було досягнуто згоди про завершення надзвичайної ситуації через епідемію наприкінці листопада, а натомість буде запроваджено дію закону про захист від інфекційних захворювань. З огляду на посилення епідемії його планують зробити жорсткішим. Людям, які ще не вакцинувалися і не перехворіли, заборонять користуватися автобусами і потягами без свіжого негативного тесту, зокрема і для міського транспорту. Обговорюються можливі обмеження на контакти, зокрема й у приватних просторах, вимоги ковід-сертифіката на робочих місцях та дистанційної роботи. Закон діятиме до 19 березня 2022 року з можливістю один раз продовжити його на три місяці. Зміни до закону про захист від інфекційних захворювань вже внесли до Бундестагу.

Французька Республіка

Франція розглядає питання локдауну невакцинованих осіб, однак у країні має сильний вплив принцип рівності. Незважаючи на це, на його користь висловився клінічний дослідник та професор Університету Сорбони Ж. Піалу, який зазначив, що з 8 пацієнтів на сьогодні у Франції – 7 невакциновані, тобто 87,5 %. Партія Е. Макрона вже виступила проти локдауну невакцинованих осіб, зазначивши, що країна повинна зробити максимум, щоб цього уникнути.

Через погіршення епідемічної ситуації з 15 листопада носіння масок знову стало обов'язковим у початкових школах по всій Франції. Раніше цей захід вже діяв у 61 департаменті з найгіршими епідеміологічними показниками, тепер же діти віком від 6 до 11 років знову мають носити маски у школі по всій країні. Захід не стосується дошкільних груп, які діти у Франції відвідують з трьох років. Обов'язкове носіння масок у початковій школі почали скасовувати у Франції у вересні на тлі зниження кількості нових випадків зараження коронавірусом. З того часу масковий режим у школах повернули до більш ніж половини департаментів.

Чеська Республіка

Медики Чехії вперше зафіксували три випадки інфікування різновидом AY 4.2. штаму коронавірусу Delta. «Поширення підваріанту AY 4.2. зараз ретельно контролюється. Його частота дещо зростає в європейських країнах, як от у Великій Британії. Згідно з результатами досліджень, цей підваріант активніше передається, але має приблизно таку саму стійкість до антитіл, що й інші різновиди «Дельти», – зазначила директорка Державного інституту громадського здоров’я Барбора Мацкова. Європейський центр профілактики та контролю захворювань зараз вивчає цей підваріант, щоб з'ясувати, чи може він бути стійкішим до вакцинації або лікування. Тим часом, за словами Мацкової, більше занепокоєння викликає мутація E484K. «Чеські лабораторії секвенували загалом 7 176 зразків у межах Delta-мутації та поки що не знайшли підваріант E484K у жодному з них», – повідомила керівниця Національної референтної лабораторії Гелена Їржинцова. Delta-штам і його підваріанти, насамперед AY.43, становлять приблизно 98 % усіх випадків інфікування коронавірусом у Чехії.

Швейцарська Конфедерація

Британська компанія Emergex проведе у Швейцарії клінічні випробування вакцини проти COVID-19 у вигляді пластиру. Експериментальна вакцина матиме вигляд пластиру з мікроголками. Вона зможе зберігатися до трьох місяців за кімнатної температури – на відміну від інших препаратів, які потрібно зберігати у холодильних або морозильних камерах. Вакцина задіює Т-клітини (лімфоцити, що відіграють центральну роль у здійсненні клітинної специфічної імунної відповіді), які вбивають заражені клітини в організмі. Натомість наявні препарати побудовані на основі реакції на антитіла, через що з часом імунітет слабне, і потрібно робити «бустерні» щеплення. Компанія Emergex отримала дозвіл від швейцарського регулятора на проведення клінічних випробувань у Лозанні за участю 26 людей. Дослідженням керуватиме професор Блез Жантон з Університету Лозанни. Випробування розпочнуться 3 січня, а проміжні результати очікуються у червні. У будь-якому разі вакцини Emergex будуть доступні не раніше 2025 року, що є звичайним терміном випробовувань для вакцин.

Республіка Молдова

У Кишиневі протягом дводенного марафону вакцинації від коронавірусу за щеплення пропонували ваучери на 500 леїв (близько 740 гривень) для відвідання ресторанів. Заохочувальну акцію організувала мерія у співпраці з кількома ресторанами. Щеплення можна було зробити в автобусі, обладнаному під медпункт, який розмістили у сквері в центрі міста. Ваучер можливо буде використати в одному з шести закладів протягом наступних трьох днів. При цьому ресторани – учасники акції виділили для цих людей окрему зону, оскільки загалом для доступу в ресторани вже вимагається ковід-сертифікат, якого у щойно щеплених громадян іще немає. Скористалися пропозицією за два дні 288 людей. Мер Кишинева Іон Чебан заявив, що схожі проєкти обговорюють не лише з ресторанами, а й іншим бізнесом. Показники охоплення вакцинацією у Кишиневі – найвищі в країні. За останніми заявами мера, це вже близько 39 %, тоді як у країні – 25 %. У Молдові пік осінньої хвилі епідемії вочевидь минув наприкінці жовтня з показниками близько 2 000 нових випадків за добу, відтоді добовий приріст заражень поступово спадає.

Держава Ізраїль

Гендиректор Міністерства охорони здоров’я Ізраїлю Нахман Аш дозволив вакцинацію дітей віком 5-11 років від COVID-19 препаратом Pfizer/BioNTech. Дані, представлені Pfizer, вказують на ефективність 91 % у запобіганні захворювання у дітей віком 5-11 років у контрольованому клінічному дослідженні, зазначив Аш. Він додав: більшість експертів вважають, що користь від вакцинації дітей перевищує ризики. Загалом в Ізраїлі першу дозу вакцини проти коронавірусу отримали понад 6,2 млн осіб, другу дозу – понад 5,7 млн і понад 4 млн щеплені третьою дозою. Вакциновано 58 % підлітків 12-15 років і 63 % віком 16-19 років. Загалом від початку пандемії в країні виявлено понад 1,337 млн інфікувань, 8 143 хворих померли, понад 1,323 млн осіб одужали.

Королівство Марокко

За даними Африканського центру контролю та профілактики захворювань (CDC Afrique), Королівство Марокко перебуває на першому місці серед усіх африканських країн, які придбали та ввели найбільше доз вакцин від Covid-19 своїм громадянам (далі ідуть Арабська Республіка Єгипет та ПАР). Загалом на цей час африканські країни придбали 357,9 млн доз вакцини від коронавірусу. На Африканському континенті введено близько 204,3 млн доз вакцини від Covid-19 (57 % від загального обсягу).

Туніська Республіка

15.11.2021 року керівник інформаційного центру МОЗ Тунісу поінформував про початок переговорів із відповідними органами ЄС щодо визнання туніського паспорта вакцинації. Водночас МЗС Тунісу веде переговори із арабськими країнами щодо визнання вищевказаного паспорта.

Республіка Куба

Куба знову відкрила свої кордони для міжнародного туризму. МОЗ Куби опублікувало повідомлення, згідно з яким країна зняла переважну частину обмежень на пересування всередині острова та скасувала тести на Covid для іноземних туристів з 15 листопада. Раніше скасували обов'язковий карантин для міжнародних мандрівників. З 15 листопада для в'їзду в країну достатньо пред'явити паспорт здоров'я або сертифікат про щеплення від коронавірусу, визнаний Кубою. Якщо турист не має сертифіката, він може в'їхати на Кубу за негативним ПЛР-тестом, зробленим не більше ніж за 72 години до вильоту. Такі заходи, що пом'якшують обмеження для туристів, стали можливі завдяки кампанії вакцинації населення Куби. На цей момент у країні щеплено 90 % жителів – близько десяти мільйонів людей. Працівники сфери обслуговування були обов'язково ревакциновані посиленими дозами.

Республіка Індія

Індія вперше з березня 2020 року почала приймати іноземних туристів, проте лише повністю вакцинованих. За даними міністерства охорони здоров’я Індії, туристи мають бути повністю вакцинованими, дотримуватися усіх протоколів щодо пандемії і здати тест на коронавірус упродовж 72 годин після прильоту. Утім, мандрівники з країн, які мають угоди з Індією про взаємне визнання сертифікатів про вакцинацію, як-от США, Велика Британія та багато європейських країн, зможуть обійтися і без тесту на COVID-19. Послаблення карантинних обмежень в Індії відбувається на тлі значного зниження кількості інфікованих. Щоб заохотити туристів, індійський уряд планує видати 500 тис. безкоштовних віз до березня наступного року. Очікується, що такі кроки сприятимуть відновленню галузі туризму, що дуже постраждала внаслідок пандемії.