17.05.22 Україна і світ – проти російської агресії. Санкції в дії

5/17/2022
singleNews

В Естонії з 16 травня і до 3 червня триватимуть масштабні навчання НАТО, які запланували незадовго до повномасштабного вторгнення росії в Україну. Навчання в Естонії мають кодову назву «Їжак 2022» (Siil 2022). Такі військові навчання пройдуть у країні 20-й раз, у них візьмуть участь 15 тисяч військових із 14 країн, з-поміж яких від Естонії буде 7 тисяч резервістів. До маневрів залучать американські, британські та польські ракетні системи. Географія навчань охопить територію від данського острова Борнгольм до північної частини Латвії через естонський острів Сааремаа. Як кажуть у НАТО, цьогорічні навчання в Естонії будуть одними з найбільших у країні з 1991 року.

Також НАТО проводитиме навчання «Захисник Європи» та «Швидка відповідь» у Польщі та восьми інших країнах. Залучатимуться 18 тисяч військових із 20 країн.

У Литві відбудуться навчання під назвою «Залізний вовк», до яких залучать 3 тисяч військових та 1 тисячу одиниць техніки, зокрема німецькі танки Leopard 2.

Крім того, в Альянсі зазначили, що їхні партнери Фінляндія та Швеція, які подають заявки на вступ до НАТО, візьмуть участь у декількох спільних навчаннях упродовж найближчих тижнів. На цей час військові США, Великої Британії, Естонії та Латвії беруть участь у навчаннях «Стріла 22» у Фінляндії. Речниця Альянсу Оана Лунгеску додає: такі навчання показують, що «НАТО сильне і готове захищати наші нації від будь-якої загрози».

Україна має шанс стати членом НАТО без етапу Плану дій щодо членства, як у Фінляндії та Швеції, бо це не є обов'язковою частиною процедури вступу. Про це заявила тимчасова повірена США в Україні Крістіна Квін. «Що стосується можливості вступу Фінляндії без ПДЧ, то План дій щодо членства ніколи не був юридичною вимогою для приєднання до НАТО, а отже Україна також може вступити до Альянсу без ПДЧ. Проте я не називала б це скороченою процедурою», – зазначила вона. За словами Квін, ПДЧ – це механізм, який дає змогу державі-члену досягти вимог для сумісності, і якщо якась держава вже відповідає всім вимогам, План дій щодо членства стає непотрібним. «Тому як Україна, так і будь-яка інша держава не повинна отримувати План дій щодо членства і виконувати його у разі, якщо ви загалом відповідатимете більшій частині вимог», –заявила тимчасова повірена США в Україні.

Для України постачання американської зброї за ленд-лізом не призведе до появи величезного боргу перед США. Цей механізм лиш прискорить постачання, повідомила тимчасовий повірений у справах США Кристіна Квін. «Ленд-ліз – це механізм, який дає змогу президенту зробити постачання зброї швидшим. Всупереч назві (слово lend має значення «позичати комусь», тобто «надавати щось на тимчасовій основі»), аж ніяк не йдеться про те, що Україна має повернути все, що отримає за цим механізмом», – сказала Квін. «Відверто скажу: просто це процедура для прискорення постачання зброї. Тому не варто сумніватися: ленд-ліз не призведе до появи в України якогось величезного боргу після війни», – запевнила американський дипломат. 

Західні союзники, які мають у своєму розпорядженні військові літаки радянського зразка, можуть постачати їх Україні за двосторонніми контрактами. США не обмежує їх у таких постачаннях, заявила Крістіна Квін. За її словами, США не мають радянських літаків, а для роботи на американських літаках українським льотчикам довелося б проходити тривале навчання. Тому йшлося про постачання лише знайомих українцям літаків радянського зразка. «Справді, були обговорення в рамках НАТО про постачання таких літаків з інших країн, але з низки причин цей механізм не запрацював. Та якщо держави-союзники, які мають певну зброю (зокрема, літаки), хочуть постачати її Україні на двосторонніх засадах – вони можуть це робити», – зазначила Квін. Вона наголосила, що США не блокують такі постачання, тому все, що потрібно зробити – просто перевезти літаки через кордон.

У Сполучених Штатах випустили монети номіналом 1 долар, присвячені Україні, повідомляє МЗС України. На монетах зображена жінка, яка символізує Свободу, за яку бореться Україна. Навколо неї на першій монеті розвівається синьо-жовтий прапор. На другій монеті Свобода одягнена у кольори українського прапора та йде полем соняшників. Дизайн створили за мотивами ескізу художника і медальєра Адольфа Олександра Вайнмана «Свобода, що йде».

На нові 500 млн євро, які ЄС виділить Україні, буде куплено важке озброєння, – повідомив глава дипломатії Євросоюзу Жозеп Боррель перед початком зустрічі міністрів закордонних справ у Німеччині. Зокрема, Боррель сказав, що має намір оголосити, що Європейський Союз надасть новий транш обсягом 500 мільйонів євро на військову підтримку України. «Ці 500 мільйонів євро підуть на важке озброєння. Зараз ми надаємо бронетехніку, танки, важку артилерію, боєприпаси – усе, що потрібне для такої війни», – відзначив глава європейської дипломатії. Разом з цим траншем загальна сума військової підтримки ЄС становитиме близько двох мільярдів євро. 

Єврокомісія планує цього тижня запропонувати новий пакет фінансової допомоги Україні. Допомога міститиме нові кредити для надання негайної ліквідності Україні і зобов'язання щодо довгострокового фінансування відновлення країни. Розмір короткострокової фінансової підтримки ще визначають, але допомога приблизно покриватиме фінансові потреби України протягом двох місяців, передусім за рахунок кредитів. Гроші надходитимуть із бюджету ЄС і від урядів ЄС. Загалом Україна очікує в травні отримати низку грантів і кредитів від країн-партнерів і від міжнародних фінансових організацій.

Євросоюз отримав усі відповіді України на опитувальник ЄС. Єврокомісія готує висновок для Європейської ради за заявкою України в ЄС. Про це 16 травня повідомив єврокомісар з питань розширення та політики добросусідства Олівер Варгеї за підсумками зустрічі із главою МЗС України Дмитром Кулебою у Брюсселі. Він також повідомив, що обговорював із Кулебою посилення підтримки України, щоб пом'якшити наслідки війни.

ЄС та США на форумі у Парижі домовилися про тіснішу співпрацю для боротьби з російською дезінформацією, а також для допомоги Україні. У спільній заяві два союзники заявили, що продовжуватимуть координувати свої дії, щоб пом'якшити негативні наслідки через війну в Україні та надати допомогу у відновленні економіки країни. «Ми також вважаємо важливим боротися з російською дезінформацією у третіх країнах, зокрема щодо продовольчої безпеки, разом із нашими партнерами щодо G7», – сказано в заяві.

Президент України Володимир Зеленський 16 травня обговорив із директором МВФ Кристаліною Георгієвою потреби у фінансовій підтримці України.

Україна підписала з Японським агентством міжнародного співробітництва угоду про отримання пільгового кредиту на 100 млн доларів. Угоду 16 травня підписали міністр фінансів Сергій Марченко та президент Японського агентства міжнародного співробітництва «Джайка» (JICA) Др. Танака. Пільговий кредит у 13 млрд єн, який є першою частиною узгодженої фінансової допомоги між Україною та Японією, буде спрямовано до державного бюджету для фінансування пріоритетних видатків, передусім на підтримку найбільш незахищеного населення України. Термін погашення кредиту – 30 років, зокрема пільговий період – 10 років; процентна ставка – 1 % річних.

Україна та Польща домовилися про спрощення ветеринарного контролю вантажів із українським зерном – це має полегшити та пришвидшити перетин кордону, а відтак і експорт зернових з країни. Домовленості сторін також передбачають збільшення кількості ветеринарних інспекторів на прикордонних інспекційних постах та організацію їхньої роботи в режимі 24/7 в найбільш завантажених пунктах. Також польська сторона розгляне можливість здійснення транзиту зерна у всіх пунктах пропуску на державному кордоні Польщі та України. Усе це пришвидшить та спростить експорт українського зерна в умовах заблокованих морських портів.

Німеччина планує припинити імпорт російської нафти на кінець року, навіть якщо Євросоюзу не вдасться домовитися про загальну заборону в рамках наступного пакета санкцій. За словами офіційних осіб, зусилля щодо укладання угод з альтернативними постачальниками продовжуються, і уряд впевнений, що зможе вирішити проблеми, що залишилися з логістикою, протягом наступних шести-семи місяців. За даними Міністерства економіки, частка російської нафти в Німеччині вже знизилася до 12 % із приблизно 35 % до війни в Україні. Інші проблеми включають отримання достатньої кількості альтернативної нафти для ключового східнонімецького нафтопереробного заводу, який значною мірою залежить від російської нафти через трубопровід «дружба» і управляється «роснефтью».

В Україні заарештовано активи компаній російського олігарха міхаіла фрідмана в альфа-банку на більш ніж 12,4 млрд грн. Це цінні папери кіпрських компаній, афілійованих з бізнесменом, які були на рахунках у банку. Раніше також за клопотанням прокурорів Офісу Генпрокурора було заарештовано 469 млн грн коштів з рахунків в альфа-банку, які вже готувалися до виведення в росію. При цьому з легалізацією особливо не «заморочувалися». Наприклад, оформили уявну угоду, за якою за космічну суму придбали фірму з копійчаним статутним капіталом.

рф

Зупинка постачання американської Thermo Fisher Scientific до рф через санкції призведе до зникнення найпопулярніших молекулярних тестів на алергію – наразі лабораторії використовують залишки запасів. Експерти кажуть про небезпеку того, що незабаром взагалі зникнуть вузькоспеціалізовані тести на індивідуальні алергени та аутоімунні захворювання.

Проблеми з грошовими переказами з росії через санкції загрожують доходам країн Середньої Азії та Закавказзя. Аналітики Світового банку (СБ) стверджують, що прогнозовані економічні проблеми рф водночас з високою залежністю низки країн СНД від грошових переказів у галузі економіки можуть погіршити проблему бідності в цих регіонах. Криза на росії та західні санкції, за розрахунками СБ, призведуть до падіння офіційно зареєстрованих потоків грошових переказів на 32 % у Киргизії, на 22 % у Таджикистані, на 21 % в Узбекистані та на 19 % у Вірменії. Прогнозоване СБ падіння ввп рф на 11 % і зниження курсу рубля до долара на 26 % в 2022 році, ймовірно, зменшать зайнятість і доходи людей, які працюють, що збільшить бідність в СНД.

Грошові перекази з рф через платіжні системи протягом першого кварталу скоротилися майже на 17 %.

Асоціація «аеропорт» звернулась до мінтрансу щодо надання дозволу аеропортам не списувати іноземне обладнання для огляду багажу та пасажирів після закінчення терміну експлуатації. Іноземна техніка, встановлена ​​в більшості аеропортів, розрахована на десять років, і цей термін закінчується. Без дозволу на використання старої техніки аеропорти змушені будуть перейти на ручний огляд, що викличе «багатогодинні черги та негативно вплине на безпеку». На сьогодні 90 % аеропортів рф оснащені обладнанням із США, Великої Британії, Німеччини та Фінляндії, і через санкції замінити його на нове неможливо.

у москві розпочався розгляд кримінальної справи щодо колишнього так званого заступника голови ради міністрів самопроголошеної днр генерала алєксандра тімофєєва. Ця особа, яка отримала нагороду «герой днр», звинувачується в тому, що, підробивши листа від директора фсб бортнікова, намагався отримати $ 4,5 млн у колишнього глави «рейлтрансхолдінгу» шпака за припинення його кримінальної справи.

Водночас у москві у 2-му західному окружному військовому суді днями у закритому режимі розпочнеться розгляд по суті гучної кримінальної справи щодо групи старших офіцерів управління авіації фсб. Вони звинувачуються в особливо великому шахрайстві та зловживанні посадовими повноваженнями під час виконанні держоборонзамовлення.

McDonald's заявив, що остаточно залишає російський ринок і починає продаж усіх 850 ресторанів на рф. Компанія розпочала продаж бізнесу після 30 років перебування на росії.

Фінська компанія Stora Enso продає свої підприємства з виробництва упаковки на росії.

глава роснєдр визнав, що основна проблема освоєння шельфових родовищ на рф – відсутність російських технологій.

Japan Post поверне майже 20 тис. відправлених із Японії до росії посилок.

Доступ до сайту інтернет-видання The Village Білорусь заборонений на території рф.

іспанська вагонобудівна компанія TALGO планує звільнити частину працівників на росії з липня.

Booking.com і Airbnb, якими так полюбляли користуватися росіяни, де накопичили бонуси та хороші відгуки про себе, більше недоступні користувачам із рф. Відкрити та подивитися «меню» ще можна, а от забронювати відпочинок у готелях – вже ні.

Швейцарський виробник будівельних матеріалів Holcim веде переговори про продаж трьох цементних заводів на росії.

Компанія Shell, яка продає свої заправки на росії «лукойлу», зупинила на них продаж палива.

рада думи ухвалила рішення щодо виходу рф із Парламентської конференції Балтійського моря.

Мировий суд у москві черговий раз оштрафував радіо «Свобода» (визнано на рф ЗМІ-іноагентом) на 18 млн руб. за невидалення інформації про агресію росії проти України.

об'єднана прес-служба судів загальної юрисдикції волгоградської області повідомила, що у період з березня до травень суди регіону притягли до адміністративної відповідальності «за дискредитацію збройних сил росії» 17 осіб. Штрафи становили від 30 до 100 тисяч рублів.

комісія з ядерного регулювання США зробила жорсткішими правила експорту на росію радіоактивного матеріалу та дейтерію.

Компанія Eurasia Drilling продала своє нафтосервісне підприємство на рф «бурова компанія «розвиток».

центробанк росії ухвалив рішення про те, що не публікуватиме відомості про відтік капіталу на щомісячній основі.

Ліквідні активи фонду національного добробуту росії (фнд) у квітні скоротилися на 1,81 трлн руб. ($ 4,0 млрд) до 7,88 трлн руб. ($ 110,88 млрд). Влада планує цього року за рахунок коштів фнд компенсувати дефіцит бюджету, погашати держборг, а також купувати акції та держоблігації, які різко впали після початку вторгнення путіністів в Україну.

Олімпіади 2026 в Італії та 2028 років у Сполучених Штатах Америки не транслюватимуться на рф та білорусі. росії та білорусі не дозволили взяти участь у тендері на придбання телевізійних прав для показу Олімпійських ігор 2026 та 2028 років, – ідеться у прес-релізі Міжнародного олімпійського комітету (МОК).

Міжнародний сервіс замовлення таксі Gett повідомив про те, що зупиняє бізнес на росії з 1 червня.

На росії дозволили виготовляти автомобілі без подушок безпеки та антиблокувальної системи гальм (ABS). Про це йдеться в опублікованій кабміном постанові «Про затвердження застосування обов'язкових вимог щодо окремих колісних транспортних засобів та проведення оцінки їх відповідності». Згідно з документом, виробники автомобілів також можуть не встановлювати на свої моделі динамічну систему стабілізації (ESP).

Торгівля між рф і Фінляндією впала через антиросійські санкції Заходу, – заявив посол рф кузнєцов. Він зазначив, що через санкції, до який приєдналась Фінляндія, відбулося значне зниження товарообігу, а також закриття бізнесу фінських компаній та зупинка спільних інвестиційних проектів. Посол вважає, що відновлення двосторонніх ділових відносин буде «болючим і займе багато часу».

Постанови Європейського суду з прав людини, ухвалені після 16 березня 2022 року, не будуть виконуватися на росії. Така позиція передбачена законопроєктом, який внесено до розгляду держдуми.

АНО «цифрові платформи» оголосила про початок роботи магазин додатків nashstore – аналог Google Play. У nashstore доступно більше тисячі програм, серед яких «столото», «банкі.ру», альфа-банк, «рн-карт» (паливна карта «роснєфті»), rutube, онлайн-кінотеатр wink, псб-бізнес, «сбєрмаркет», совкомбанк, «сетелем банк», gloria jeans та інші. Щоб встановити «альтернативну програму», творці пропонують користувачам дозволити встановлення програм з невідомих джерел в налаштуваннях свого смартфона, а потім завантажити магазин з «яндекс.діска», посилання на який опубліковано на офіційному сайті nashstore. Такий шлях установки пояснили тим, що Google накладає обмеження на Android для встановлення альтернативних магазинів додатків. У перший же день роботи магазин піддався сильній DDoS-атаці.

Держави-члени так званої Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ), до якої крім рф входять білорусь, Вірменія, Казахстан, Киргизстан і Таджикистан, не планують брати участь у війні в Україні. Це питання нібито навіть не обговорювалося на зустрічі лідерів цих країн. Зокрема, учасники Організації не хочуть приймати рішення щодо проведення миротворчих операцій поза своїми країнами. Також вони не хочуть брати участь у військових діях на території так званих «днр» та «лнр».