17.09.2021 Огляд заходів іноземних держав щодо протидії поширенню COVID-19 у світі

9/17/2021
singleNews

Республіка Албанія

Міністерка охорони здоров'я Албанії Огерта Манастірліу заявила, що уряд країни має за мету вакцинувати все населення старше 16 років до весни 2022 року.

Грецька Республіка

Епідеміологічний профіль пандемії коронавірусу в Греції має тенденцію до зниження, – заявила фахівець з дитячих інфекційних захворювань і член комітету з коронавірусу міністерства охорони здоров'я Вана Папаевангелу. Водночас вона вважає, що теперішня фаза пандемії є перехідною і найближчим часом кількість випадків зараження серед дітей молодшого віку і підлітків збільшиться, оскільки 13 вересня відкрилися школи. Однією з позитивних ознак є той факт, що студенти університетів показали найвищий рівень вакцинації.

Естонська Республіка

Міністр здоров'я і праці Естонії Танел Кийко завив, що треба припинити оплачувати лікарняний невакцинованим особам, які заразилися коронавірусом і пішли на карантин. З 2022 року невакциновані люди, які перебувають на самоізоляції, не отримуватимуть компенсацію від держави.

Департамент здоров'я повідомив, що щеплені вакцинами третіх країн громадяни на в'їзді в Естонію не повинні здавати тест на коронавірус і дотримуватися самоізоляції. Естонія визнає всі вакцини, які отримали дозвіл на продаж або визнані в країні походження. Зарубіжні сертифікати про вакцинацію можуть використовуватися в Естонії для відвідування громадських місць без дотримання коронавірусних обмежень.

Королівство Іспанія

Іспанська компанія RYPO оголосила про запуск нового тесту на антиген коронавірусу за допомогою використання слини.

Іспанія схвалила рішення про введення бустерної дози вакцини від нового коронавірусу для будинків літніх людей, осіб з імуносупресією, а також людей, які перебувають у групі ризику в разі захворювання ковідом.

Королівство Нідерланди

Уряд Нідерландів оголосив, що з 25 вересня відбудеться послаблення заходів щодо запобігання зараженню на COVID-19, зокрема:

скасовано обов’язкове дотримання соціальної дистанції у 1,5 метра; відновлено роботу закладів громадського харчування без обмежень; відмінено заборону проведення масових заходів; скасовано правило щодо максимальної кількості людей (75 осіб) під час проведення освітніх заходів за участі студентів професійно-технічних закладів і вишів; відмінено вимоги перебування в захисних масках на вокзалах, в аеропортах та на зупинках громадського транспорту.

Натомість обов’язковою є вимога щодо перебування в захисних масках всередині громадського транспорту.

Словацька Республіка

З 10 вересня в Словацькій Республіці розпочато вакцинацію дітей віком від п’яти років.

Французька Республіка

Міністр охорони здоров’я Олів’є Веран повідомив, що у Франції призупинять співпрацю з майже трьома тисячами медичних працівників і працівників з піклування, включно з допоміжним персоналом, які досі не почали вакцинуватися від коронавірусу.

ФРН

В рамках проведення 13-19 вересня по всій країні тижня вакцинації, в Берліні курсує «вакцинаційний трамвай», у якому всі охочі можуть вакцинуватися препаратом «Johnson&Johnson». На стаціонарних майданчиках вакцинації усім щепленим надають талони на безоплатне отримання їжі та напоїв у спеціальних кіосках.

Провідний німецький вірусолог з берлінської клініки «Шаріте»
К. Дростен вважає, що в деяких країнах пандемія вже знижується до стадії епідемії. Водночас Німеччина не належить до них і не досягне цього навіть взимку з огляду на низький відсоток вакцинованого населення.

Королівство Швеція

Уряд Швеції оголосив, що з листопада розпочне вакцинацію проти коронавірусу дітей у віці від 12 до 15 років.

Грузія

Епідеміологічна ситуація в Грузії в цілому стабілізувалася, про що свідчать статистичні показники захворюваності в країні. Уряд продовжує активну інформаційну кампанію серед населення щодо необхідності вакцинації.

Республіка Молдова

Глава міністерства охорони здоров'я Алла Немеренко заявила, що у Молдові більше не проводитимуть «марафони вакцинації» від COVID-19. Останні «марафони» показали дуже слабкий результат, це було неефективно за витратами, задіяним матеріальним, людським та фінансовим ресурсами. За її словами, тепер потрібно направляти пересувні центри вакцинації до селищ, що буде в кілька разів дорожче, ніж проводити «марафони» в містах.

Республіка Чилі

Чилійська влада прийняла рішення дозволити в'їзд з 1 жовтня на територію Чилі громадянам інших держав, які пройшли вакцинацію від COVID-19. Для в'їзду до Чилі іноземцям необхідно буде отримати спеціальний ваучер і завантажити його на портал міністерства охорони здоров’я. Термін перевірки ваучера триватиме до одного місяця. Водночас тим, хто в’їхав у країну, потрібно буде пройти п'ятиденний карантин і протягом 14 днів повідомляти дані про своє здоров'я і розташування.