17.11.2021 Огляд заходів іноземних держав щодо протидії поширенню COVID-19 у світі

11/17/2021
singleNews

ВООЗ

Генеральний директор ВООЗ  Т. А. Гебреїсус заявив, що продовженню пандемії у світі сприяють нерівний доступ до вакцин та непослідовність заходів у сфері охорони здоров'я.

Словацька Республіка

З 12.11.2021 влада Словаччини обмежила можливості в'їзду для жителів України та для громадян третіх країн, які мають намір потрапити на територію Євросоюзу через українсько-словацький кордон. Головними умовами для перетину кордону є: наявність посвідки на проживання у Словаччині чи словацького громадянства; зв'язок з особою, яка проживає у Словаччині; наявність сертифіката про вакцинацію препаратами, схваленими Європейським агентством з лікарських засобів (EMA) або Всесвітньою організацією охорони здоров'я (ВООЗ);   наявність підстави чи дозволу не вирушати на карантин після в'їзду до Словаччини.

Тож якщо нещеплений громадянин України захоче потрапити на територію Словаччини з туристичною метою, йому буде відмовлено у в'їзді.

Ці правила діятимуть і під час перетину наземного й повітряного кордонів Словаччини та України.

Національна рада Словаччини ухвалила законопроект Уряду про посилення обмежувальних заходів, спрямованих стримати поширення коронавірусу COVID-19. Перелік заходів передбачає посилення повноважень Управління охорони здоров'я: право контролювати документи, які підтверджують щеплення проти коронавірусу або одужання від хвороби.

Також уряд зобов'язав роботодавців перевіряти COVID-паспорти у своїх співробітників, тобто контролювати наявність щеплення, негативний результат тесту або підтвердження про одужання. При цьому роботодавці мають право забороняти вхід тим співробітникам, які відмовляються надавати COVID-паспорт. Подібні правила вже діють для клієнтів громадських закладів та відвідувачів масових заходів. Також роботодавець може організувати тестування своїх працівників самостійно. Але відмова співробітника від безкоштовного тестування та подальше недопущення робоче місце розцінюватиметься як прогул, який роботодавець не зобов'язаний оплачувати. Поправки до закону надають великі можливості санітарним лікарям, які відповідають за епідеміологічну ситуацію, та поліції в регіонах. Вони мають можливість видавати розпорядження про закриття закладів чи скасування заходів, а також у взаємодії з поліцією примушувати до виконання цих вимог. Співробітники поліції мають можливість вимагати у будь-якої людини сертифікат про вакцинацію, довідку про одужання або чинний негативний тест. Окрім цього, уряд запропонував запровадити нові штрафи. Покарання за образу медичних працівників, за дії, що загрожують наданню медичної допомоги, а також за підробку COVID-паспорта становитиме до 1 тис. євро. Ці ж порушення, скоєні під час надзвичайного стану, штрафуватимуться на суму до 1,5 тис. євро. Ще одне правило стосується розміру пандемічних лікарняних виплат (pandemická PN). З 1 грудня його буде знижено до рівня звичайних «лікарняних», тобто з 80 % до 55 % від середнього заробітку.

Італійська Республіка

Продовжуються заходи уряду Італії щодо прискорення кампанії вакцинації і введення нових правил контролю за рівнем інфікування в школах, включаючи примусове направлення класів на карантин після трьох позитивних випадків зараження COVID-19.

Також активно розгортається кампанія щодо вакцинації третьою дозою осіб з ослабленим імунітетом, медичного персоналу, гостей та персоналу будинків для літніх людей, осіб, які отримали вакцину Johnson & Johnson, а також старших за 60 років. Станом на початок листопада 2,1 млн. осіб – 35,4% відповідних згаданим критеріям громадян – вже отримали третю дозу вакцини.

Алжирська Народна Демократична Республіка

З огляду на початок в Алжирі четвертої хвилі захворювань на коронавірус, директор Алжирського Інституту Пастера Ф. Деррар зазначив, що єдиним варіантом Covid-19, який на сьогодні циркулює в країні, є дельта-штам SARS-CoV-2. Спеціаліст наголосив, що громадськість буде негайно поінформована у разі виявлення на території АНДР нових варіантів коронавірусної інфекції. За його словами, Алжирський Інститут Пастера володіє всіма необхідними засобами для виявлення змін і мутацій у вірусах.

Китайська Народна Республіка

Влада Пекіна з 17 листопада посилює заходи з профілактики та поширення епідемій на тлі виявлення чергового випадку локальної передачі COVID-19. Зокрема, особи, що прибувають у місто, мають надати результат тесту на нуклеїнову кислоту за 48 годин та зелений код здоров’я. Водночас особи з районів, де були виявлені випадки інфікувань, мають відбути 14-ти денний карантин та пройти вищевказану процедуру. Зазначене обумовлене  підготовкою Пекіна до проведення Зимової Олімпіади.

Малайзія

Міністр охорони здоров’я Малайзії Хаїрі Джамалуддін повідомив, що протягом місяця «бустерні» щеплення проти Covid-19 вже отримав понад 1 млн. громадян (особи понад 65 років, ті, хто має хронічні хвороби, правоохоронці, медики тощо). Програма бустерних щеплень триватиме, а кількість категорій поступово розширюватиметься.