26.02.2021 Огляд заходів іноземних держав щодо протидії поширенню COVID-19 у світі

2/26/2021
singleNews

Федеративна Республіка Німеччина

Канцлер Німеччини Ангела Меркель виступає проти спеціальних прав для людей, яким зроблено щеплення, оскільки кількість вакцинованих набагато менша за тих, хто очікує вакцинації.

Португальська Республіка

25 лютого збори республіки (однопалатний парламент) схвалили продовження дії надзвичайного стану через пандемію до 16 березня.

Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії

Керівництво Національної служби охорони (NHS) заявило, що рівень загрози у зв’язку з пандемією COVID-19 у Великій Британії знижений, загроза переповненості закладів охорони здоров’я відступила. 

Республіка Австрія

Канцлер Австрії Себастьян Курц виступив з ідеєю видавати "зелені паспорти" для людей, вакцинованих від коронавірусу. Курц також зазначив, що ідея з паспортами буде застосовуватися не тільки до подорожей, але і до відвідування барів, ресторанів та участі в інших заходах.

Королівство Нідерландів

В Нідерландах схвалено рішення щодо продовження локдауну та комендантської години, метою якого є попередження та мінімізація наслідків третьої хвилі мутованого коронавірусу. 

У разі подальшого збільшення кількості нових хворих на коронавірус, уряд залишає за собою право продовжити комендантську годину після 2 березня.

Королівство Швеція

Прем'єр-міністр Швеції С. Льовен на спільній прес-конференції зі Шведським агентством охорони здоров'я заявив, що через загрозу «третьої хвилі» поширення COVID-19 уряд не пом’якшуватиме рекомендації з протидії  поширенню інфекції. Було наголошено на важливості продовження дистанційного режиму роботи та, як приклад, повідомлено, що 79 % державних службовців Швеції працюють удома.

Королівство Данія

Нове данське дослідження підтвердило британські дані про те, що особи, інфіковані штамом коронавірусу B117, мають вищий ризик бути госпіталізованими. Варіант B117 минулого тижня став домінантним у Данії. На нього припадає майже дві третини всіх нових заражень.

Фінляндська Республіка

Уряд Фінляндії оголосив про нові обмежувальні заходи у зв'язку з поширенням коронавірусу, зокрема з 8 березня в країні вводиться тритижневий локдаун. У цей період ресторани і бари будуть закриті в регіонах з несприятливою епідемічною ситуацією, старші класи середньої школи, а також гімназії і профучилища переведуть на дистанційне навчання тощо. Водночас фінський уряд не планує запроваджувати комендантську годину.

Епідемічна ситуація у Фінляндії погіршилася після Різдва, частково через поширення британського варіанту вірусу. Нині приблизно три чверті підтверджених випадків вважаються британським штамом коронавірусу.

Латвійська Республіка

Латвія продовжила обмеження на в’їзд іноземців до кінця режиму надзвичайної ситуації – 6 квітня. В'їзд в Латвію з інших країн ЄС і Європейської економічної зони, а також Швейцарії та Великої Британії дозволений лише з поважної причини.

Естонська Республіка

Уряд Естонії ухвалив рішення ввести з 1 березня нові обмеження у зв'язку з прискоренням поширення коронавірусної інфекції.

Держава Ізраїль

Влада Ізраїлю ввела з 25 лютого комендантську годину з 20:30 до 5:00 терміном на три дні, щоб припинити масові святкування єврейського свята Пурим. Зазначається, що через свята знову може вирости захворюваність коронавірусною інфекцією. Жителям країни в цей час заборонено відходити більш ніж на кілометр від своїх місць проживання. Винятки встановлено лише для працівників певних професій.

Сполучені Штати Америки

Нова форма коронавірусу, що отримала назву B 1526, поширюється Нью-Йорком. Відповідний варіант вірусу виявили в Нью-Йорку в листопаді 2020 року. До середини лютого поточного року вчені за допомогою міжнародної бази GISAID визначили, що частка геномів цього варіанту серед зареєстрованих у місті становить 27 %. На думку вчених, ця мутація може стати причиною зниження ефективності вакцин проти COVID-19.

Канада

За останній тиждень кількість випадків зараження на COVID-19 у Канаді продовжує зменшуватися, однак зростає кількість випадків зараження новими штамами коронавірусу.

Головний лікар Канади Т. Тем заявила, що скасування обмежувальних заходів до вересня цього року на цей момент є головною метою діяльності уряду.  Також вона зазначила, що суворі обмежувальні заходи можуть бути скасовані до кінця літа, оскільки результати щеплень проти COVID-19 є досить обнадійливими. При цьому вона повідомила, що носіння захисних масок та соціальне дистанціювання залишаться на довше.

Республіка Колумбія

Режим надзвичайної ситуації в галузі охорони здоров'я, введений у Колумбії через загрозу поширення коронавірусу, продовжили на три місяці – до 31 травня.

Королівство Бахрейн

25 лютого влада Бахрейну першою у світі дозволила застосовувати в екстреному порядку однодозову вакцину компанії Johnson & Johnson від COVID-19. Згідно із заявою наглядових відомств, препарат "надає потужний захист від серйозного зараження COVID-19". При цьому експерти вивчили всі надані компанією документи, включаючи результати клінічних випробувань вакцини. Влада заявила, що цю вакцину запропонують найбільш вразливим категоріям населення, зокрема й особам похилого віку та людям із хронічними захворюваннями. Водночас іще невідомо, коли перші партії вакцини від Johnson & Johnson можуть бути доставлені в країну.