27.11.22 Україна і світ – проти російської агресії. Санкції в дії

11/27/2022
singleNews

«Сьогодні ми вшановуємо пам'ять мільйонів українців, убитих сталінським режимом під час Голодомору. Через 90 років росія знову почала повномасштабний геноцид проти українців. Щоб уникнути подібних трагедій у майбутньому, ми маємо перемогти наступників Сталіна зараз», – зазначив глава МЗС Латвії Едгарс Рінкевичс.

Міністр оборони Бельгії Людівін Дедондер повідомила, що її країна направить в Україну найсучасніше обладнання: дві мобільні медичні лабораторії та 10 підводних безпілотників. «Ці безпілотники можуть ідентифікувати всі підводні загрози, чи то міни, чи шпигунські пристрої», – сказала міністр, додавши, що це абсолютно нова, передова технологія, яка дуже допоможе українцям.

На установчому саміті ініціативи «Зерно з України» зібрали $ 150 млн для бідних країн Африки та Азії.

Президентка Угорщини Каталін Новак заявила, що відповідальність президента путіна за війну проти України очевидна.

Для відновлення енергосистеми України Литва відправила 6 вантажівок зі 114-ма трансформаторами різної потужності.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький та прем'єр-міністр Литви Інгріда Шимоніте підписали спільну заяву, в якій закликали міжнародну спільноту визнати спільною метою звільнення всієї тимчасово окупованої території України.

рф

Ціна російської нафти urals знизилась до $ 52 за барель. Внаслідок осіннього обвалу цін на 28 % російська нафтова промисловість опинилася на межі рентабельності. Собівартість видобутку нафти на рф становить приблизно $ 50 за барель. Водночас у проєкті бюджету рф на 2023 рік закладено ціну urals на рівні $ 70,1 за барель (у бюджеті 2022 року – $ 80).

Закриття на росії бізнесу переважної більшості іноземних компаній та запроваджені міжнародні санкції призвели до значного скорочення оптової торгівлі і збільшення пропозицій щодо продажу складських приміщень. За даними порталу «авіто нєдвіжімость», у листопаді кількість оголошень щодо продажу складів у санкт-петербурзі збільшилась на 31,8 %. Загалом по країні протягом року кількість таких оголошень збільшилася на майже 50 %, а в москві – в чотири рази.

Через нестачу імпортних запчастин до автомобілів на росії, як колись у 90-х роках минулого сторіччя, почав розквітати гаражний ремонт. 77,3 % опитаних автовласників на заводській гарантії протягом року не зверталися до офіційних дилерів, віддавши перевагу «гаражним СТО». Відповідно і попит на купівлю таких гаражно-підвальних «сервісів» із сумнівним обладнанням у цілому зріс у п’ять разів, а в окремих містах значно більше, – підрахували в «авіто». Зокрема в єкатеринбурзі в 14 разів, краснодарі – в 17 разів, казані, пермі, саратові та красноярську – в 10 разів, санкт-петербурзі – в 9,6 раза, тюмені та іжевську – в 9 разів, новосибірську – в 8,5 раза.       

Казахстан експортуватиме уран в обхід російських портів. Державна корпорація «Казатомпром», найбільша видобувна компанія урану у світі, планує активніше використовувати Транскаспійський міжнародний транспортний маршрут: Каспійським морем, а потім через територію Азербайджану та Грузії, далі морськими суднами до покупців. За новим маршрутом «Казатомпром» експортуватиме 3,5 тисячі тонн урану (шосту частину свого щорічного видобутку).

Cлідчий комітет білорусі з початку 2022 року зареєстрував 4 300 «злочинів екстремістської спрямованості». Загалом із 2020 року в білорусі зафіксовано понад 11 тисяч «екстремістських» злочинів, в основному після президентських виборів.