28.01.2022 Огляд заходів іноземних держав щодо протидії поширенню COVID-19 у світі

1/28/2022
singleNews

ВООЗ

ВООЗ розраховує, що до кінця 2022 року в кожній країні світу вакцинують 70 % населення.

ЄС

Європейське агентство з лікарських засобів (EMA) рекомендувало таблетки від коронавірусу Paxlovid компанії Pfizer для лікування дорослих з ризиком тяжкого перебігу захворювання. Згідно з даними клінічних випробувань компанії, Paxlovid був майже на 90 % ефективним у запобіганні госпіталізації та смерті пацієнтів із високим ризиком тяжкого перебігу захворювання. Останні лабораторні дані свідчать про те, що препарат також зберіг свою ефективність проти варіанту коронавірусу «Омікрон». Paxlovid став першими ліками проти коронавірусу у формі таблеток, які рекомендували до застосування в ЄС.

Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії

Агентство безпеки охорони здоров'я Сполученого королівства (UKHSA) повідомляє, що через шість місяців після другої дози вакцини від коронавірусу захист від смерті внаслідок захворювання на «Омікрон» становив близько 60 % у людей старше 50 років. Проте вона збільшилася до 95 % через два тижні після введення третьої дози компонента. Також  «бустерна» доза надає високий рівень захисту від госпіталізації, зокрема після третього уколу вакцини Pfizer рівень захисту від госпіталізації становить 90% і зменшується до 75 % через 10-14 тижнів. Вакцина Moderna надає 90-95 % захист протягом дев'яти тижнів після третьої дози.

Естонська Республіка

На відміну від решти країн Євросоюзу, в Естонії дії ковід-сертифікатів збільшать на півроку — з 9 до 15 місяців. Таке рішення дає уряду час, щоб проаналізувати подальше використання ковід-сертифікатів як для неповнолітніх, так і для дорослих.

Італійська Республіка

Італія послабить коронавірусні обмеження для всіх відвідувачів із країн Європейського Союзу, починаючи з 1 лютого. Міністр охорони здоров'я Роберто Сперанца підписав наказ, у якому йдеться, що мандрівникам із країн ЄС буде потрібна лише «Зелена перепустка» – документ, що підтверджує наявність імунітету до COVID-19 завдяки вакцинації, або перенесенню хвороби, або ж негативний результат тесту.

Республіка Польща

Рішенням міністерства освіти країни дистанційне навчання у початкових і середніх школах Польщі через з пандемію коронавірусу буде запроваджено в усіх школах із понеділка 31 січня. Рішення стосується учнів у 1-10 класах початкових і середніх шкіл, а також закладів додаткової освіти та центрів професійного навчання. Проте для учнів 8-х класів та випускників середньої школи, а також для студентів, які складають дипломний іспит, у закладах освіти можуть бути організовані очні консультації. Віддалене навчання у школах триватиме як мінімум до 27 лютого.

Румунія

Під час спецоперації сил поліції та жандармерії в різних районах Румунії затримано 95 осіб, підозрюваних у підробці документів про вакцинацію від COVID-19. Практично всі затримані особи є лікарями, які мають доступ до державної бази медичних даних. Якщо причетність обвинувачених громадян у зазначеному злочині буде доведено, кожному з них загрожує до двох років ув'язнення.

Держава Ізраїль

Міністерство освіти Ізраїлю повідомило що через брак наборів для експрес-тестування на коронавірус у деяких районах держави,  учні, які не отримали комплекти для аналізу і почуваються добре, можуть відвідувати школи без тестування.

Держава Катар

У Державі Катар спостерігається певне покращення епідеміологічної ситуації. Зважаючи на це, влада емірату ухвалила рішення щодо  відновлення очного навчання в середніх школах та університетах країни.

Королівство Марокко

Уряд Марокко ухвалив рішення відновити пасажирське авіасполучення із зовнішнім світом з 7 лютого 2022 року.

Туніс

Уряд Тунісу вирішив продовжити введені раніше карантинні заходи для того, щоб стримати поширення коронавірусу. В країні запроваджується комендантська година з 22:00 до 06:00.