29.04.2021 Огляд заходів іноземних держав щодо протидії поширенню COVID-19 у світі

4/29/2021
singleNews

Португальська Республіка

27 квітня 2021 року Президент Португалії Марсело Ребелу де Соуза повідомив, що 30 квітня 2021 року завершиться дія визначеного законом надзвичайного стану, введеного з 15 січня 2021 року через фіксацію на той момент найгірших у світі показників заражень на COVID-19. Введення надзвичайного стану дало змогу Уряду вжити жорстких заходів із застосуванням обмеження прав і свобод людей. Президент Португалії повідомив, що кількість інфекцій різко знизилася, і країна готується до подальшого послаблення суворої ізоляції, яка діяла протягом трьох місяців. Після 30.04.2021 року на території Португалії діятиме стан “стихійне лихо”, який дасть змогу Уряду вводити деякі обмеження для зниження ризику зараження, які мають бути чітко обґрунтовані.

Республіка Польща

У Польщі послаблюються протиепідемічні заходи. Так, із 1 травня заняття спортом на свіжому повітрі дозволили групам з 50 осіб одночасно; частково відкриють закриті спортивні об’єкти для груп молоді та дітей (50 % зайнятості приміщень).  З 4 травня діти 1-3 класів повернуться до стаціонарних занять у школах; торгові центри, крамниці, великі будівельні магазини відновлюють діяльність; культурні інституції (галереї, музеї тощо) відкриють для відвідувачів. З 8 травня відкриють готелі у санітарному режимі (50 % зайнятості, без ресторанів та СПА-зон). З 15 травня діти 4-8 класів повертаються до гібридного типу навчання; тераси закладів громадського харчування (ресторанів, кав’ярень тощо) на вулицях будуть відкриті зі збереженням санітарного режиму і відстані між столиками; весілля, хрестини та інші масові заходи можна буде організовувати на вулиці (ліміт з 25 осіб); театри, кінотеатри на вулиці, а також культурні події на відкритому повітрі знову можливі за умови 50 % зайнятості; маски на вулиці не будуть обов’язковими, якщо показник кількості захворювань на 100 тисяч осіб впаде нижче 15. Із 29 травня планують відкрити заклади громадського харчування повністю, всередині можлива заповненість на 50 %; дистанція між столиками та ліміт осіб; можливе проведення масових заходів всередині ресторанів, ліміт – 50 осіб; кінотеатри та театри відкриють, умова – 50 % заповненості залу; басейни, спортзали, фітнес-студії відкриють для всіх згідно із санітарним режимом та лімітом осіб; усі учні повертаються до традиційної форми навчання.

Ісламська Республіка Іран

Згідно з рішенням національного штабу боротьби з вірусом, повністю заборонений в’їзд іноземців із 15 країн, з якими припинене авіасполучення, і ще частково обмежений з 42 країн. Водночас в Ірані продовжується поширення штаму південноафриканського вірусу, наразі він локалізований в одній провінції, однак є загроза більшого поширення.

Арабська Республіка Єгипет

За даними Міністерства охорони здоров’я та народонаселення Єгипту, вакцинація всіх працівників туристичного сектору та пов’язаних з цим сектором сфер у мухафазах Червоного моря та Південного Синаю, що розпочалася у Південно-Синайській мухафазі за рішенням МОЗ АРЄ 12 квітня п. р., завершиться до кінця поточного тижня. МОЗ Єгипту вкотре наголосило на важливості дотримання населенням усіх профілактичних і запобіжних заходів, оскільки рівень глобальної коронавірусної інфекції протягом останнього часу показує зростання на 10 %, а кількість загиблих зростає до показника в 7 %.

Держава Катар

Держава Катар продовжує надавати гуманітарну допомогу іноземним країнам з метою протидії поширенню COVID-19. Зокрема, авіакомпанією «Qatar Airways» доставлено 390 тис. вакцин «Sinopharm» з Китаю до Лівану та Йорданії.

Аналіз наявної інформації свідчить про усталення тенденції з покращення епідеміологічної ситуації в Державі Катар завдяки більш ніж подвійному перевищенню протягом шостої доби поспіль кількості тих, хто одужав, над кількістю нових інфікованих. Органи влади та управління емірату продовжують здійснення превентивних заходів з метою протидії поширенню COVID-19.