Документи дпу-нквс-мдб-кдб урср стосовно ліквідації визначних діячів українського національно-визвольного руху

3/31/2023
singleNews

Галузевим державним архівом Служби зовнішньої розвідки України (ГДА СЗРУ) у межах пошуку в фондах матеріалів, які мають історичну цінність, виокремлено низку документів, що стосуються убивств визначних діячів українського національно-визвольного руху Симона Петлюри, Євгена Коновальця, Лева Ребета, Степана Бандери та інших. Завдяки перегляду, розсекреченню, вивченню архівних справ відібрано окремі матеріали, які свідчать про цілеспрямовану роботу органів одпу-нквс-мдб-кдб срср зі стеження за українськими діячами за кордоном, збирання інформації про місця їхнього проживання, пересування, уподобання, розпорядок дня тощо і планування спеціальних операцій із їхньої компрометації і ліквідації. Водночас, з урахуванням того, що подібні операції нерідко розроблялися в москві, інформація про організаторів, виконавців, конкретні плани, сили і засоби накопичувалася і зберігалася в центральному апараті радянських спецслужб. Відтак найважливіші документи, які б свідчили про підготовку зазначених операцій, надання дозволів на їх проведення, перебіг подій тощо, зберігається в архівах нинішніх спецслужб російської федерації. Документи, що зберігаються в ГДА СЗРУ, хоч і не містять цілісної картини окремих операцій, все ж дають змогу побачити, як вони відбувалися, зрозуміти, чому у кремлі так боялися діячів визвольного руху за незалежність України і всіляко намагалися їх ліквідувати.

Документи, вміщені у збірнику, дають змогу суттєво доповнити історію замахів і вбивств українських діячів за кордоном, розкрити механізми діяльності радянських спецслужб, спрямовані на знищення національно-визвольного руху за свободу й незалежність України і по-новому оцінювати тогочасні події з позицій сьогодення.

Перейти до Документи дпу-нквс-мдб-кдб урср стосовно ліквідації визначних діячів українського національно-визвольного руху