Москва має свою принизливу історію в Афганістані – Фонд Карнегі за міжнародний мир

9/21/2021
singleNews

Росія очікувала виходу американських військ з Афганістану зі злорадством. Але Кремлю мало радості від перспективи нестабільного Афганістану. Про це пише старший науковий співробітник глобального аналітичного центру «Фонд Карнегі за міжнародний мир» Пол Стронскі у статті «Забудьте про злорадство. Що Кремль насправді думає про Афганістан?»

Чи готова Росія заповнити вакуум, створений хаотичним виходом США з Афганістану? Крикливість та злорадство російської пропаганди – це просто бравада, спрямована, передусім, на внутрішню аудиторію. На офіційному рівні Москва не має ілюзій щодо загроз, спричинених падінням екс-президента Афганістану Ашрафа Гані. І хоч російські чиновники регулярно стверджують, що РФ є головним контриб’ютором безпеки регіону, залишається незрозумілим, чи впорається Росія з цим завданням, не кажучи вже про те, чи має вона бажання ефективно виконувати цю роботу.

Окрім чисто оборонних цілей, росіяни мало чого хочуть і очікують від Афганістану. Їхнім довгостроковим завданням буде збереження впливу Москви в Центральній Азії, оскільки відродження талібів та релігійного фундаменталізму потенційно похитне баланс сил і динаміки безпеки в регіоні.

Однак, досвід РФ як контриб’ютора безпеки для союзників по Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ) та регіональних партнерів напрочуд слабкий. На відміну від американських військових, які провели останні два десятиліття спільно з іноземними партнерами у боротьбі з тероризмом, російські військові діють зовсім по-іншому.

Новітня історія колишнього радянського простору від України до Середньої Азії показує, що Москва часто є ненадійним, непередбачуваним або неефективним партнером.

Росія залишилася осторонь війни між Азербайджаном та союзником Москви по ОДКБ Вірменією. Коли уряд Киргизстану звернувся по допомогу під час етнічних заворушень у 2010 році, у Москви не було апетиту до втручання. Подібне насильство вздовж киргизько-таджицького кордону спалахнуло й навесні 2021 року, саме в той час, коли міністр оборони Росії відвідав столицю Таджикистану для зустрічі з колегами-членами ОДКБ. Ніби підкреслюючи неефективність цього органу, створеного Москвою для відновлення впливу на периферії своєї колишньої імперії, адже і Киргизстан, і Таджикистан є членами ОДКБ.

Як припустив один російський експерт, неодноразові заперечення російськими чиновниками наміру направити війська в Афганістан викликають підозри, що саме така можливість справляє велике враження на їхні уми. Москва має свою сумну та принизливу історію в цій країні, і російський народ її не забув.