Москва не повинна сумніватися в підтримці Заходом суверенітету України – керівник MI6

12/2/2021
singleNews

Нинішні складні відносини з Росією – не ті, яких хоче Велика Британія. Але розвідка зробить все можливе, щоб зберегти країну в безпеці, а також щоб стримати і захистити від усього спектру загроз, що несе Москва. На цьому наголосив очільник Секретної розвідувальної служби (MI6) Великої Британії Річард Мур під час виступу «Агентурна розвідка у цифрову епоху» у Міжнародному інституті стратегічних досліджень (IISS) – дослідницькому центрі з питань воєнно-політичних конфліктів зі штаб-квартирою у Лондоні.

Головною темою першою публічної промови Р.Мура з моменту вступу на посаду в жовтні 2020 року стали тектонічні зміни, які він бачить у світі, зокрема в розвідувальному середовищі.

Серед пріоритетів у діяльності MI6 Річард Мур традиційно назвав Росію, Китай та Іран. Четвертий пріоритет – загроза міжнародного тероризму. «Те, що ми робимо, як агентурна розвідка, має важливе значення, тому що в кінці дня, навіть у цифровому світі, важливі рішення приймаються реальними людьми. Ми маємо зрозуміти, що мотивує наших супротивників; їхні наміри, їхні плани та їхні методи. Ми маємо скоротити простір, у якому вони вважають, що можуть безкарно діяти проти нас – онлайн чи офлайн».

Також очільник MI6 зауважив, що Велика Британія продовжує  стикатися зі зростаючою загрозою з боку Росії. «Найчастіше ця російська державна діяльність має прихований характер, або принаймні заперечується. Проте ми також спостерігаємо нахабнішу діяльність, часто пов’язану з особистим збагачення еліт навколо президента Путіна – заперечення якої стає дедалі неправдоподібним», – сказав Річард Мур. Одним із таких прикладів він назвав розгортання російських приватних військових компаній в Африці й Сирії та отруєння Олексія Навального.

«Ми, наші союзники і партнери маємо протистояти і стримувати діяльність Росії, яка суперечить міжнародній системі, заснованій на правилах. Як чітко заявили міністри закордонних справ і оборони під час своїх візитів в Україну, Москва не повинна сумніватися в підтримці нашими союзниками суверенітету та територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів, включаючи Крим. Україна – окрема, суверенна держава з окремим, суверенним українським народом», – наголосив керівник британської розвідки.