Росія переоцінила силу свого енергетичного тиску на Молдову – Центр Карнегі

11/8/2021
singleNews

Газова битва між Росією та Молдовою добігає кінця. Обидві сторони підписали протокол і новий контракт, згідно з яким «Газпром» продовжить постачати газ у Молдову ще п’ять років. Але, за висновком Центру Карнегі, якщо пострадянська історія відносин між двома країнами є орієнтиром, то це навряд чи остання енергетична сутичка між Москвою і Кишинівом.

За твердженням аналітиків Центру Карнегі, Росія переоцінила силу свого енергетичного тиску на Молдову. Москва не врахувала, як змінився енергетичний ринок після російсько-української газової суперечки 2008-2009 років. Цей конфлікт фактично сприяв лібералізації європейського газового ринку, завдяки чому трубопровідний газ став мобільнішим та придатнішим для транскордонних транспортувань.

Таким чином, до певної міри Росія стала – хоча й ненавмисно – причиною того, що Молдова змогла отримати альтернативний газ під час жовтневого протистояння. Москва все ще має значні енергетичні важелі впливу на Молдову, але вона перебуває в набагато слабшій позиції, ніж десять-двадцять років тому.

Здобутки Росії 2021 року можуть виявитися нетривалими, як і 2009-го. Газова криза може стати моментом істини для Кишиніва, який має можливість серйозніше поставитися до енергетичної безпеки, викорінити корупцію в енергетичному секторі, впровадити проєкти з енергоефективності. Рішення – у посиленні енергетичного співробітництва з Україною, взаємодії з Румунією, використанні досвіду ЄС для нарощування потенціалу на європейському газовому ринку.

Досягнення всього цього не виключало б Росію, але це зробило б енергетику ринковою, а не геополітичною проблемою. Тому ефект кризи 2021 року в середньостроковій перспективі може бути протилежним тому, чого хоче Москва.