Росія втрачає панівні позиції в Каспійському морі – The Jamestown Foundation

12/15/2021
singleNews

Росіяни все більше стурбовані тим, що домінування Москви в Каспійському морі ставиться під сумнів. Можливість інших держав завести на Каспій свої ВМС може різко змінити баланс, що і так поступово змінюється в регіоні. Також це робить вірогіднішою нову війну, результати якої важко передбачити. Про це йдеться у статті аналітичного центру The Jamestown Foundation.

Через нещодавній обмін заявами між Баку та Єреваном щодо роботи так званого Зангезурського сухопутного коридору (між Азербайджаном і Нахічеванським ексклавом через південну Вірменію) можна припустити можливість нового спалаху військових дій. А оскільки військово-морська ситуація для РФ у Каспійському морі повільно погіршується, це у перспективі відкриває шлях до фундаментального переформатування відносин на Південному Кавказі.

Тристоронні декларації від листопада 2020 р. та січня 2021 р. (за участю Москви, Єревана та Баку) мали відновити роботу транспортних коридорів у рамках післявоєнного врегулювання між Азербайджаном і Вірменією.

Єреван, який не може дозволити собі це без сторонньої допомоги, затягує процес, побоюючись, що Азербайджан швидко відкриє т.зв. Зангезурський коридор. З кожним місяцем у Азербайджані зростає роздратування невиконанням обіцянок Вірменією та її прихильниками у Москві – президент Ільхам Алієв заявив, що «готовий застосувати силу проти Вірменії, якщо вона не виконає свої домовленості». Єреван, зі свого боку, вважає вимогу назвати точну дату відкриття Зангезурського коридору ультиматумом, який може призвести до війни.

Щоб запобігти бойовим діям, Москва покладається на присутність своїх військ у регіоні – бази у Вірменії, «миротворців» у Карабаху та Каспійської флотилії. Але нині в Москві стурбовані швидким розвитком  ВМС інших прибережних держав, зокрема Туркменістану та Азербайджану. Це означає, що Росія більше не є «господарем» на Каспійському морі, і, як мінімум, не може залякати інших так, як вона це робила в минулому. А будь-яка реальна боротьба призведе до втрат, з якими російському населенню буде важко змиритися.

Ще важливішим є той факт, що конвенція 2018 року, яка ділить Каспій між п’ятьма прибережними державами та відкидає присутність будь-яких військово-морських сил під іноземним прапором у басейні, не набула чинності. Незважаючи на тиск з боку Москви, Іран досі не ратифікував цю угоду. Тому будь-які неприкаспійські країни, включаючи Туреччину, можуть вільно заводити туди кораблі, якщо інші прибережні держави погодяться.

Таким чином, Азербайджан може вжити військових дій на Зангезурському коридорі найближчим часом і залишити Росії набагато меншу кількість варіантів відповіді.