«русская община» – сучасні чорносотенці путіна

10/19/2024
singleNews

Рух «русская община» під дахом кремля «швидко виріс із маргінальної групи в найбільшу ультраправу організацію в росії. Це радикальне ультраправе угруповання, готове відносно безкарно жорстоко атакувати всіх, хто не до вподоби» путіну. Діяльність руху та його перспективи проаналізував Пол Гобл – експерт з етнічних і релігійних питань Євразії The Jamestown Foundation.

За інформацією Пола Гобла, «за останні кілька місяців чисельність «русской общины» зросла в геометричній прогресії. Група набула величезної присутності в Інтернеті, відкриваючи дедалі активніші філії у великих містах, атакуючи не лише етнічні меншини, а й членів ЛГБТ спільноти, іммігрантів та лікарів, які займаються абортами... Почастішали зіткнення за їх участю з членами діаспор, зокрема ромами, курдами, вихідцями з Середньої Азії, північного Кавказу та корінними етнічними росіянами… Це насильство є результатом радикалізації дій організації «русской общины», яка прагне вигнання, придушення або асиміляції цільових груп». Пол Гобл порівнює діяльність руху з організаціями «чорносотенців» початку ХХ століття в росії, які виступали за загальноросійську національність і особливо активно – проти впливу «неросійських груп».

Дослідник з’ясував, що на сьогодні зростання насильства з боку «русской общины» на Північному Кавказі вже непокоїть місцеві еліти. «кадиров та інші чеченські офіційні особи закликали кремль перевірити діяльність руху та, можливо, взагалі його заборонити. Черкеські активісти попереджають про неминучу катастрофу, якщо «русскую общину» не зупинити, і не лише в черкеських областях, а й в інших неросійських регіонах».

Експерт прогнозує, що кремль використовуватиме таке зростання насильства, щоб мобілізувати російський народ проти тих, кого він вважає ворогами. Так російський уряд дозволив главам суб’єктів федерації формувати власні збройні формування, які могли б складатися з членів руху та колишніх учасників сво, що призвело б до посилення кампанії путіна проти неросійських народів. 

Отже, Пол Гобл вважає, що «русская община» може спровокувати громадянську війну в рф так само, як чорносотенний рух відіграв ключову роль у дестабілізації російського суспільства напередодні Лютневої та Жовтневої революцій 1917 року».