Ризики, на які наражають себе українці, які їдуть до білорусі під час війни

8/13/2024
singleNews

Служба зовнішньої розвідки закликає утримуватися від подорожі до білорусі, яка підтримує країну, що розв’язала збройну агресію проти України.

Детальніше про ризики, які мають менший масштаб у порівнянні з рф, але також можуть загрожувати безпеці та життю наших громадян:

Українці можуть в’їхати на територію білорусі через інші країни, які межують з рб, окрім України.

1. Після прибуття, громадяни України будуть піддані фільтраційним заходам (опитування про мету приїзду, особисті дані, політичні погляди та ін.).

2. Особисті телефони вилучаються для більш поглибленого аналізу – їх підключають до спеціалізованого «криміналістичного софту» для того, щоб вилучити інформацію з Telegram, Signal, WhatsApp та інших месенджерів. Навіть видалені діалоги чи окремі повідомлення відновлюються. На цьому етапі є ризик бути затриманим, адже трактування отриманої інформації з телефона може бути непередбачуваним і нести за собою відповідальність у вигляді позбавлення волі.

3. За наявності інформування чи передачі даних, що для білоруської влади є чутливими, трапляються випадки депортації з країни чи звинувачення, які тягнуть за собою кримінальну відповідальність за статтею про екстремізм.

4. Громадяни України на території білорусі, як і у рф, піддаються прискіпливій увазі з боку спеціальних служб та поліції.

5. На території Білорусі діє Консульський відділ Посольства України в Республіці Білорусь, до якого можуть звернутися громадяни України. Телефон: +375 17 283 19 89.

Пам’ятайте, що ухвалюючи рішення про поїздку на територію білорусі, ваші права можуть бути порушені у будь-який момент.