Служба держбезпеки Латвії вважає невійськові дії РФ незмінною загрозою для країни

3/25/2021
singleNews

22 березня Служба державної безпеки Латвії оприлюднила відкриту частину свого звіту про роботу за 2020 рік, у якому окреслено оцінку основних загроз національній безпеці республіці. СДБ Латвії вважає головною незмінною загрозою конституційному ладу держави невійськові дії Росії, спрямовані на підрив довіри до демократичних принципів і легітимності латвійської влади, а також союзників Латвії – НАТО і Європейського союзу.

Особлива увага латвійських колег приділена тим зусиллям, які російська влада фокусує на молоді, намагаючись заманити її у лоно «руського міра». У СДБ оперують фактами про спроби російських дипломатів та підконтрольних Москві «громадських організацій» республіки відшукати серед латвійської молоді потенційних лідерів «руського міра», здатних у перспективі забезпечувати реалізацію інтересів Кремля. З цією ж метою Росія намагається залучати російськомовну молодь Латвії до навчання в російських ВНЗ (відбір кандидатів для оплаченого російською стороною навчання проходить під пильним наглядом російських дипломатів). СДБ прогнозує, що квоти на безкоштовне навчання в Росії незабаром збільшяться, оскільки саме студенти, на переконання Кремля, є перспективними джерелами інформації і потенційними агентами впливу.

Загалом СДБ зазначає, що в минулому році загроза інтересам національної безпеки держави з боку недружніх Латвії іноземних спецслужб залишалася незмінно високою. При цьому, як і у попередні роки, найбільш серйозні загрози виходили від російських спецслужб.