Західно-Українська Народна Республіка 1920–1930-х років – в архівних документах

10/7/2021
singleNews

Службою зовнішньої розвідки України опрацьовано і тематично систематизовано архівні документальні матеріали, присвячені еміграційному періоду діяльності Західно-Української Народної Республіки (ЗУНР) та її діячів.

До тематичного видання «Західно-Українська Народна Республіка 1920–1930-х років – в архівних документах» увійшли різнопланові, найбільш інформаційно насичені і цікаві  документи із фондів Галузевого державного архіву СЗР України, датовані 1920–1930-ми роками. Серед них – агентурні зведення і повідомлення, резолюції зборів, звіти нарад, конференцій, листи, доповідні про партії та політичні угруповання на західноукраїнських землях тощо.

Особливу цінність для подальшого дослідження істориками та науковцями можуть становити протоколи засідання Національної Ради у Відні у 1923 році та емоційний виступ на ньому громадського діяча Лева Левицького про долю України, інформація про ставлення активного діяча уряду ЗУНР Степана Федака до тогочасних подій, доповідна записка голові ДПУ УСРР Всеволоду Балицькому про становище групи очільника ЗУНР Є. Петрушевича, доповідь агента «Лебедя» про Є. Петрушевича і його стосунки з Є. Коновальцем, документ під назвою «Євген Петрушевич і його ставлення до більшовицької Москви» та інші.

Зазначені документи були створені органами ВУЧК-ДПУ-НКВС СРСР, які у той історичний період намагалися пильно стежити за діяльністю членів уряду ЗУНР, а також впливати на розвиток подій через агентурні та інші можливості.