14.11.23 Україна і світ – проти російської агресії. Санкції в дії

11/14/2023
singleNews

Вайомінг став 32-м штатом США, який визнав Голодомор 1932-33 років геноцидом українського народу та оголосив листопад місяцем пам’яті про нього.

США за 110 млн євро викупили в Йорданії 60 самохідних зенітних установок Gepard для відправки до України. Зброя була продана Амману Нідерландами.

До кінця 2023 року Україна отримає ще дві системи протиповітряної оборони IRIS-Т від Німеччини для захисту цивільної та енергетичної інфраструктури від російських атак взимку.

Глава Міноборони ФРН Борис Пісторіус підтвердив плани подвоїти військову допомогу Україні наступного року.

«путін радіє надто зарано через драматичну ситуацію по всьому світу. Адже ми не просто продовжимо нашу підтримку України, ми її розширимо та збільшимо, саме з боку ФРН», – заявила міністр закордонних справ ФРН Анналена Бербок.

Цього року Франція має намір підготувати 7 тисяч українських військових – деяких у Польщі, інших на французьких базах – у рамках місії ЄС з військової допомоги Україні. Початковою метою ЄС було підготувати 15 тисяч захисників, тепер загальна цифра має досягти 35 тисяч до кінця цього року. Усі, крім трьох із 27 країн-членів ЄС, а також Норвегія, яка не є членом ЄС, забезпечили навчальні курси. Сполучені Штати підготували близько 18 тисяч військових, в основному в Німеччині, і ще тисяча готується.

Уряд Норвегії виділив ще 84 млн євро на гуманітарну підтримку України, кошти будуть спрямовані передусім на гуманітарну підтримку людей, які втратили своє житло.

Від початку повномасштабного вторгнення військова, фінансова та гуманітарна допомога Україні від Швеції сягає понад 2,3 млрд євро.

Міністерство імміграції та інтеграції Данії вирішило продовжити дозволи на проживання українців, які перебувають у країні під тимчасовим захистом, до 17 березня 2025 року.

Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс вважає, що через вагання західних союзників у подальшій підтримці України кремль знову може повірити у свою перемогу у війні. Також Ландсбергіс повідомив, якщо запланований формат підтримки України через Європейський фонд миру не вдасться погодити, то держави Євросоюзу обговорюють варіант фінансування військової допомоги за участю не всіх країн-членів.

Міністр закордонних справ Латвії Кріш’яніс Каріньш зазначив, що в умовах кризи на Близькому Сході, яка «перетягла» на себе медійну увагу, важливо зберегти суспільну підтримку допомоги Україні, а політики мають пояснювати людям, чому це важливо.

Люксембург підтримує початок переговорів про вступ України в ЄС.

Залізничні оператори України, Молдови та Румунії домовилися про заходи поліпшення перевезень у напрямку Рені-Джурджулешти-Галац і зворотно, що значно прискорить перевезення між портами.

рф

Єврокомісія представить 12-й пакет санкцій проти рф цього тижня.

Європарламент  рекомендував включити до нового санкційного списку газпромбанк, через який проводяться платежі за російське паливо.

Міністерство внутрішніх справ Литви звернулося до Департаменту державної безпеки (VSD) з проханням перевірити 800 іноземців, які мають литовське громадянство, надане їм як виняток, щодо підтримки російської агресії. Водночас міністерство доручило Департаменту міграції розпочати процедуру позбавлення громадянства балерини Ілзе Лієпи, яка публічно розхвалила президента путіна і його війну в Україні.

Прем’єр-міністр Японії Фуміо Кісіда заявив, що країна «зіштовхнулась із найбільшою загрозою безпеці з часів Другої світової війни». Головна причина – спільні польоти російської та китайської бойової авіації над Японським морем. «Щоб захистити нашу країну, ми маємо вжити рішучих заходів. Ми зміцнюватимемо нашу обороноздатність», – зазначив Фуміо Кісіда. За його словами, Японія починає створення ракет великої дальності, необхідних для контрударів по території потенційного противника у разі нападу на країну. Протягом 2023-2027 років Японія планує спрямувати на оборону 43 трлн ієн ($ 315 млрд), що на 56 % більше порівняно з попередніми п’ятьма роками. Якщо таке рішення схвалить парламент, Японія посяде третє місце у світі за військовими витратами після США та Китаю.

кремль продовжує спроби знайти покупця на свій проєкт винищувача су-75 сheckmate. Попри те, що цей літак створювали на експорт, він не зацікавив нікого. При цьому, як повідомив очільник російського міністєрства торговлі мансуров, перший зразок сheckmate «може бути створений до кінця 2025 року». Тобто навіть за цим графіком перший політ зразка відбудеться не раніше 2026 року, а ще слід додати цикл випробувань, які можуть тривати на росії десятиріччя.

Введення в експлуатацію двох перших літаків SJ 100 з новими російськими двигунами перенесено з 2023 року мінімум на кінець 2024 року. У корпорації «ростєх» заявили, що в умовах міжнародних санкцій визначені виробниками терміни були «надзвичайно оптимістичні». Водночас глава агенції «авіапорт» пантелєєв каже, що «достовірність прогнозів щодо термінів залежить від чиновників, які формують надзвичайно оптимістичну картину для доповідей нагору».

За прогнозом, 2023 року найбільший російський авіаперевізник  «аерофлот» перевезе на 19 % менше пасажирів, ніж у «доковідному» 2019 році.

На росії не змогли втілити обіцяне владою запровадження до кінця 2023 року ідентифікації пасажирів за допомогою біометрії в 12 російських аеропортах. Тепер мінтранс має намір зробити це протягом 2024 року.

Чистий збиток російського лісопромислового холдингу segezha group за Міжнародними стандартами фінансової звітності за дев’ять місяців поточного року становив 10,897 млрд руб (за аналогічний період минулого року холдинг мав прибуток у розмірі 7,024 млрд. руб). Виторг segezha group за дев’ять місяців знизився на 20 %, до 63,71 млрд руб; OIBDA холдингу знизився на 63 %, становивши 7 млрд руб.

Онлайн-продажі валянок на росії зросли на 43 %, обсяг виробництва – на 20 % порівняно з аналогічним періодом минулого року (усього за дев’ять місяців 2023 року на рф виробили 670 тисяч валянок).

гєндірєктор мурманського підприємства «хлєбопєк» богушевич заявив, що «завершення поточного року з нульовим прибутком є великим досягненням»: підприємство не може скористатися держпідтримкою, оскільки не може виконати умову не підвищувати ціни, інакше вони виявилися б нижчими за собівартість виробництва.

Антимонопольна служба москви попередила столичні АЗС про недопустимість подальшого зростання цін на бензин і дизель.

Акції російської IT-компанії «софтлайн» різко впали на 9,3 % після появи інформації про невиплату дивідендів за 2022 рік.

Міністр сільського господарства Латвії Армандс Краузе закликав найбільших імпортерів білоруських і російських продуктів харчування відмовитись від цієї практики. «…я б сказав так – це справді питання етики кожного підприємця, чи заробляють вони гроші за рахунок війни, страждань інших, чи обирають цього не робити», – заявив міністр. З серпня по жовтень 2023 року продукти харчування з білорусі та росії ввозили 68 латвійських підприємств, імпортовано майже 90 тисяч тон овочів і понад 70 тисяч зернових продуктів.

На білоруській валютно-фондовій біржі курс долара піднявся до 3,18 білоруських рубля. Цей показник виявився максимальним протягом останніх п'яти днів.

білоруські аграрії зібрали загалом 9 млн т зерна та олійного насіння ріпаку. За даними бєлстата, цьогорічний урожай зернових колосових знизився більш ніж на 20 % порівняно з минулим роком. З цієї причини аграрне відомство наголошує на врожаї саме з урахуванням ріпаку.

У російській самарє на ходу спалахнув трамвай білоруського виробника наземного пасажирського електротранспорту «бєлкомунмаш». У салоні на той момент перебували пасажири. Пожежу гасили бригади пожежників, оскільки власна порошкова система пожежогасіння, якою обладнано трамвай, з вогнем не впоралася. Трамвай, що згорів, – один із п'яти нових вагонів, які доставили до самари з білорусі наприкінці літа.

білоруських мисливців, яких не призовуть до армії під час мобілізації, планують в обов'язковому порядку ввести в ополчення зі своєю зброєю, обмундируванням та спорядженням.