29.03.23 Україна і світ – проти російської агресії. Санкції в дії

3/29/2023
singleNews

У Міністерстві оборони України офіційно підтвердили, що британські танки Challenger 2 прибули в Україну.

Три танки Leopard 2A6, які Португалія передає узгоджено з партнерами, вже в Україні.

Болгарія через посередників імовірно продасть Україні велику кількість боєприпасів, що може суттєво вплинути на перебіг війни.

Франція подвоїть кількість снарядів калібру 155 мм, які постачає в Україну, до 2 тисяч на місяць.

Міністр закордонних справ Естонії Урмас Рейнсалу вважає, що західні союзники України мають бути активніші у питанні надання Україні зброї, зокрема винищувачів, аби прискорити перемогу у війні.

Німеччина хоче в найближчі роки збільшити військову допомогу Україні до понад 15 млрд євро.

«... НАТО має знайти формати співпраці, які підтримають як вступ України до НАТО, так і перехідний період, а також допоможуть вирішити питання безпеки в Європі», – заявив міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський.

Бельгія надала Україні понад 36 тон обладнання для відновлення енергетичної інфраструктури.

Україна і Австрія домовились про проведення 23 травня у м. Львові Українсько-австрійського економічного форуму, де розглядатимуться зокрема питання відновлення України, співпраця в енергетиці, промисловості та відновлювальній зеленій енергетиці.

Сполучене Королівство та Польща забезпечать житлом вимушених переселенців у Львові та Полтаві. Уряд Сполученого Королівства виділив на цей проєкт 10 мільйонів фунтів стерлінгів, також обидві країни нададуть генератори вартістю 2,5 мільйони фунтів стерлінгів для підтримки шкіл, лікарень та громадських центрів по всій Україні.

Міністр закордонних справ Японії Йосімаса Хаясі заявив, що Японія готова обговорювати з партнерами «Групи семи» посилення санкцій проти білорусі на тлі заяв путіна про розміщення в цій країні тактичної ядерної зброї.

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький попередив, що на білорусь чекатимуть подальші санкції з огляду на плани росії розмістити на її території тактичну ядерну зброю.

Агентство внутрішньої безпеки Польщі (ABW) затримало ще трьох осіб, які діяли у межах нещодавно розкритої російської шпигунської мережі.

Суд Праги розглядатиме справу про звинувачення у виправданні геноциду щодо учасника проросійського мітингу, який прийшов із російською літерою z на наплічнику й шевроном міжнародної злочинної організації «вагнєр» на рукаві.

Євросоюз працює над тим, щоб надати державам – членам ЄС можливість блокувати імпорт російського природного газу без необхідності запровадження нових колективних санкцій. Зокрема, урядам країн планують надати право тимчасово забороняти російським експортерам заздалегідь бронювати інфраструктурні потужності, необхідні для постачання природного газу.

У Радбезі ООН не підтримали резолюцію росії про розслідування вибухів на газогоні «північний потік».

Канада запровадила нові санкції проти фізичних і юридичних осіб ірану, причетних до виробництва безпілотних літальних апаратів і балістичних ракет.

рф

За даними Головного митного управління КНР, у січні – лютому Китай імпортував із росії сталевих напівфабрикатів втричі менше, ніж рік тому, до 96 200 тон. У грошовому еквіваленті російський експорт скоротився у п’ять разів, до $ 46,37 млн.

2022 року експорт російських товарів до білорусі скоротився на 7,7 %, до $ 21,3 млрд.

Німецька хімічно-промислова компанія Henkel завершує процедуру з продажу свого бізнесу на росії.

Американська фармацевтична компанія Eli Lilly вирішила остаточно піти з росії. Рік тому компанія заявила про зупинення експорту лікарських препаратів на рф та інвестицій у клінічні випробування, хоча міжнародні санкції не торкнулися цього сегмента.

The Financial Times повідомила, що майже 2 тис. іноземних компаній чекають на дозвіл мінфіну рф щодо продажу активів на росії.

У 2023 році росія вперше приховала одразу третину видатків державного бюджету, що говорить про те, як рік війни проти України змінив державні фінанси країни-агресора. За даними міністерства фінансів, засекречені чи невказані витрати до 24 березня зросли до 2,4 трлн рублів (31 млрд доларів), що, за оцінками Bloomberg Economics, більше ніж удвічі перевищує рівень за той самий період рік тому. Згідно з розрахунками Bloomberg, лише у 2023 році росія планувала засекречені витрати у розмірі чверті від бюджету. Витрати рф на «національну оборону» до 24 березня досягли 531 млрд рублів, збільшившись удвічі порівняно з минулим роком, ще 379 млрд рублів було витрачено на забезпечення безпеки і правопорядку.

Вартість будівництва надпотужного головного атомного криголаму «росія» може зрости на 40–60 % від запланованих до початку війни рф проти України 128 млрд руб. Криголам, необхідний для регулярної навігації протягом всього року північним морським шляхом, мали побудувати у 2027 році. Проте вже зараз є значні відставання з виготовлення великих частин корпусу, збільшуються вартість і терміни робіт із виробництва окремих частин ядерної енергетичної установки, через що, за прогнозом суднобудівельників, криголам не буде вчасно побудований.

За період з 1 березня 2022 року по 1 березня 2023 року кількість салонів мобільного зв’язку у містах-мільйонниках рф скоротилась на 5,5 %; найбільше зменшення точок продажу та надання послуг клієнтам сталось в омську – на 14,7 %, москві, ростові-на-дону, ніжнєм новгороді та новосібірську – на 7 %. Причиною називають зниження доходів населення та спробу операторів оптимізувати свої бюджети для виживання в умовах російської кризи.

За підсумками 2022 року федеральний бюджет росії було закрито з найрекорднішим за всю історію росії дефіцитом в 3,3 трлн руб. Найбільші дотації з москви надавались інгушетії (83 % від регіонального бюджету), чєчні (81 %), туві (81 %), дагестану (75 %), карачаєво-черкесії (72 %), тимчасово окупованим рф Криму (66 %) та Севастополю (65 %).

гєнєральная прокуратура повідомила, що 2022 року кількість вбивств і замахів на вбивство побільшало на 4 % – 7628 випадків, що є найбільшим за останні 20 років. Зокрема, у тамбовській області за рік кількість вбивств і замахів зросла з 26 до 44 випадків, у кіровській області – з 45 до 62, у бурятії – з 134 до 177, у москві – з 269 до 413.

російські вояки, які беруть участь в агресії проти України, заборгували банкам 69,3 млрд руб, через що фінансові установи, виконуючи розпорядження уряду, мусили надати їм та їхнім сім’ям так звані «кредитні канікули».

Через російську кризу і брак бюджетних коштів 2022 року мінфін скоротив штатну чисельність працівників федерального казенного закладу «налог–сєрвіс» на 924 посади, центру обєспєчєнія дєятєльності казначєйства росії – на 2196. 2023 року мінфін має намір продовжити скорочувати федеральні казенні установи.

За даними альянсу туристичних агентів росії (ата), з початку року відпочинок у сочі подорожчав уже на 20–30 %. «Крим, на мій погляд, буде у мінусі на 3–4 млн осіб за підсумками сезону. Цього року росіяни не мають жодних ілюзій, тому бронювання турів на півострів впало на 50 %», – заявив віце-президент ата алєксандр мкртчян.

Влада німецького курортного міста Баден-Баден скасувала договір про побратимство із російським сочі.

Понад 300 фехтувальників, зокрема дев’ять медалістів Олімпіади в Токіо, підписали відкритий лист з вимогою не допускати російських спортсменів до змагань, доки росія не припинить агресію проти України.

Фінська компанія Moomin Characters заборонила образи мумі-тролів на росії: компанія не надаватиме рф ліцензію на використання популярних персонажів фінської письменниці Туве Янссон.

Згідно з постановою уряду, вивозити з білорусі зернові, ріпак і соняшник можна буде протягом півроку і лише за разовими ліцензіями, які видаватиме міністерство антимонопольного регулювання та торгівлі. Обмеження експорту поширюється і на країни ЄАЕС.

начальник головного управління рослинництва мінсільгосппроду білорусі ніколай лєшик пояснив, чому у білоруських магазинах складно знайти білоруський часник, а імпортний продається за космічною ціною. На його думку, часник – це «дуже трудомістка рослина» у виробництві, його собівартість виходить у рази вище за готовий часник, що постачається з КНР. «На жаль, технологічно ми ще сильно відстаємо від Китаю», – резюмував урядовець.

У білорусі з 1 квітня знову дорожчають цигарки. Нові ціни на багато видів тютюнових виробів зростуть від 10 до 40 копійок.