Андрій Мельник, український державний, військовий та політичний діяч, полковник армії УНР, голова Проводу українських націоналістів, другий голова ОУН (1890–1964 рр.)

9/2/2024
singleNews

Серед архівних документів СЗР України, за якими проходять діячі українського національно-визвольного руху, трапляються цікаві висловлювання, цитати, свідчення, спогади про їхню участь у боротьбі за державність України. За цими матеріалами можна простежити й оцінити роль визначних українців у державотворенні, їхній внесок у здобуття Україною незалежності й боротьбу за її відновлення.

«…Ми ніколи не думали, що перемога української справи буде легкою. Ми не чекали бездіяльно, доки волю України виборе нам хтось інший, сторонній. Ми знаємо, що Українська Держава не буде плодом лише збігу щасливих обставин, але що вона буде здвигнена передусім українськими руками…

Україна приступає до виконання тих завдань у винятково тяжких обставинах. Москва, як бувало вже не раз у минулому, ограбувала і спустошила наш край, полишивши в ньому нужду, згарища та руїну, так матеріяльну, як і моральну. Треба років невтомної праці, щоб відбудувати наш край, треба великих зусиль, щоб наш нарід дорівняв у добробуті і культурі передовим європейським народам.

Українська нація переживає глибокий процес внутрішнього оновлення, яке завершиться відбудовою Української Держави… То ж до великої праці! Один за десять, десять за сто, бо мусимо на всіх відтинках національного життя зробити в один місяць те, що другі творили через рік, в один рік те, що другі будували десять років. Нашими зусиллями Україна мусить стати скоро щасливою і багатою країною».

(ГДА СЗРУ. – Ф. 1. – Спр. 11332. – Т. 1. – Арк. 68–69)