Діячі визвольного руху – про Українську Державність. Євген Ляхович

8/12/2022
singleNews

Євген Ляхович, український громадський і політичний діяч, журналіст, член Проводу українських націоналістів, офіційний представник ОУН у Великій Британії у 1933–1935 роках.  

Із історико-публіцистичної праці «Українське питання» (1934 р.), в якій Євген Ляхович зазначає, що розглядає українське питання лише у нерозривній єдності зі створенням у Східній Європі самостійної Української держави: «Остання, але не найменша надія українців полягає в тому, що вони розраховують на допомогу європейських країн (для здобуття незалежності. – Прим.).

Відокремлення України матиме позитивний вплив на європейські країни, тому що вона як у духовному, так і природному відношенні цілком підходить для того, щоб бути споживачем європейських товарів. Крім цього, існування такої держави мало б величезне значення для розвитку зав’язків між Європою і Азією, тому що Україна є ключем до обох сторін. Вона, нарешті, відіграватиме важливу роль у прогресі європейської цивілізації» (ГДА СЗР України. – Ф. 1. – Спр. № 6964. – Арк. 84).