Степан Бандера, український політичний діяч, один із ідеологів і теоретиків українського націоналістичного руху XX століття, голова Проводу ОУН (б) (1909–1959)

9/11/2024
singleNews

Серед архівних документів СЗР України, за якими проходять діячі українського національно-визвольного руху, трапляються цікаві висловлювання, цитати, свідчення, спогади про їхню участь у боротьбі за державність України. За цими матеріалами можна простежити й оцінити роль визначних українців у державотворенні, їхній внесок у здобуття Україною незалежності й боротьбу за її відновлення.

«…Давайте боротися за суверенну державу, докладемо всіх сил для цього, а не сперечатимемося про те, хто з нас «суверенніший».

В Українській Державі сам український народ буде сувереном і створить форму цієї Держави, її назву і уряд. А нині слід боротися з ворогом – з російсько-більшовицьким поневоленням, слід протиставити йому всі сили, на всіх ділянках, у всіх можливих формах. Слід все поставити на службу справі звільнення і революційної боротьби на Рідних Землях, як головний фронт, основу звільнення і законність дій чинного державного центру.

…Питання суверенітету взагалі не може бути предметом суперечки. Суверенітет належить лише українському народові, а не якомусь центру. Дії від його імені мають лише умовну ціну: усе те, що відповідає волі українського народу, що найвірніше веде до здійснення його головної мети – Суверенної Соборної Держави – буде прийнято українським народом і буде правомочним. Все те, що протирічить цьому, – буде відкинуто і засуджено».

(ГДА СЗР України. – Ф. 1. – Спр. 10876. – Т. 1. – Арк. 379–381).