03.03.24 Україна і світ – проти російської агресії. Санкції в дії

3/3/2024
singleNews

Нідерланди виділяють 250 мільйонів євро на чеську ініціативу щодо замовлення 800 тисяч артилерійських снарядів Україні.

Заступник міністра оборони Чехії Ян Їреш повідомив, що перші поставки із закупівлі 800 тисяч боєприпасів з-за меж ЄС у межах чеської ініціативи можуть надійти в Україну за кілька тижнів. 

Канцлер міністерства оборони Естонії Кусті Сальм сподівається, що найближчими місяцями Європа виділить Україні кошти на придбання далекобійного озброєння.

«Тут немає жодної драми, оскільки у нас однакова мета – підтримати Україну», – глава французької дипломатії Стефан Сежурне спростував чутки про розкол між Берліном і Парижем.

«… росія буде притягнута до відповідальності за всі злочини, які вона скоїла в Україні», – президент Парламентської асамблеї Ради Європи Теодорос Русопулос у зв’язку з останньою атакою рф на Одесу в ніч на друге березня.

Волонтерська група  фермерів Сполученого Королівства привезла в Україну 27 пікапів із гуманітарною допомогою для українських захисників у межах акції «Пікапи для миру». Загалом у межах акції британські фермери передали на передову вже понад 300 машин.

Україна з Німеччини отримала 50 тисяч аптечок для ЗСУ.

Шведське експортно-кредитне агентство (EKN) почало приймати заявки на надання спеціальних кредитних гарантій для експорту в Україну, загальний ліміт гарантій згідно з бюджетом країни на 2024 рік становить SEK 333 млн ($ 32,1 млн за поточним курсом). 

рф

Постійний представник Японії, яка в березні головує в Раді Безпеки ООН, Ішікане Кіміхіро наголосив на забороні країнам-членам отримувати зброю і постачати до кндр.

Швейцарія приєдналась до 13-го пакета санкцій Європейського Союзу проти росії.

Європейський Союз у 2023 році скоротив імпорт продукції гірничо-металургійного комплексу рф на 39,5 % – до 4,8 млн тон, а витрати на імпорт російської продукції гмк за минулий рік скоротились на 38,5 % порівняно з 2022 роком –  до 2,4 мільярда євро.

росія офіційно виключена зі складу однієї з найстаріших міжнародних організацій – Дунайської комісії, що регулює судноплавство Дунаєм.

Митниця Литви повідомила, що автомобілі з російськими реєстраційними номерами мають залишити територію країни до 11 березня, інакше їх конфіскують. Виняток становлять автомобілі, які прямують транзитом до калінінградской області та з неї, вони зможуть перебувати в Литві протягом 24 годин, водночас в автомобілі обов’язково має перебувати його власник, інакше транспортний засіб не пропустять до країни.

Німецький виробник побутової техніки Bosch виставив на продаж свою російську штаб-квартиру у місті хімкі (московская область) – будівлю площею 59 тис. кв. м, розраховану для 700 співробітників, які були звільнені.

Вірменія скоротила військово-технічну співпрацю з рф з 96 % у 2020 році до менш ніж 10 %. Секретар Ради безпеки Вірменії Вірмен Григорян заявив, що система безпеки (між країнами) не працювала ані в двосторонньому форматі, ані в багатосторонньому в рамках одкб. Він назвав «великою стратегічною помилкою», що Вірменія з 1991 року «в усіх напрямах залежала від росії».

2023 року збитки російської вугледобувної компанії «русскій уголь» становили 34,2 млрд. руб.

совєт дірєкторов найбільшого на росії виробника коксівного вугілля компанії «распадская» рекомендував не виплачувати дивіденди за підсумками 2023 року через зниження прибутку на 43,7 %. Після такої заяви акції «распадской» на мосбіржі обвалились на 3,2 %.

За підсумками 2023 року дохід «распадской» зменшився на 22,5 %, до $ 2,198 млрд., валовий прибуток – на 22,5 %, до $ 1,224 млрд., операційний прибуток – на 48,1 %, до $ 519 млн. Рентабельність із прибутку зменшилась на 20 % порівняно з 28 % роком раніше. EBITDA стала меншою на 47 %, до $ 689 млн. ($ 1,295 млрд у 2022 році).

У лютому російская жєлєзная дорога (ржд) перевезла 95,9 млн. тон, що на 4,7 % менше показника минулого року. Водночас транспортування брухту чорних металів скоротилось на 28,6 %, будівельних матеріалів – на 18,4 %, вугілля – на 4,5 %. ржд заявляє, що «кон’юнктурні» причини заважали експортерам повною мірою використовувати портові потужності, особливо в Азово-Чорноморському басейні.

Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс заявив, що закриття двох пунктів пропуску на білоруському кордоні означає, що двері для білорусів зачинені. «…у Литву мають приїжджати ті, хто точно знає, що хоче бути тут, і ті люди, які нам найбільше потрібні», – заявив міністр.

міністєрство сєльського хазяйства і продовольствія рб підвищило мінімальні експортні ціни на деяку молочну продукцію до 3,4 долара за кілограм при постачанні до всіх країн, окрім росії.

Найбільшу сонячну електростанцію рб, яку «віджали» у приватної компанії «Солар Ленд», продають з аукціону. 100 % частки в ній належить британській фірмі Сameliaside. Загальна сума інвестиційних витрат на проєкт оцінювалася в 170 млн. доларів.

Влада рб намагається створювати для медиків перешкоди, щоб їм було складніше виїхати на роботу за кордон. Вже багато часу документи, що підтверджують відсутність будь-яких судових моментів, пов'язаних із професійною діяльністю, лікарям отримати дуже складно.