04.03.24 Україна і світ – проти російської агресії. Санкції в дії

3/4/2024
singleNews

Франція сплатила за модернізацію українських винищувачів під французькі «розумні бомби» AASM Hammer, і вже доставила ЗСУ перших 50 таких бомб. Усього буде передано 600 AASM Hammer.

«Україні потрібні інші види зброї… Я вже казав. Це – літаки, системи ППО та ракети дальнього радіуса дії для систем HIMARS», – вважає член Республіканської партії США Борис Пінкус.

Міністр оборони Фінляндії Антті Хяккянен закликав Захід посилити військову підтримку України й «негайно» знайти гроші на снаряди.

Глава МЗС Польщі Радослав Сікорський заявив, що російське вторгнення в Україну – це війна з глобальними наслідками, а Україна є випробувальним полігоном, на якому путін хоче зрозуміти, чи можливо розтрощити свободу і рішучість західного світу. На думку Сікорського, потрібно зробити три кроки для безпечнішого і стабільнішого миру: надати українцям терміново потрібні боєприпаси; інвестувати в безпеку, аби створити потужний стримувальний чинник, що затьмарить путіна і його наближених; поглиблювати і розширювати альянси, щоб забезпечити тривалий мир з позиції сили.

Європейський Союз продовжує підтримку України і не планує зупиняти її незважаючи ні на що. Європа розуміє, що держава захищає від агресії росії не лише себе, а й цілий континент, заявив голова комітету закордонних справ Європарламенту Девід Макаллістер. Він зазначив, що ще ніколи в історії існування Європейський Союз так не підтримував третю країну, як Україну. Ідеться про фінансову, економічну, гуманітарну, а також військову підтримку нашої держави.

«Боротьба українців – це й наша боротьба. Чинячи опір загарбнику, вони борються за безпеку Європи і Франції, адже імперіалістичні фантазії путіна явно не обмежуються Україною», – зазначив міністр-делегат зі справ Європи при міністрі Європи і закордонних справ Франції Жан-Ноель Барро.

Президентка Молдови Маї Санду вважає, що російська атака на Одесу вказує на гостру потребу України в допомозі.

Міністерство економіки України підписало угоду про партнерство з американською компанією Palantir Technologies щодо допомоги  в розмінуванні.

рф

Канада застосувала санкції проти шести російських чиновників прокуратури, судової та кримінально-виправної системи.

Ізраїль займе агресивнішу позицію проти росії через її війну проти  України, – заявив лідер правлячої партії «Лікуд» Амір Вейтман.

Заступниця голови парламентської фракції «Зелених» німецького Бундестагу Агнешка Брюггер  звинуватила путіна у спробах «чинити масовий негативний вплив на наше відкрите суспільство, особливо в Німеччині, за допомогою дезінформації, дестабілізації та шпигунства».

«міністр лавров і кремлівський режим не мають морального права читати лекції про демократію і свободу. Країна, яка ув'язнює опозиційних політиків і вбиває їх, безпідставно нападає на своїх сусідів, не може запропонувати світові нічого, крім крові і болю», – заявило міністерство закордонних справ Молдови.

ООН не продовжить російським авіакомпаніям контракти на авіаперевезення.

Експорт Туреччини в росію під санкційним тиском  в лютому поточного року  впав на 33 % в річному обсязі  до 670 млн доларів США  відносно 1,1 млрд доларів США  у лютому 2023 року.

За оцінкою росбанку, у «посланні» до федеральних зборів путін, попри важкий економічний стан у рф, несподівано для правітєльства наобіцяв додаткові бюджетні витрати з урахуванням уже закладених на 2024–2026 роки майже 12,8 трлн руб, а з включенням втрат від податкових пільг сума може сягнути 14–15 трлн. руб. Такі передвиборчі обіцянки суперечать нещодавно затвердженій соціально-економічній стратегії рф в умовах російської кризи. У затверджених мінфіном рф восени 2023 року «основних направлєніях бюджєтной, налоговой і таможєнно-таріфной політікі» на 2024–2026 роки зазначено, що 2024 року триватиме «експансивна бюджетна політика зі збільшенням витрат», але у 2025-му має настати її нормалізація зі скороченням як доходної, так і видаткової частин, і країна «почне жити за коштами».

З січня вартість поїздки у плацкартному вагоні потягу, який їде на південь росії, зросла на 10,75 %, у купейному – на 10 %. Вартість квитків на поїзд 27/28, який курсує з москви до тимчасово окупованого рф Сімферополя, зросла на 18 %.

Влада рф вживає заходів щодо закриття для населення вільної енциклопедії «Вікіпедія».

білоруський підрядник «волатавто» згідно з контрактом мав доставити російському зао «спєціальноє конструкторскоє бюро» 250 одиниць продукції, необхідної для виробництва та ремонту систем залпового вогню «град»: рами, основи, що направляють труби, люльки та інші елементи бойових машин. Сторони не змогли домовитися про вартість виробництва комплектувальних для ракетних – вартість окремих видів білоруської продукції перевищувала очікувану росіянами на 500–600 %. Обидва підприємства під дією міжнародних санкцій.

У міністєрствє по налогам і сборам рб заявили, що з 1 січня 2025 року під час купівлі та продажу, дарування та заповіту криптовалюти громадяни зобов'язані будуть сплачувати прибутковий податок. Сьогодні ця діяльність не піддається оподаткуванню.

Згідно з новим указом самопроголошеного президента рб  «О возмєщєнії оказанной государствєнной поддєржкі», відшкодувати державну підтримку, виділену на будівництво житла, зобов'язані будуть військовослужбовці та держслужбовці, звільнені за обставинами з дискредитації. А також за незгоди військовослужбовця, особи рядового та начальницького складу під час скорочення посади, з призначенням на іншу.

У бєлоруском госуніверсітєтє на кожному факультеті створено спеціальні комісії, до яких, серед інших, входять декан, заступник декана з ідеологічної та виховної роботи. Тільки вони мають право вирішувати, укладати зі співробітником контракт чи ні. При цьому основним критерієм є лояльність співробітника до влади.