04.07.24 Україна і світ – проти російської агресії. Санкції в дії

7/4/2024
singleNews

Україна отримала 2,2 млрд доларів США від Міжнародного валютного фонду.

Країни-члени НАТО погодили пропозицію про фінансування військової підтримки України у наступному році обсягом 40 млрд євро.

«Ми (США) й НАТО чітко дали зрозуміти, що насправді є лише одне рішення, і це те, що росія просто повинна залишити українську територію», – речник Державного департаменту Ведант Пател щодо «нових мирних» планів по Україні.

Глава Пентагону Ллойд Остін заявив, що США «найближчим часом оголосить про нову безпекову допомогу Україні на суму понад 2,3 мільярда доларів».

Помічник держсекретаря США з питань Європи Джеймс О’Браєн повідомив, що Україна отримає від Сполучених Штатів дозвіл бити по цілях у росії на більшу відстань, якщо москва намагатиметься розширити фронт.

У США зросла частка американців, які підтримують збільшення військової допомоги Україні.

«Ми продовжуватимемо підтримувати Україну політично, військово та фінансово проти російської агресії, чого б це не коштувало і скільки б це не потребувало», – наголосив новий прем'єр-міністр Нідерландів Дік Схооф. Міністр оборони Нідерландів Рубен Брекельманс підтримав заяву колеги.

Чесько-українська компанія UAC запустила серійне виробництво розвідувальних дронів «Leleka-LR» та ударних «Булава» ексклюзивно для української армії.

Міжнародний кримінальний суд розслідує катування росіянами українських військовополонених і цивільних у в’язницях на тимчасово окупованих територіях і у рф.

Україна та Норвегія погодили продовження «транспортного безвізу».

В Україні продовжить свою роботу офіс Всесвітньої продовольчої програми ООН.

рф

«росія зараз дуже залежить від Китаю. Один телефонний дзвінок від президента Сі Цзіньпіна вирішив би цю кризу (російську агресію)... У них не було б іншого вибору», – вважає президент Фінляндії Александер Стубб.

Єврокомісія заборонила судам ЄС захищати інвестиції з росії та білорусі до енергопроєктів на території спільноти.

Обсяг коштів російських банків, розміщених на кореспондентських рахунках в інших кредитних організаціях, зокрема іноземних, досяг 6,3 трлн руб. – максимальної суми з 1 червня 2022 року, повідомив цєнтробанк рф. У січні–березні частка російських коштів у іноземних банках перевищувала 55 %. На думку аналітиків, це пояснюється ускладненням транскордонних розрахунків, через що на коррахунках в іноземних банках рф тримає більший обсяг ліквідності.

Через міжнародні санкції росія другий рік поспіль скорочує видобуток та експорт алмазів: видобуток знизився на 11 %, до 37,3 млн карат, експорт – на 12 %, до 32,4 млн карат, – ідеться у звіті  Кімберлійського процесу. Вартість російського експорту алмазів знизилась на 7,7 %, до $ 3,7 млрд. 2022 року експорт алмазів із рф також скоротився на 24 %, до 36,7 млн ​​карат, тоді як видобуток зріс на 7 %, до 41,9 млн карат.

У червні виплати нафтовим компаніям з федерального бюджету рф за паливним демпфером скоротились на 43 млрд руб.

У червні порівняно з березнем продажі на рф іноземної електроніки скоротились на 16 %.

російські маркетплейси, зокрема найбільший «оzon», та іноземні селери, які працюють на цих майданчиках, мають проблеми з доставкою товарів із Китаю через складнощі з взаєморозрахунками. З весни 2024 року більшість іноземних банків, включаючи китайські, ускладнили процедури внутрішнього контролю контрагентів, що відправляють продукцію на рф. Ситуацію посилює запроваджена Євросоюзом заборона використання сістєми пєрєдачі фінансових сообщєній цєнтробанка рф, яку на росії називають «аналогом» міжнародної системи SWIFT.

Трансакції, що ускладнились, – лише одна з причин зникнення на російських онлайн-майданчиках техніки з КНР. На якість і різноманітність асортименту виплинуло також те, що правітєльство рф з квітня 2024 року встановило для приватних осіб поріг безмитного ввезення на росію товарів на € 200, хоча раніше було € 1 тис.

На росії імпорт парфумерії у травні скоротився на 33,8 % порівняно з минулим роком. Через інфляцію та зниження купівельної спроможності населення постачальники стали менше завозити на рф одеколону – у шість разів, парфумів – на 56 %, туалетної води – на 12,5 %, парфумованої води – на 20,1 %.

У червні автомобілі на рф знову подорожчали: китайські бренди Changan, Omoda, Geely та російський автоваз підвищили вартість машин на 1–5 %. Банківські автокредити з початку року зросли до 40 %.

Найбільші російські оператори зв’язку мтс, «мєгафон» і «білайн» встановили  додаткові плати (понад абонентської) росіянам під час перебування у тимчасово окупованому рф Криму.

Польща максимально посилить митний контроль на кордоні з рб, зокрема введенням ретельних перевірок у великому митному терміналі на кордоні з рб. Ідеться про «Малашевичі» (у районі пункту пропуску «Тереспіль»). Через цей так званий «сухий порт» проходить великий обсяг перевезень зі Сходу, зокрема основні сухопутні постачання з Китаю. Залізницею вони прямують до країн ЄС, а також до польського порту Гданськ і звідти вже іншим одержувачам.

Організатори параду в мінскє, бажаючи наголосити на можливій ​​наявності на території рб російської ядерної зброї, позначили на пускових установках ракетних комплексів «іскандер-м» знаки радіаційної небезпеки, порушивши цим норми чинного законодавства. Використання знаку суворо регламентовано та не передбачено з пропагандистською метою.

Санкції на експорт автомобілів до рб зазнали змін. Автотранспорт, що потрапив під обмеження, у новому документі включений до переліку предметів розкоші. Це «автомобілі для перевезення десяти і більше людей, включаючи водія». Під забороною – транспортні засоби для перевезення людей вартістю понад 50 тис. євро, а також мотоцикли дорожчі за 5 тис. євро. Зараз серед критеріїв, за якими визначатимуть, чи можна постачати авто до рб, – не лише обсяг двигуна, а й кліренс, що не повинен перевищувати 165 мм.