06.04.23 Україна і світ – проти російської агресії. Санкції в дії

4/6/2023
singleNews

«Чотири МіГ-29 з наших складів були протягом останніх місяців передані в розпорядження ЗСУ. Чотири МіГи передаються додатково останнім часом – разом вісім», – заявив президент Польщі Анджей Дуда. За його словами, Польща порівняно швидко зможе передати іще шість винищувачів Україні, які наразі проходять необхідну технічну підготовку.

Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що Київ і Варшава працюють над новим договором про співпрацю між країнами. Водночас Дуда сподівається, що на саміті НАТО у Вільнюсі влітку Україні нададуть додаткові гарантії безпеки.

Міністри закордонних справ країн Північноатлантичного Альянсу офіційно підтримали розроблення багаторічної програми підтримки України, яка допоможе їй зблизитись із НАТО.

Чехія планує надати військову допомогу Україні на суму у майже 33 млн доларів, заявила міністр оборони Чехії Яна Чернохова.

Одинадцяте засідання Контактної групи з питань оборони України відбудеться на американській авіабазі Рамштайн у Німеччині у квітні.

Німецький уряд виділить один мільйон євро на проєкти зеленого відновлення України. Відповідний проєкт анонсував міністр економіки та захисту клімату Німеччини Роберт Габек.

Прем'єр-міністр Португалії Антоніу Кошта повідомив, що Україна залишається у спільній заявці на проведення чемпіонату світу-2030 з футболу разом Іспанією, Португалією та Марокко.

Брюссель планує новий раунд обговорень між Європейською комісією та послами ЄС щодо 11-го пакета антиросійських санкцій після Великодня 9 квітня. Раніше глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн заявила, що цей пакет санкцій буде спрямований на протидію спробам обходу раніше запроваджених заборон.

Міністерство оборони Болгарії у своєму звіті визначило військову агресію рф як найбільш безпосередню загрозу глобальному миру і заявило, що російська армія вчиняє систематичні воєнні злочини в Україні.

Цього тижня в Естонії вперше на бойове чергування заступлять іспанські зенітно-ракетні комплекси NASAMS.

Сполучене Королівство заблокувало виступ російської уповноваженої з прав дитини марії львової-бєлової на неформальному засіданні Ради Безпеки ООН щодо примусового вивезення українських дітей до росії. «Якщо марія львова-бєлова хоче розповісти про свої дії, вона може це зробити в Гаазі», – так окреслило свою позицію представництво країни в ООН.

Японія відкинула звинувачення в незаконності санкцій, накладених на російський приватний банк «совкомбанк», і заявила, що агресія росії проти України повинна мати високу ціну для рф.

Віцеканцлер Німеччини Роберт Габек заявив, що підтримує санкції на імпорт російського урану до ЄС.

Міністр економіки Словаччини Карел Гірман повідомив, що його країна переживе наступну зиму, навіть якщо росія повністю зупинить імпорт газу.

Уряд Литви схвалив ініціативу Мін'юсту країни щодо притягнення білоруської влади до відповідальності за незаконне ввезення мігрантів, оскільки, на думку Вільнюса, це робиться за вказівкою мінська. «Диктатори не мають імунітету від міжнародного права. Після путіна настала черга режиму лукашенка взяти на себе відповідальність», – заявила міністр юстиції Евеліна Добровольська. Мета позову – компенсація збитків литовській стороні, яких вона зазнала через міграційну кризу.

рф

В Іспанії затримано двох осіб за підозрою у причетності до контрабанди оборонних матеріалів для росії.

Польська державна нафтогазова компанія PKN Orlen розірвала останній нафтовий контракт із російською «татнєфтью».

Департамент захисту прав споживачів та технічного нагляду (TTJA) Естонії закрив доступ до 53 доменів, через які можна було дивитися заборонені в Європейському Союзі російські телеканали.

Фінський інвестиційний фонд SATOhomes, який займався здаванням 25 тис. апартаментів в оренду, вирішив продати бізнес на рф.

У першому кварталі виробництво та споживання цементу на росії скоротилось на 5–8 %. Причина в тому, що будівельна галузь рф перебуває в стані стагнації через все більше зниження платоспроможності населення та заморожування будівництва багатьох об’єктів.

За прогнозом «союзцємєнта», який об’єднує великі холдинги галузі, закупівлі цементу в 2023 році на рф скоротяться на 10–20 %. З початку року на росії вдвічі менше будується нових об’єктів, ніж рік тому. За даними росстату, у лютому середня вартість цементу без послуги доставки на рф зросла на 17 %. Експорт російського цементу в січні скоротився на 16 % рік порівняно з минулим роком, до 0,07 млн. тон.

Бюджетом рф на 2023–2025 роки на держзакупівлі безпілотних літальних апаратів для «цивільних потреб» передбачено 18,8 млрд руб для придбання 250 тис. одиниць (90 % обсягу становитимуть легкі та середні апарати до 30 кг). Проте в групі компаній «бєспілотниє сістєми» вважають, що розвитку галузі можуть завадити нестача кваліфікованих кадрів у сфері розробки та IT, брак нових технологій, складнощі з постачанням імпортних компонентів та електроніки.

За прогнозом мінфіну, у квітні бюджет рф недоотримає від продажу нафти та газу 113,6 млрд руб.

За підсумками 2022 року дохід хкф-банку скоротився у п’ять разів порівняно з 2021 роком. Активи банку знизились на 9,1 %, пасиви – на 8,3 %. Вклади фізосіб (зокрема індивідуальних підприємців) зменшились на 24,5 млрд руб.

Обмеження на зняття готівкової валюти на рф триватимуть, доки вона не почне надходити до країни, – заявив перший заступник голови центробанку тулін.

У березні обсяг угод із іноземними цінними паперами на російській спб біржі становив $ 2,65 млрд, що на 43,48 % менше, ніж у лютому ($ 4,69 млрд), і на 55,13 % нижче показника березня 2022 року ($ 5,9 млрд).

Через дефіцит на рф автозапчастин центробанк дозволив використовувати вживані деталі для ремонту автомобілів за програмою обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності автовласників.

Не переживши поточну кризу, найбільша російська компанія з доставки посилок рickрoint зупиняє діяльність. Мережа самовивезення рickрoint налічує 6 тис. поштоматів та 4,5 тис. пунктів видачі замовлень у 657 населених пунктах росії.

За прогнозом віце-президента російського союзу туріндустрії горіна, іноземних туристів на росії у 2023 році буде на 90 % менше, ніж докризового 2019 року: діють заборони на авіасполучення з більшістю країн, на рф не обслуговуються іноземні банківські картки, безвізовий груповий туристичний обмін із Китаєм поки не розпочався.

За даними останнього опитування, 60 % росіян заявили про своє бажання виїхати з країни (2018 року таких було 46 %, 2020 – 47 %). Залишити рф найбільше бажають фахівці в галузі лінгвістики та журналісти (37 %), представники інженерно-конструкторських спеціальностей (34 %) та юристи (33 %).

госдума ухвалила у першому читанні поправки до трудового кодексу, спростивши процедуру працевлаштування неповнолітніх з 14 років. У пояснювальній записці йдеться: «В умовах економічного санкційного тиску «недружніх» рф держав робота, а отже, дохід підлітка – це ще й фінансова підтримка сім’ї».

міністєрство оборони рф не опублікувало інформацію про те, скільки людей у 2022 році отримували пенсію через інвалідність чи втрату годувальника. Ці дані мали з'явитися 2 квітня на сайті федеральної статистики ємісс. Інформація про пенсіонерів міноборони могла показати масштаби втрат російської армії протягом року війни.

У ліпєцку один із цехів трубного заводу «свободний сокол» переобладнали під виробництво боєприпасів. Працюють не покладаючи рук 24/7, щоб виконати план у 40 тисяч одиниць снарядів на місяць, при цьому 30 % всього зробленого – брак.

Міжнародна федерація кінного спорту продовжила усунення росіян від змагань.

Через участь білорусів і росіян 12 країн бойкотують чоловічий чемпіонат світу з боксу 2023 року, що стартує 1 травня у Ташкенті. Від участі у змаганнях вже відмовилися боксери зі США, Польщі, Швейцарії, Нідерландів, Ірландії, Чехії, Швеції, Канади, України, Німеччини, Норвегії та Великої Британії. Наприкінці березня Міжнародний олімпійський комітет рекомендував допустити білорусів і росіян до міжнародних змагань у нейтральному статусі.

Польська федерація фехтування відмовилася від проведення етапу Кубка світу з фехтування на рапірах серед жінок через дозвіл на участь у ньому російських і білоруських спортсменок.

З 2024 року в білорусі підвищать мінімальний страховий стаж, необхідний для отримання трудової пенсії. До цього стажу входить лише той час, коли людина працювала і роботодавець сплачував за неї страхові внески до Фонду соцзахисту. Наразі мінімальний страховий стаж становить 19 років. З 1 січня 2024 року він зросте на півроку – до 19 років та шести місяців, повідомили соцслужби. У 2025 році мінімальний страховий стаж мають намір підвищити до 20 років.

бєлстат змінив правила розповсюдження офіційної статистичної інформації. Згідно з новою інструкцією, він може обмежити поширення та подання користувачам офіційної статистичної інформації, якщо її розкриття «може заподіяти шкоду національній безпеці республіки білорусь, суспільному порядку, моральності, правам та законним інтересам юридичних і фізичних осіб». У 2022 році бєлстат приховав дані щодо зовнішньої торгівлі рб.

кгб білорусі у барановічському державному університеті затримав студентів-першокурсників за коментарі, які вони залишали 1 вересня під час прямого ефіру відкритого уроку «історична пам'ять – дорога в майбутнє!», який проводив лукашенко.

деканом хімфаку білоруського державного універсітету призначено 30-річного сина колишнього командира спецпідрозділу боротьби з тероризмом «алмазу» віктора зураєва. Попереднім деканом хімфаку був Дмітрій Свірідов, доктор хімічних наук, професор, член-кореспондент нан білорусі. Нині тато новоспеченого наукового керівника обіймає посаду заступника директора з безпеки в республіканському центрі олімпійської підготовки.