06.07.24 Україна і світ – проти російської агресії. Санкції в дії

7/6/2024
singleNews

Посол ФРН в Україні Мартін Єгер повідомив про прибуття в нашу країну вже третього ЗРК Patriot та успішну підготовку українського екіпажу.

Латвія у липні в межах «коаліції дронів» передасть Україні понад 2500 дронів на суму чотири млн євро.

«Країни НАТО щорічно надавали Україні військову допомогу на суму майже 40 млрд євро. Це базова лінія. І я очікую, що країни альянсу домовляться підтримувати цей базовий рівень надалі й справедливо розподіляти це навантаження», – наголосив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг. Також він сподівається, що наша країна приєднається до оборонного альянсу протягом наступного десятиліття.

Посол США в Україні Бріджит Брінк вважає, що під час саміту НАТО у Вашингтоні будуть порушені питання посилення протиповітряної оборони України, а також інтеграції країни в Альянс.

Уряд Нідерландів не виключає участі у коаліції з навчання військових на території України.

«… Ми сподіваємось і використовуємо будь-яку доступну нам можливість, щоб наполягти на виведенні (російських військ) з України та виконанні своїх зобов'язань згідно зі Статутом», – зазначив голова Генасамблеї ООН Денніс Френсіс.

За останній час Україна отримала 184 гуманітарні вантажі з енергетичним обладнанням загальною вагою 2335,8 тон після російських атак на енергосистему. Допомогу надали 14 країн, а саме Австрія, Естонія, Ірландія, Італія, Латвія, Литва, Нідерланди, Німеччина, Норвегія, Польща, Фінляндія, Чеська Республіка, Ірландія, Італія, Латвія, Литва, Нідерланди, Німеччина, Норвегія, Польща, Фінляндія, Чеська Республіка, Швеція, Об'єднані Арабські Емірати.

рф

«Умиротворення не зупинить путіна. Лише єдність та рішучість прокладуть шлях до повноцінного, справедливого і сталого миру в Україні», – наголосила президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг зазначив, що суверенним правом України є визначати умови, за яких можуть відбутися переговори щодо завершення війни, але вся попередня поведінка росії говорить про те, що не можна допускати чогось на кшталт «мінська-3», натомість, потрібно знайти надійне рішення для сталого миру.

НАТО на саміті у Вашингтоні вперше оголосять зобов’язання щодо оборонної промисловості, зокрема стандартизації боєприпасів, щоб зробити снаряди взаємозамінними на полі бою.

На росії ухвалили законопроєкт про позбавлення депутатів та сенаторів повноважень у разі їх виїзду за межі рф без дозволу керівництва госдуми.

Уряд Фінляндії посилив правила в’їзду іноземців до країни та видачі документів на постійне проживання, що має обмежити в’їзд росіян та зупинити потік мігрантів через територію росії. Нові вимоги набудуть чинності з 1 вересня.

Чехія перестала визнавати небіометричні закордонні паспорти рф – громадяни росії з такими документами не зможуть перебувати на території Чеської республіки легально.

Європейський центральний банк закликав наглядову раду Raiffeisen Bank International надати конкретний план скорочення своєї присутності на росії.

Суд Польщі підтвердив рішення Комітету конкуренції та захисту споживачів оштрафувати російський «газпром» за відмову надати документи про фінансування будівництва «сєвєрного потока-2» і ухвалив рішення оштрафувати компанію на 174,5 млн злотих (€ 40 млн).

Національне агентство боротьби зі злочинністю Сполученого Королівства звернулося до суду з позовом про конфіскацію 1,1 млн фунтів стерлінгів ($ 1,4 млн) росіянина петра авена через те, що він проводив грошові операції з порушенням міжнародних санкцій.

госдума рф ухвалила у першому читанні законопроєкт, який зобов’язує роботодавців спрямовувати відомості про співробітників, які перебувають на військовому обліку, до всіх державних інформаційних систем, які будуть визначені правітєльством. До єдиного цифрового реєстру військового обліку, закон про який госдума ухвалила в квітні 2023 року, буде інтегровано реєстр цифрових повісток, що надсилаються через портал держпослуг.

З початку року вартість послуг логістичних компаній росії зросла на 10–66 %. За прогнозом асоціаціі автомобільних грузопєрєвозчіков і експєдіторов, до кінця року вартість вантажних перевезень ще збільшиться на 16 %. Собівартість зберігання та обробки продукції на російських складах зросла на понад 30 %, ручне навантаження – на 59 %.

Американський відеохостинг YouTube заблокував канали російських артистів shaman (дронов), гагаріної, газманова, лепса, чичеріної та телеведучого манучарова. Минулого тижня їх сторінки видалив найбільший у світі музичний стрімінговий сервіс Spotify.

У рб другий місяць поспіль знижуються золотовалютні резерви – за даними нацбанку країни, на 1 липня вони становлять близько 8,36 млрд доларів США.

Польща може залучити прикордонників і поліцейських з Фінляндії, Німеччини та Греції для патрулювання кордону з рб на тлі зростаючих міграційних ризиків. 

Польща протягом 33-х годин блокувала залізничний рух на великому митному терміналі в Малашевичах на кордоні з рб – там формально проводилися «контрольні заходи». Міністр внутрішніх справ та адміністрації Польщі Томаш Семоняк заявив, що дії його країни на кордоні є сигналом владі рб для певних висновків.

У червні 2024 року продажі вантажівок «маз» на росії знизилися на 7,9 % відповідно до аналогічного періоду минулого року.