07.02.24 Україна і світ – проти російської агресії. Санкції в дії

2/7/2024
singleNews

ЄС планує розпочати виплати 50 млрд євро макрофінансової допомоги Україні в березні поточного року. Водночас Європейський парламент і Рада ЄС досягли попередньої згоди щодо нового механізму підтримки України створенням Українського фонду у 50 мільярдів євро в бюджеті Євросоюзу на чотири наступні роки.

Президент Європейської ради Шарль Мішель закликав ЄС виконати обіцянку про надання українській армії одного мільйона артилерійських снарядів. Мішель наголосив, що для ефективнішого надання допомоги Україні необхідно залучати такий міждержавний інструмент, як Європейський фонд миру.

«…Коли ми дивимося у майбутнє, ми маємо думати про українські оборонні спроможності як про частину наших оборонних спроможностей. Ми маємо думати про українську оборонну промисловість як про частину нашої власної оборонної промисловості», –  президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн переконана, що Україна незабаром буде членом Європейського Союзу.

Прем’єр-міністр Франції Габріель Атталь заявив про те, що Європа не залишить Україну та допоможе Києву вистояти і перемогти. Він також додав, що його країна готова постачати в Україну найновіше покоління озброєнь, зокрема ракети Skalp та бомби нового покоління, і «це зобов'язання очевидно збільшуватиметься, але не лише з погляду виділених фінансів, а й з погляду характеру озброєння, яке очевидно має бути найвищого стандарту, необхідного для того, щоб українці могли себе захистити».

Канцлер Німеччини Олаф Шольц та прем'єр-міністр Франції Габріель Атталь під час зустрічі  обговорили продовження військової підтримки України та посилення оборонної співпраці між країнами.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц висловив сподівання, що Конгрес США зможе ухвалити необхідну фінансову підтримку Україні, та закликав західні країни продовжувати тиск на рф.

Німецький виробник зброї Rheinmetall обіцяє надати Україні велику кількість різноманітних боєприпасів і броньованої техніки протягом цього та наступного років.

Представники України й Нідерландів провели  третій раунд переговорів  щодо «гарантій безпеки».

Прем’єр-міністр Сполученого Королівства  Ріші Сунак заявив, що його країна готова до можливої агресії з боку рф. Водночас Сунак вважає, що безпекова угода, підписана з Україною, буде аргументом для США у питанні підтримки нашої країни.

Європейська Комісія та Міжнародна фінансова корпорація Групи Світового банку (IFC) підписали гарантійну угоду про підтримку інвестицій, які допоможуть забезпечити інклюзивну та стійку реконструкцію в Україні. Очікується, що у межах проєкту вдасться залучити  приватні інвестиції на суму  понад 500 млн євро в різні сектори економіки країни.

Міжнародна доставка посвідчень водія відтепер доступна у Словенії, Хорватії, Чорногорії, Бельгії та Швейцарії – загалом українці можуть скористатися цією послугою вже у 22 країнах Європи.

рф

«Ми сподіваємося завершити роботу над 13-м пакетом санкцій до символічної дати 24 лютого», – заявила глава МЗС Бельгії, яка головує в Раді ЄС, Аджа Лябіб.

Країни G7 хочуть запровадити наступний пакет антиросійських санкції одночасно з Європейським Союзом.

Європейські виробники алюмінію за підтримки чотирьох країн ЄС пропонують запровадити ембарго на дешевий імпорт металу з росії в межах  очікуваного пакета санкцій.

Країни G7 з 20 лютого посилять заходи щодо дотримання граничних цін на російську нафту – G7, Європейський Союз та Австралія домовились про спільні дії.

Міністерство фінансів Японії за підтримки країн G7, Євросоюзу та Австралії з 20 лютого посилить заходи щодо дотримання стелі цін на російську нафту.

Високий суд Англії та Уельсу 2 лютого заборонив російському «русхімальянсу» судитися в росії з німецькою «дочкою» італійської фінансової групи Unicredit. «русхімальянс» і Unicredit одразу у двох юрисдикціях – російській і британській – сперечаються про те, чи має італійський банк платити за своїми зобов'язаннями з облігацій перед компанією. Unicredit перестав виконувати їх у 2022 р., посилаючись на введення проти росії санкцій ЄС.

Голова литовської делегації у Парламентській асамблеї Ради Європи Емануеліс Зінгеріс повідомив, що запропонував створити в цій інституції реєстр людей і компаній, які обходять міжнародні санкції проти росії.

На вимогу влади Естонії митрополит «таллінський та всієї естонії» євгєній  (рєшєтніков) 6 лютого виїхав із країни: уряд Естонії не продовжив йому посвідку на проживання через підтримку агресії рф проти України.

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі заявила, що «масова російська міграція», що розпочалася у 2022 році, «вписується у гібридну війну росії проти Грузії». Іншими «методами гібридної війни», які використовує москва, пані Зурабішвілі назвала відновлення прямих авіарейсів, безперешкодний приїзд до Грузії високопосадовців фсб, захід російського круїзного лайнера до порту Батумі, передача грузинській церкві ікони із зображенням сталіна.

Міністр оборони Норвегії Бйорн Арільд Грам закликав країну бути готовою до можливого конфлікту із рф.

США планують, що виробництво в країні 155-мм артснарядів зросте до 37 тисяч одиниць у квітні та приблизно до 60 тисяч у жовтні 2024 року відповідно.

У січні російські учасники пайових інвестиційних фондів вивели із роздрібних фондів майже 7,8 млрд руб, що є максимальним відтоком капіталу з весни 2022 року; у січні 2023 року вони забрали 2,2 млн руб.  

Сумарно російські нафтові компанії в січні 2024 року знизили первинну переробку нафти майже на 4 % щодо показника січня минулого року, до 747,9 тис. тон на добу, порівняно з груднем 2023 року – зменшення на 1,4 %. Водночас одна з найбільших компаній «роснєфть» у січні скоротила нафтопереробку на 10 % порівняно з минулим роком, і виробляє 170 тис. тон на добу.

План надходжень до російського бюджету від нафтогазових доходів у січні не виконано, що призвело до зриву «місячного базового рівня» – мінімально необхідного для покриття запланованих витрат. До бюджету від нафтогазових доходів надійшло 675 млрд руб проти запланованих 713 млрд руб, на які розраховувало правітєльство рф. План надходжень до бюджету зривається вже другий місяць поспіль – у грудні його також не виконано, надійшло 651 млрд руб.

Федеральні витрати на субсидію нафтопереробникам у січні знизились до 111 млрд (у грудні 151 млрд руб), виплати за паливним демпфером становлять 147 млрд руб проти 258 млрд руб у грудні минулого року.

російські вугільні компанії та трейдери скоротили експорт вугілля через термінал отеко в тамані: у січні він становив 548 тис. тон, що на 53 % менше показника грудня 2023 року і на 76 % менше січня минулого року. Зменшення експорту вугілля через порт усть-луга на Балтиці становило 9 %. У галузі заявили, що мусили «скоротити перевалку через необґрунтовану цінову політику».

Банківські вклади не здатні покрити реальну інфляцію в рф, отже, заробити на них неможливо, вважає старший прєподаватєль кафєдри банковского дєла унівєрсітєта «сінєргія» андрєй сіроткін.

Минулого року обсяги перевезень вантажів і пошти російськими авіакомпаніями зменшилися на 23 % щодо показника 2022-го, свідчить статистика росавіації. Скорочення перевезень обумовлено вимушеною відмовою найбільшої вантажної авіакомпанії air bridge cargo від закордонних рейсів, а також нерівною конкуренцією російських перевізників із китайськими компаніями.

Торік кількість звернень росіян щодо ремонту електроніки збільшилася на 23 %. Найбільш затребуваною послугою виявилася заміна комплектувальних. Середня вартість ремонту зросла порівняно з показником 2022-го на 6 % і становить 3 020 рублів. жителі рф готові платити за ремонт техніки не більше 20–30 % від ціни нового пристрою, вважаючи за краще купувати нові гаджети.

російські компанії у 2023 році на 40 % частіше стали страхуватися від терактів і диверсій. Такий же попит прогнозують і на цей рік.

російську нафту можна обмінювати на квіти з Кенії, Еквадору та Колумбії, вважає глава комітєта госдуми по вопросам собствєнності, зємєльним і імущєствєнним отношєніям, член кпрф гаврілов.

У найближчому майбутньому росіянам варто чекати на подорожчання шоколаду приблизно на 30 %, скорочення їхнього асортименту та появу у складі виробів більшої кількості замінників какао.

2023 року в 21 регіоні росії знизились темпи промислового виробництва, найбільше у пріморском крає – зниження на 11,6 %, повідомив росстат.

російська госкорпорація «роснано» готує позов до арбітражного суда москви щодо визнання банкрутом своєї компанії «пластік лоджік», яка мала виробляти «гнучкі планшети», проте за підсумками 2022 року завдала збитків на 702 млн. руб. В 2011 году проєкт планшета презентували путіну, який на той час обіймав посаду прем’єр-міністра, його мали використовувати в російських школах, розробку порівнювали з iPad компанії Apple і називали «практично єдиним у світі», який має технологію гнучкого пластикового екрана без підсвічування. Згідно з результатами перевірки счьотной палати рф у 2014 році, обіцяний «роснано» завод у зєлєноградє збудовано не було, технології не закуплено.

Обсяг видачі іпотеки для населення росії в січні 2024 року порівняно з груднем 2023 року зменшився на 65,5 % – до 274,9 млрд руб, зокрема знизились обсяги пільгових іпотечних кредитів.

2023 року середня вартість матеріалів для ремонту квартир на москвє зросла на 12,4 %, становивши 8,5 тис. руб. за 1 кв. м, на санкт-пєтєрбургє – на 13,3 %, до 9,3 тис. руб. за 1 кв. м. 2022 року ремонт на москвє подорожчав у середньому на 8,2 %.

мінпросвєщєнія рф затвердило поправки до освітніх стандартів основної та середньої освіти, в яких закріплено вимоги до вивчення дисципліни «Основи бєзопасності і защіти родіни»: в рамках базового курсу школярі вивчатимуть елементи початкової військової підготовки, бойові властивості та вражаючу дію зброї масового ураження, а також способи захисту від неї, застосування БПЛА та морських безпілотних апаратів.

Посол білорусі в рф крутой заявив, що глави мвд рб і рф обговорюють питання об'єднання списку «екстремістів» і «екстремістських» ресурсів своїх країн.

Комісія національної безпеки Литви запропонувала закрити пункти пропуску в Лаворішкесі та Райгардасі на білоруському кордоні і вжити заходів з метою  скорочення поїздок між двома країнами.

Чеська компанія Avast закрила для жителів білорусі доступ до свого антивірусного програмного забезпечення та програми CCleaner для очищення Windows. Обмеження доступу також стосується і росії.

самопроголошений президент білорусі лукашенко своїм указом вніс зміни до загальновійськових статутів збройних сил, чим розв'язав руки людям у погонах на випадок, якщо знову спалахнуть народні хвилювання, як це було 2020-го. У новій редакції викладено статтю 11 Статуту внутрішньої служби: «Військовослужбовці під час виконання покладених на них завдань мають право застосовувати фізичну силу, спеціальні засоби, бойову та спеціальну техніку, застосовувати та використовувати зброю з урахуванням обстановки, характеру злочину, адміністративного правопорушення та особистості правопорушника, керуючись вимогами загальновійськових статутів». У колишній редакції було застереження: «мають право застосовувати… якщо іншими способами виконання покладених ними завдань неможливо».

співробітникам слєдствєнного комітета білорусі хочуть дозволити отримувати інформацію про фізосіб із різних інформаційних систем без згоди самих людей, а також мати віддалений доступ до подібних ресурсів. Це передбачено законопроєктом «об ізмєнєнії законов» (по вопросам слєдствєнного комітєта), який у першому читанні ухвалив парламент рб.