07.07.24 Україна і світ – проти російської агресії. Санкції в дії

7/7/2024
singleNews

Україна отримала передані Естонією зенітно-ракетні комплекси малої дальності Mistral та ракети до них, повідомило 6 липня міністерство оборони Естонії.

«Наступного тижня ви побачите потужну демонстрацію підтримки України з боку США та союзників. Члени Альянсу вкотре підтвердять, що майбутнє України в НАТО, та зроблять важливі нові заяви про те, як ми збільшуємо військову, політичну та фінансову підтримку України з боку НАТО... Сполучені Штати оголосять нові кроки задля зміцнення ППО України та військових можливостей, щоби допомогти їй захищатися сьогодні, а також стримувати російську агресію в майбутньому», – повідомив представник Білого Дому.

У президента США Джо Байдена працюють над організацією зустрічі із президентом України Володимиром Зеленським наступного тижня в рамках саміту НАТО у Вашингтоні.

«...Близько двох третин респондентів в країнах Альянсу вважають, що російська війна проти України вражає безпеку їхніх країн (63 відсотки). Є згода переважної більшості респондентів, що їхня країна має продовжувати надавати допомогу для України (61 відсоток)», – ідеться в офіційному повідомленні НАТО щодо результатів соціологічного дослідження перед самітом у Вашингтоні.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Альянс на майбутньому саміті у Вашингтоні обговорить з Південною Кореєю шляхи побудови практичної співпраці щодо України.

«Нещодавні оманливі так звані «мирні пропозиції» кремля є лише спробою легітимізувати незаконне і неспровоковане повномасштабне вторгнення росії в Україну та підірвати мирні зусилля відповідно до Статуту ООН, ігноруючи суверенітет і територіальну цілісність України... Саме Україна визначатиме умови для переговорів», – ідеться у заяві Європейського Союзу, виголошеній на засіданні Постійної ради ОБСЄ у Відні.

Новий прем'єр Сполученого Королівства Кір Стармер запевнив, що підтримка України з боку його країни залишатиметься принципово незмінною.

Глави МЗС України, Молдови та Румунії підписали спільну заяву і меморандум про взаєморозуміння щодо боротьби з інформаційними маніпуляціями та іноземним втручанням. Також країни планують спільно працювати над збільшенням пропускної спроможності Трансбалканського газового шляху як частини «вертикального» газового коридору, включно з розвитком проєктів із виробництва «зеленого» водню.

Україна й Німеччина розпочали співпрацю у реформуванні централізованого теплопостачання у межах проєкту ReWarm.

рф

Національний спеціальний підрозділ з протидії злочинності поліції Данії (National Unit for Special Crime, NSK) виявив факти відмивання мільярдів євро «брудних» грошей із росії. Підозрілі банківські транзакції на суму 26 млрд данських крон (3,5 млрд євро, $ 3,75 млрд) були виявлені у період з 2012 по 2015 роки і пов’язані з численними російськими клієнтами.

З 1 липня митники Казахстану затримують російські вантажівки, які перевозять товари з Європи, вимагаючи сплати підвищених мит. Казахстан поступово відмовляється від сприяння росії щодо «паралельного імпорту» товарів.

Прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді під час свого візиту на москву, який відбудеться 8–9 липня, вимагатиме від путіна звільнити та повернути індійських громадян, яких у шахрайський спосіб залучили до російской армії для війни проти України, – заявив перший заступник міністра закордонних справ Індії Вінай Кватра.

Глава МЗС Молдови Міхай Попшой заявив, що нейтральний статус його країни порушує лише росія, а НАТО – навпаки поважає нейтралітет Республіки Молдова.

Турецькі банки практично повністю згорнули операції з росією: обсяг банківських операцій у лірах, який торік сягав рекордних 50 млрд рублів на місяць, наразі зменшився до 20–30 млн рублів на день.

Найбільший на рф небанківський брокер бкс зупинив для своїх клієнтів операції з турецькими лірами на біржовому ринку росії. Рішення прийнято через санкції США проти російського національного клірінгового цєнтра, який відповідає за реєстрацію всіх угод. Через санкції збільшився час введення та виведення валюти, а також розрахунків в операціях з лірою.

Інший найбільший на рф роздрібний брокер «інвєстіционний холдінг фінам» також заявив про проблеми із турецькими лірами, торги якими біржа вела з 2018 року, і попередив, що імовірно також буде змушений припинити торги лірою.

У перший день біржових торгів акції «ві.ру» (найбільший на рф онлайн-гіпермаркет «всєінструмєнти.ру») втратили 0,5 % від ціни IPO.

У межах підготовки до участі у міжнародних миротворчих місіях з 15 до 24 липня у Вірменії, що є членом одкб, відбудуться спільні вірмено-американські навчання Eagle Partner 2024.

Через війну рф проти України трудові мігранти із країн Середньої Азії стали менше їздити на рф, переорієнтувавшись на Туреччину та Дубай. Нестачу робітників росія намагається компенсувати за рахунок залучення мігрантів з країн Південно-Східної Азії та Індії.

5 липня через падіння дерева під час заготівлі дров для потреб російських окупантів помер т. в. о. глави району курской області бєлих.

Влада словацького міста Липтовськи-Мікулаше заборонила веслярам з росії виступити на юніорській та молодіжній першості світу з гребного слалому.

Литовська митниця попередила, що причепи та напівпричепи, що використовуються для вивезення товарів (експорту, реекспорту та транзиту) і зареєстровані в рб, зокрема й ті, що буксируються тягачами, зареєстрованими в інших країнах, мають залишити територію країни та ЕС у цілому до 10 липня включно.

Згідно з даними бєлстата, розрив між експортом та імпортом у країні продовжує наростати. Компаніям рб не вдається заробити достатньо валюти на зовнішніх ринках для покриття витрат на імпорт. Негативне сальдо у зовнішній торгівлі товарами за підсумками січня–травня перевищило 1,9 млрд доларів.

Через величезний недолік у країні медичних виробів мінздрав рб своїм рішенням допустив до процедури держзакупівель медичні вироби, зареєстровані в Китаї, але не зареєстровані в рб в установленому порядку.

мінсєльхозпрод рб збільшив на 10 рос. рублів за кілограм мінімальні експортні ціни на вершкове масло, що постачається до рф. масло з рб для росії тепер коштуватиме від 600 до 650 рос. рублів за кілограм залежно від жирності.

Відповідно до нового закону рб фізичні та юридичні особи повинні  інформувати міліцію про заселення іноземців, на строк від однієї доби, протягом трьох годин після заселення. За неповідомлення в належні терміни загрожує штраф до 800 рублів.