09.07.24 Україна і світ – проти російської агресії. Санкції в дії

7/9/2024
singleNews

«Різник у кремлі нападає на дітей, матерів, лікарів, вчителів. Військовий злочинець, звинувачений Міжнародним кримінальним судом, вбиває невинних заради свого задоволення. Кожен, хто підтримує або сприяє цьому, також несе відповідальність», – глава МЗС Латвії Байба Браже засудила російський удар по Національній дитячій спеціалізованій лікарні «Охматдит».

«Ця бездушна агресія – повна зневага до людського життя, яка ставить під загрозу європейську і трансатлантичну безпеку», – посол США в Україні Бріджит Брінк відреагувала на масовану ракетну атаку росії по Україні вранці 8 липня.

«Ця російська атака – це чистий терор», – посол Австрії в Україні Арад Бенкьо відреагував на влучання російської ракети по дитячому центру «Охматдит» 8 липня.

«Це війна проти мирного населення. Ось яка готовність росії до переговорів і її прагнення до миру», – посол Німеччини в Україні Мартін Єґер про масовану атаку рф по Україні 8 липня.

«Протиповітряна оборона потрібна Україні вже зараз. Усі відповідальні за російські військові злочини будуть притягнуті до відповідальності», – Високий представник Європейського Союзу з зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель прокоментував масований ракетний удар росії по українській цивільній інфраструктурі 8 липня.

Міністр оборони Сполученого Королівства Джон Хілі анонсував пакет військової допомоги Україні, до якого увійдуть 250 тисяч боєприпасів 50-го калібру, 90 протитанкових ракет Brimstone, 50 малих військових катерів для підтримки річкових і прибережних операцій, 40 машин розмінування, 10 САУ AS-90, 61 бульдозер для будівництва оборонних позицій, підтримка раніше наданих AS-90, 32 нових стволів і критично важливих запасних частин, які допоможуть Україні випустити ще 60 тисяч 155-мм снарядів. «Цей уряд непохитний у своєму зобов'язанні продовжувати надавати військову допомогу та стоятиме пліч-о-пліч з нашими українськими друзями стільки, скільки буде потрібно», – наголосив Хілі.

«Ми підтримуватимемо хоробрих українців, які захищають свободу перед обличчям нової форми фашизму путіна. Британська військова, економічна, політична та дипломатична підтримка України залишатиметься непохитною», – глава МЗС Сполученого Королівства Девід Ламмі.

Нідерланди нададуть Україні додатковий комплекс ППО Patriot та криміналістичну лабораторію для розслідування воєнних злочинів рф.

«Я сподіваюся, що перемога України означатиме, що колись уся територія України буде вільною, і кожен окупант залишить територію України, – міністр оборони Нідерландів Рубен Брекельманс щодо свого бачення перемоги. Стосовно інших можливих варіантів він додав: «Перемога України для мене означає, що є результат переговорів, який приймається Україною, який підтримується Україною, який ініціюється Україною. І якщо народ України скаже: «Гаразд, це те, що ми підтримуємо, і це те, що ми приймаємо», тоді, звичайно, і я у Нідерландах зможу це підтримати». Також Брекельманс зазначив, що вважає вступ України у НАТО «неминучим», а союзникам слід знайти формулювання, щоб зафіксувати це у комюніке саміту.

Україна та Польща підписали двосторонню угоду про співпрацю у сфері безпеки.

Глава польського уряду Дональд Туск заявив, що ніхто не має права без України вирішувати питання мирного врегулювання з рф, а також вести перемовини про європейську політику без схвалення ЄС. «Ми і далі закликатимемо наших союзників зробити шлях приєднання України до ЄС і НАТО якомога швидшим», – заначив Туск.

«НАТО має надіслати сильний сигнал про те, що підтримуватиме Україну стільки, скільки необхідно. Членство України у НАТО не може бути предметом переговорів, її рух до членства є незворотнім», – президент Естонії Алар Каріс застеріг від оманливого «перемир’я» з росією.

«Ми не можемо залишатися нейтральними в цій ситуації. Ми повинні бути на боці країн, які захищають свою свободу та демократію», – міністр оборони Аргентини Луїс Альфонсо Петрі щодо рішення країни подати заявку на вступ в НАТО та надіслати зброю в Україну.

рф

Уряд Швеції представив нову стратегію в галузі національної безпеки, де зазначив, що найбільшу загрозу для країни становить росія. «Війна в Україні перекроює карту і впливає на всю безпекову роботу Швеції», – заявив прем’єр-міністр Ульф Крістерссон.

Президент Південної Кореї Юн Сок Йоль зазначив, що співробітництво у військовій галузі між рф і північною кореєю становить загрозу та серйозний виклик миру та безпеці як на Корейському півострові, так і для Європи.

Естонія планує у 2025 році розпочати створення оборонної лінії вздовж кордону з росією та побудувати 600 бетонних бункерів.

Влада Литва звернулась до Єврокомісії з проханням надати кошти на додаткове зміцнення кордону з рф.

З 8 липня уряд Фінляндії спростив процедуру вилучення квартир за борги з комунальних платежів, що позначиться на росіянах. Мін’юст Фінляндії зазначив, що найчастіше комунальні заборгованості виникають на сході Фінляндії, де багато нерухомості належить росіянам. Ситуація для них може ще погіршитись, якщо їхні рахунки в європейських банках заморозять, візи ж для поїздок до Фінляндії їм не надають.

російський «амерікен експрес банк» (дочірня організація American Express Company) подала заяву про свою ліквідацію на росії.

2023 року витрати російського бюджету на цивільну науку становили 0,4 % ВВП (2,76 % видатків федерального бюджету, 2022 року – 2,51 %). Водночас на свою «оборону» та війну проти України витрати зросли до 5,9 % ВВП, перевищивши рівень, зафіксований зі часів розпаду срср. Бюджетні видатки 2024–2026 років на цивільну науку передбачають їх подальше скорочення: 2024 року асигнування становитимуть 2,68 % видатків федерального бюджету, 2025 року – 2,34 %, 2026 року – 2 %.

У першому півріччі російські банки продали колекторним організаціям 69,7 млрд руб. прострочених боргів росіян, що на 44 % більше аналогічного показника минулого року і є максимальним за останні чотири роки.

В умовах невизначеності подальшої динаміки російської економіки прямі залучення до пайових інвестиційних фондів акцій та змішаних інвестицій у червні скоротились у кілька разів порівняно з травнем і досягли мінімуму за чотири місяці.

На росії найбільша частка проданих автомобільних шин для легкового транспорту посідає сегмент вартістю «нижче середньої» (46 %); у липні середня вартість легкових шин на 9,8 % вище за торішню.

На тлі російської кризи влада рф шукає різні способи вирішення проблеми дефіциту кадрів: підвищивши пенсійний вік, правітєльство до 2028 року збирається додатково залучити до праці майже 1 млн осіб похилого віку, або 1,5 % усієї робочої сили. Загальна потреба в кадрах до 2030 року зросте на 2,46 млн осіб, повідомило  мінтруда рф.

До 2030 року на рф чисельність  найзатребуваніших працівників вікової категорії 30–39 років скоротиться на 7,2 млн осіб, до 15,2 млн осіб, ідеться в дослідженні аналітічєского крєдітного рєйтінгового агєнтства.

На росії не вистачає 29 тис. лікарів та 63,5 тис. медперсоналу середньої ланки, заявила замєстітєль міністра здравоохранєнія сємьонова. Лише москвє не вистачає 11 тис. лікарів. Серед причин дефіциту кадрів називають демографічну кризу, від’їзд із рф багатьох фахівців з початку війни проти України, небажання випускників медвузів, а це майже третина з них, працювати за фахом на росії.

брєстскій обласной суд засудив громадянина Польщі Томаша Бярозу до 14 років колонії посиленого режиму за звинуваченням у шпигунстві та агентурній діяльності, повідомив правозахисний центр «Вясна». Вирок у його справі ухвалили ще у червні 2023 року, проте правозахисникам про нього стало відомо лише зараз. Томаш Бяроза відбуває термін у виправній колонії рб № 22.

Частина політв’язнів не погодилася з умовами звільнення та відмовилася виходити на свободу 3 липня, повідомляє правозахисний центр «Вясна». Це пов'язано з тим, що деяких випускали за помилуванням, а в такому разі політв'язні мали обов’язково писати прохання на ім’я лукашенка.

За здійснення грошових переказів політв’язням у СІЗО брестскій обласной суд засудив до трьох років позбавлення волі 55-річну білоруску. За версією звинувачення, вона «була частиною екстремістської спільноти, відвідувала заборонені канали, тому діяла усвідомлено, за мотивами ідеологічної ворожнечі, з прямим наміром проти чинної влади».