11.02.24 Україна і світ – проти російської агресії. Санкції в дії

2/11/2024
singleNews

Президент США Джо Байден «високо оцінив взірцевий внесок Німеччини» в оборону України, а канцлер Німеччини Олаф Шольц наголосив на важливості постійної підтримки США. 

Члени двопартійної делегації Палати представників Конгресу США під час перебування в Україні запевнили, що США залишаються прихильними підтримці українців. «... Ми не допустимо, щоб цю суверенну націю зруйнував російський ведмідь, який безжалісно їсть фрукти, навіть коли він не голодний», – наголосив «республіканець» Френч Гілл.

Глава міністерства оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен закликала до посилення військової допомоги Україні. За її словами, коли йдеться про звичайні озброєння, навчання і запчастини, то «не повинно бути жодних обмежень» щодо підтримки України.

Євродепутат від Литви Андрюс Кубілюс запропонував створити у структурі литовської влади міністерство або іншу інституцію, яка б координувала допомогу Україні.

Спеціальний посланник Франції з питань допомоги та відбудови України П’єр Гайльбронн повідомив, що Париж допоможе з відновленням музеїв і пам’яток культури в Одесі, що постраждали внаслідок війни.

Голова Федеральної ради Швейцарії Віола Амгерд вважає, що її країна повинна посилити свою обороноздатність. Водночас державний секретар з питань політики безпеки Маркус Медер наголошує, що Швейцарія має підвищити стійкість до гібридних загроз та активізувати оборонну співпрацю з європейськими партнерами.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг вважає, що в разі перемоги росії в Україні російська агресія може поширитися на інші країни, тож членам НАТО потрібно активно готуватися до можливої конфронтації.

Генеральний інспектор Бундесверу Карстен Броєр вважає, що Німеччина і НАТО мають п’ять років на підготовку до можливої конфронтаціїї з рф.

Міністри закордонних справ Естонії, Латвії, Литви, Данії, Швеції, Фінляндії та Чехії закликали Єврокомісію підготувати пропозицію нових секторальних санкцій проти росії та ще більше згортати торгівлю з країною-агресором. 

Уряд Ірландії відмовляється дозволити росії провести ротацію дипломатів у її посольстві в Дубліні.

рф

Чистий прибуток російської гірничо-металургійної компанії «норнікєль» у 2023 році знизився на 51 % порівняно з 2022 роком і становить $ 2,87 млрд проти $ 5,85 млрд. Консолідований виторг «норнікєля» скоротився на 15 % щодо 2022 року і становит $ 14,4 млрд. EBITDA «норнікєля» зменшився на 21 % – до $ 6,9 млрд через скорочення виручки, водночас рентабельність EBITDA становить 48 %. Обсяг капітальних вкладень скоротився на 29 %, до $ 3 млрд. Чистий оборотний капітал зменшився на 23 % (становить $ 3,1 млрд).

Кожна зі складових транспортних витрат на перевезення цементу на рф подорожчала на 11 % і більше, для регіонів зі складною логістикою – на 20 % і більше. Через проблеми з доставкою цементу завантаженість підприємств становить 61 % від потужностей. Ситуація, що склалася, на думку учасників ринку, може призвести до чергового сплеску цін на цемент і проблем з його постачанням у піковий літній період.

2023 року вартість постачання цементу російським залізничним транспортом зросла на 11–23 % залежно від регіону, найбільше – в калінінградской області, на 23 %.

правітєльство рф вимагає від контрольно-надзорних органів удосконалити роботу над «індикаторами ризиків» перевірок російських підприємств: 2023 року кількість індикаторів вже зросла більш ніж удвічі порівняно з 2022 роком – із 187 до 412 показників.

У другому півріччі 2023 року росіяни вивели за межі рф $ 9,4 млрд, повідомив цєнтробанк.

Середня вартість короткострокової оренди квартир у найбільших містах росії з лютого 2023 року по лютий 2024 року зросла від 11 % до 19 % (4,66 тис. руб. за ніч). Водночас на уфє ціни зросли на 37 %, самарє – на 29 %, москвє – на 24 %, мурманскє – на 29 %, кіровскє – на 28 %.

Довгострокова оренда у найбільших містах рф за рік зросла на 16,1 %, середня вартість оренди однокімнатних квартир на москвє збільшилася на 28 %, до 55,9 тис. руб на місяць,  санкт-пєтєрбургє – на 27 %, до 36 тис. руб.

Проживання в російських готелях також подорожчало: середня ціна в готелі «три зірки» за рік зросла на 32 %, до 6,6 тис. руб на добу, найбільше на краснодарє – на 39 %, уфє – на 35 %, сочі – на 33 %. Водночас у тимчасово окупованій рф Ялті проживання подешевшало на 16 %.

правітєльство рф пообіцяло додатково профінансувати бєлгородскую область на 4,2 млрд руб для компенсації збитків, яких вона вже зазнала через російську агресію проти України.

на російському татарстанє запроваджують статистичний облік дітей мігрантів та посилений контроль за іноземними студентами, зокрема у них зніматимуть відбитки пальців під час зарахування до вишів та контролювати пересування за допомогою «інформаційної системи обміну даними» між навчальними закладами та мвд. Заявляється, що «вони – і ресурс, і майбутні патріоти, і солдати».

Згідно з інформацією бєлстата, в економіці білорусі в грудні 2023 року було зайнято 4,14 млн осіб. Порівняно з груднем 2022 року економіка втратила майже 50 тис. робочих рук. На думку економістів, основними проблемами білоруського ринку праці є низька народжуваність та зростання частки пенсіонерів, соціально-політична та економічна кризи, еміграція тисяч кваліфікованих фахівців та некомпетентні дії чиновників під час вирішення проблем ринку праці.

прем'єр-міністр башкортостана назаров на форумі «бєлорусь – башкортостан», що проходив у мінську, запропонував білорусам переїжджати для постійного проживання до цієї російської республіки. «2,5 млн. місць зарезервували для вас. Хочете, самі приїжджайте, народжуйте тут, хочете дітей своїх відправляйте», – заявив прем'єр-міністр.

фонд «свободная росія» закриває проєкт «лєгіон ельфов» – ботоферму, що висвітлювала білоруські новини. дірєктор цєнтра стратєгічєскіх  комунікацій фонду куроптєв причиною закриття назвав нестачу фінансування.