11.07.24 Україна і світ – проти російської агресії. Санкції в дії

7/11/2024
singleNews

«Сьогодні ми оголошуємо, що спільно надаємо Україні додаткові стратегічні системи протиповітряної оборони, включаючи додаткові батареї «Patriot», надані Сполученими Штатами, Німеччиною та Румунією; компоненти «Patriot», надані Нідерландами та іншими партнерами для забезпечення роботи додаткової батареї «Patriot»; і додаткову систему SAMP-T, надану Італією», – спільна заява лідерів США, Нідерландів, Німеччини, Італії, Румунії та України щодо підтримки ППО нашої країни на суму понад $ 1 млрд.

США і партнери планують надати Україні десятки тактичних систем протиповітряної оборони, включаючи системи NASAMS, HAWK, IRIS T-SLM, IRIS T-SLS і Gepard. 

«путін не хоче нічого меншого, ніж повне підкорення України. Він хоче покласти край українській демократії, зруйнувати українську культуру і стерти Україну з карти світу. І ми знаємо, що путін не зупиниться в Україні. Не сумнівайтеся: Україна може зупинити путіна – і вона це зробить», – президент США Джо Байден.

«Саміт ще більше посилить зв’язки України з НАТО на шляху до членства», – державний секретар США Ентоні Блінкен.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що альянс нарощує співпрацю з Україною, зокрема бере на себе провідну роль у гарантуванні безпеки і навчанні, а також підвищуватиме спроможність нашої країни самостійно виробляти зброю. Також він переконаний, що США залишаться відданим союзником НАТО незалежно від результату президентських виборів.

Радник з нацбезпеки США Джейк Салліван заявив, що НАТО створить нове військове командування в Німеччині, а також призначить представника у Києві для поглиблення відносин України з альянсом.

Прем’єр-міністр Сполученого Королівства Кір Стармер вважає, що саміт НАТО у Вашингтоні є шансом для його членів надіслати сигнал росії після останнього масованого ракетного удару по Україні. Також Стармер зазначив, що Україна може використовувати британські ракети Storm Shadow для ураження військових цілей на території росії.

Країни НАТО виділять понад сім мільйонів доларів США на підтримку жінок у ЗСУ.

«Норвегія прийняла рішення передати в дар Україні шість винищувачів F-16. Ми плануємо почати поставки у 2024 році», – заявив прем'єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стере.

Міністр оборони Нідерландів Рубен Брекельманс зазначив, що його країна до кінця 2025 року надасть 18 винищувачів F-16 для тренувального центру в Румунії для навчання українських пілотів.

Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс висловив сподівання, що остання масована ракетна атака росії по Україні «заохотить основних партнерів, зокрема, трохи наблизитися до посилення допомоги Україні».

Глава МЗС Чехії Ян Ліпавський передав через посла рф росіянам, що вони є «сміттям людства», тому що бомблять дитячі лікарні.

Понад 30 країн світу готові прийняти на лікування дітей з «Охматдиту».

Заступник голови представництва ЄС в Україні Ремі Дюфло заявив, що Євросоюз допоможе з відновленням дитячої лікарні «Охматдит».

Литва перерахувала один мільйон євро на відновлення дитячої лікарні «Охматдит» у Києві.

Посол Італії в Україні Карло Формоза повідомив про готовність країни долучитися до відновлення дитячої лікарні «Охматдит».

«Ми маємо власну пропозицію, яка перебуває в стадії реалізації, з якою погодилися країни-члени ЄС, і зараз ми працюємо над тим, щоб перший транш із прибутку від знерухомлених (російських) активів був доступний Україні протягом наступних кількох тижнів», – заявив представник Європейської комісії Крістіан Віганд.

Прем’єр-міністр Нової Зеландії Крістофер Лаксон оголосив про допомогу Україні на $ 9,8 млн – $3,68 млн на військо, $6,12 млн на гуманітарну допомогу.

«Португальська допомога Україні цього року досягне понад 220 мільйонів євро, а у 2025 році вона буде надана в такому ж обсязі», – наголосив глава уряду Португалії Луїс Монтенегро.

Італія готується зобов’язатися виділити на військову допомогу Україні $ 1,7 млрд у наступному році. 

Лідер «республіканців» у Сенаті США Мітч Макконнелл вважає, що повільна допомога Україні «не стримала росію від ескалації».

Безкоштовний роумінг для українців у ЄС продовжили на рік.

рф

США посилили безпеку на військових базах у Європі через загрозу диверсій, які можуть організовуватися за підтримки рф.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг анонсував підписання членами Альянсу нового оборонно-промислового замовлення.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг підтвердив, що на саміті у Вашингтоні члени Альянсу разом із партнерами по Тихоокеанському регіону спробують виробити стратегію щодо Китаю.

За інформацією НАТО, українські удари різними типами зброї мали суттєвий вплив на російську економіку, зокрема, нафтопереробка скоротилась на 17 %.

Уряд Норвегії підписав з компанією Nammo контракт на закупівлю артилерійських снарядів на суму понад один мільярд норвезьких крон (87,1 мільйона євро).

Норвезький уряд розгляне можливість заборони купівлі нерухомості для іноземців без дозволу міністерства оборони країни – за аналогією з Фінляндією.  

Міністерство захисту клімату Австрії створило комісію, яка має розслідувати, чи є спосіб вийти з контракту з російським «газпромом» та проаналізує політичні обставини продовження дії контракту у 2018 році.

У японському місті Осака вперше затримали росіянина за постачання в обхід антиросійських санкцій гідроциклів, які можуть використовуватися у військових цілях. 

Після запровадження США санкцій проти московской біржи найбільші російські банки скоротили у червні обсяг операцій із валютою у понад п’ять разів: з 671 млрд руб. у травні до 126,8 млрд руб. у червні.

На сьогодні 9 із 13 системно значущих банків рф перебувають під міжнародними санкціями та не мають змоги проводити операції для корпоративних клієнтів із доларом США та євро ні на біржі, ні поза біржею.

У січні–травні 2024 року експорт товарів із рф скоротився на 0,6 %, до $ 172,1 млрд, імпорт на росію – на 8,5 %, до $ 107,8 млрд, повідомила російська таможня. Постачання російських металів та виробів із них скоротилось на 0,5 %, до $ 23,4 млрд, продовольчих товарів та сільгоспсировини – на 6,4 %, до $ 17,7 млрд. Імпорт на росію продукції хімічної промисловості зменшився на 16,5 %, до $ 20,7 млрд, машин, обладнання, транспортних засобів – на 4,9 %, до $ 54,6 млрд.

Порівняно з січнем–травнем минулого року країни Європи скоротили закупівлі російських товарів на 37,4 %, до $ 26 млрд, постачання товарів на росію зменшили на 16,6 %, до $ 28,5 млрд. За оцінками Євростату, зараз частка рф в європейському експорті становить 1,4 %, в імпорті – 1,6 % (у першому кварталі 2022 року ці показники були майже 3 % та 9 % відповідно).

За даними таможні рф, імпорт із країн Азії у перші п’ять місяців року знизився на 4,1 %, до $ 71,8 млрд.

фєдєральная антімонопольная служба ініціювала суттєве обмеження для населення росії пільгового споживання електроенергії. У разі прийняття правітєльством такого рішення тарифи для тих, хто перевищує ліміт пільгового споживання, зросте в середньому на 40 %. За чинною практикою за низькі тарифи для населення розплачується російська промисловість: 2024 року їй  доведеться перерахувати 300 млрд руб.

У першому півріччі обсяги інвестицій в облаштування комерційних приміщень типу стрит-ритейл на рф скоротився на 34 % порівняно з минулим роком – до 506 млрд руб.

російські компанії, яким влада надає субсидії для розвитку електроніки та радіоелектроніки, не досягають цільових показників, а обсяги виробництва «не можуть призвести до досягнення технологічної незалежності» – заявила счьотная палата рф після відповідної перевірки. мінпромторг рф підтвердив, що через міжнародні санкції проти росії терміни реалізації проєктів «системно переносились», на їх виконання впливає відсутність необхідних фахівців.

госдума остаточно ухвалила закон про збільшення з 1 січня 2025 року податку з населення рф від 13 % до 22 % залежно від доходу (не розповсюджується на окупантів, які воюють проти України). Податок на прибуток юридичних установ збільшили із 20 % до 25 %.

Також совєт фєдєраціі схвалив додаткові зміни в російській податковій системі: держмито на розлучення, якщо у подружжя немає спільних дітей, збільшено з 650 руб. до 5 тис. руб., податок для отримання атестату зріс з 1,3 тис. руб. до 2 тис. руб., за внесення змін до документа – з 350 руб. до 500 руб., видачу дубліката – з 1,3 тис. руб. до 2 тис. руб., за зміну імені – підвищиться з 1,6 тис. руб. до 5 тис. руб. Встановлюється держмито за реєстрацію правил формування довгострокових заощаджень 3,5 тис. руб. і за внесення до них змін до 1,6 тис. руб. Також з 35 тис. руб. до 400 тис. руб. влада рф збільшує мито розгляду клопотання, передбаченого монопольним законодавством.

Раніше встановлені владою рф мита та збори вже призвели до дворазового зростання цін на імпортні автомобілі. У деяких випадках різниця з реальною вартістю машини може бути навіть вищою, заявив глава асоціації россійскіє автоділєри подщєколдін, навівши приклад, що седан Jetta VA3, який у Китаї продається у перерахунку на рублі за 1 млн руб., в російських салонах коштує 2,3 млн. руб.

государствєнний таможєнний комітєт рб повідомив, що з 03:00 10 липня польська сторона у єдиному пункті пропуску «козловічі» перестала приймати вантажівки, що прямують з рб.

Аналітики проєкту «Кошт уряду» про економіку рб: Зовнішній торговий баланс погіршується з загрозливою швидкістю. Кадровий голод стає дедалі гострішим, репресії проти бізнесу та суспільства не припиняються. Влада намагається урізати витрати, де тільки можливо. Наростають ознаки відчайдушної потреби держави у фінансах. Програми пільгового кредитування житла згортаються, заходи з підтримки охорони здоров'я та освіти скорочуються. Пенсії та зарплати залишають рб позаду більшості країн єаес. Влада посилює тиск на бізнес і суспільство, збільшуються податки, штрафи, побори за нелояльність у 2020 році.

На мінскє за червень зросла кількість безробітних, зареєстрованих у центрах зайнятості. На початок липня у столиці було 39,9 тисяч непрацевлаштованих, повідомив комітет  про труду, занятості і соцзащітє насєлєнія прі мінгорісполкомє. Місяцем раніше було 39 тисяч пропозицій від наймачів.

жителі райцентрів гомєльской області скаржаться, що не можуть потрапити на прийом до лікарів-фахівців та зубних фельдшерів у державних поліклініках, навіть пацієнти з хронічними захворюваннями.