15.04.23 Україна і світ – проти російської агресії. Санкції в дії

4/15/2023
singleNews

Польща підтримує надання Україні гарантій безпеки на саміті НАТО у Вільнюсі.

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький вважає, що в разі поразки України для Заходу може початися кінець «золотої доби». 

Міністерство оборони Німеччини дозволило Польщі надати Україні п`ять винищувачів МіГ-29, які залишились від армії НДР.

Франція готова надати Україні фінансову допомогу в розмірі 2 млрд євро.  

США передаватимуть Україні капітали, які конфіскуються у російських підприємців, та продовжуватимуть обговорювати подальшу перспективу  заморожених активів центробанку рф, – заявила заступниця держсекретаря США Вікторія Нуланд. У лютому американська влада конфіскувала на користь України майже $ 5,38 млн із рахунку росіянина малофєєва у Sunflower Bank.

Уряд Швейцарії планує виділити Україні щонайменше ще 1,5 млрд швейцарських франків (1,7 млрд доларів) до 2028 року.

 «Ми були дуже задоволені ордером на арешт путіна. Чому? Тому що це свідчить, що суд може працювати швидко, і він зосередився на справді важливому аспекті війни росії проти України та її наслідках для дітей», – заявила посол Канади в Україні Лариса Галадза.

Міністри закордонних справ та оборони Румунії, Молдови та України висловили готовність до тісної співпраці щодо посилення спільних можливостей з протидії російській пропаганді та зміцнення стійкості суспільств, зокрема до дезінформації.

 «...Ми рішуче засуджуємо цей варварський акт, який є ще одним серйозним порушенням міжнародного гуманітарного права. Ми продовжуємо залишатися солідарними з народом України, підтримуючи ініціативу створення спеціального трибуналу щодо злочинів агресії проти України», – йдеться у заяві МЗС Молдови щодо відео зі стратою українського полоненого.  «....Це варварство лише зміцнить рішучість України та підтримку Сполученого Королівства», – так відреагував глава МЗС Сполученого Королівства Джеймс Клеверлі на відео зі стратою українського полоненого. 

Група конгресменів від Республіканської та Демократичної партій США готує законопроєкт про санкції проти провідних угорських політичних діячів, пов'язаних із урядом Віктора Орбана, які проводять відверту проросійську політику та заважають міжнародній консолідації проти загарбницьких дій рф.

 Угорщина виходить з російського International Investment Bank після того, як США включили установу до санкційного списку.

Глава контррозвідки Норвегії Інгер Хаугланд заявив, що оголошені персонами нон-ґрата співробітники російського посольства в Осло намагалися викрасти передові норвезькі технології.  

Aпеляційний суд Кишинева ухвалив рішення засудити лідера проросійської молдовської партії «шор» Ілана Шора до 15 років в'язниці і конфіскації майна на 5 млрд леїв (понад $ 250 млн).

 Міністр енергетики Литви Дайнюс Крейвіс заявив, що країни Балтії шукатимуть рішення, як зупинити імпорт скрапленого газу з росії до своїх країн.

рф  

Євросоюз додав до санкційного списку російське інформаційне агентство «фєдєральноє агєнтство новостєй».  

З початку року в ЄС видали росіянам всього 48,5 тис. віз – у десять разів менше, ніж до пандемії.  

Другий за величиною банк ОАЕ – Emirates NBD (ENBD) – почав блокувати рахунки росіян, винятків немає навіть для тих, хто має статус резидента ОАЕ. Відтепер активи росіян, які не є резидентами Євросоюзу, Європейської економічної зони або Швейцарії, переведуть на окремий сегрегований рахунок, за яким буде введено ліміти з переказу грошей. ENBD повідомив, що на сегрегований рахунок також потраплятимуть будь-які купони, дивіденди та надходження від продажу цінних паперів росіян, вивести їх на власний рахунок вони не зможуть.

За прогнозом Організації країн – експортерів нафти (ОПЕК), у 2023 році видобуток нафти на росії скоротиться на 0,75 млн барелів на добу (б/д) і становитиме в середньому 10,28 млн б/д.

 Китай не продаватиме озброєння ані росії, ані Україні та стежитиме за експортом товарів подвійного призначення, – заявив глава МЗС КНР Цінь Ган.

 Розірвання контракту з «газпромом» – це один із найгірших варіантів для Молдови, але влада країни має готуватися до такого варіанту, – заявив міністр енергетики республіки Віктор Парликов.

Найбожевільніші пости одіозного заступника голови совбєза рф медведєва у Twitter закрили до перегляду в Німеччині та Польщі.  

Фінський енергоконцерн Fortum офіційно заявив, що не імпортуватиме ядерне паливо з рф після закінчення контракту або запровадження проти неї відповідних санкцій.  

2022 року продажі ювелірних виробів на рф скоротились на 9 %.

Попри запевнення путіним населення рф про великий ефект від переходу рф на оплату імпортних товарів за рублі, комерційний директор одного з популярних інтернет-ресурсів нolodilnik.ru погудалов заявив, що «всі угоди за «паралельним імпортом» укладаються в доларах і євро, тому вартість цієї техніки зростає».  

За даними нацбанку рб, обсяг готівки в обороті країни за рік зріс на 37,8 % і досяг 7,5 млрд рублів. Валютні депозити в березні становили 10,39 млрд доларів. Вони знизилися за місяць на 144,7 млн. доларів. Фізособи скоротили депозити на 25,8 млн доларів до 4,69 млрд доларів, а юрособи – на 118,9 млн доларів до 5,7 млрд доларів.

Колишній міністр нафти і гірничодобувної промисловості Венесуели Рафаель Рамірес заявив, що білорусь винна Венесуелі майже 1,5 мільярда доларів за нафту, куплену за часів правління Уго Чавеса. Частину оплати білорусь зобов'язалася покрити виконанням деяких будівельних робіт, а також постачанням обладнання для зрідженого газу для автомобілів. За словами Раміреса, білоруси не виконали своїх зобов'язань.

 міністерство закордонних справ рб збільшило з 35 до 50 євро розмір консульського збору за легалізацію офіційного документа за межами республіки білорусь.

Економісти порівняли середню вартість путівки на відпочинок до Туреччини з Варшави та з мінська. Так, для сім'ї з чотирьох осіб, двоє з яких діти, путівка з мінська коштуватиме 2 750 $, з Варшави – 1 650 $. Істотно відрізняються і ціни на авіаквитки, які входять у вартість путівок. З мінська він коштує 442 євро, із Варшави – 285.

 Одразу 80 працівників барановичського бавовняного об'єднання  вступили до лав провладної громадської організації «бєлая русь». Це підприємство є серйозно збитковим і вимагає постійних державних вливань. У серпні минулого року агентству з управління активами доручили викупити борги об’єднання  на суму 26,45 млн рублів і 13,26 млн доларів без урахування дисконту.

 Суд борисовського району білорусі ухвалив рішення визнати сторінку Єврорадіо у Facebook екстремістським матеріалом.