15.11.23 Україна і світ – проти російської агресії. Санкції в дії

11/15/2023
singleNews

Радник з національної безпеки США Джейк Салліван заявив, що Конгрес повинен якнайшвидше схвалити запит Білого дому на допомогу Україні, щоб запобігти серйозним наслідкам для її оборони. Також Салліван запевнив, що уряд Сполучених Штатів продовжує надавати допомогу Україні.

Речник Держдепу США Метью Міллер повідомив, що Сполучені Штати обговорюють з українською владою захист інфраструктури країни напередодні зими. Також Міллер вкотре підкреслив, що США ніколи не ухвалюватимуть жодних рішень, які стосуються України, без України.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг переконаний, що тільки Україна вирішуватиме, якими будуть умови для переговорів із рф щодо угоди про мир. За його словами, путін поки не бажає «вести переговори про прийнятне для України рішення», тому єдиний спосіб переконати його – це «посилити військову спроможність України наданням їй підтримки».

Глава МЗС Франції Катрін Колонна наголошує на важливості розблокування восьмого траншу військової допомоги Євросоюзу Україні.

Німеччина надала Україні черговий транш військової допомоги, до якого увійшли 10 танків Leopard 1A5, 14 гусеничних всюдиходів Bandvagn 206, п’ять медичних всюдиходів (Carrier Warthog), 1 020 снарядів калібру 155-мм, машина для розмінування Wisent 1, 10 БПЛА-розвідників Vector, 10 тисяч захисних окулярів, 14 радарів GO12, три автомобілі для патрулювання, чотири тягачі 8x8 HX81 та чотири напівпричепи, 16 вантажівок Zetros, 13 вантажівок MAN TGS, 1,4 млн боєприпасів до стрілецької зброї.

Уряд України уклав із німецьким концерном Rheinmetall контракт на постачання 25 основних бойових танків Leopard 1A5, п'яти броньованих евакуаційних машин (Bergepanzer 2) і двох танків для навчання водіїв. Також контракт передбачає навчання, логістику, запасні частини, технічне обслуговування та інші допоміжні послуги.

Високий представник Європейського Союзу з питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель повідомив про можливість переспрямувати експорт продукції європейського військово-промислового комплексу з третіх країн до України для того, щоб забезпечити країну необхідною кількістю боєприпасів для відбиття російської агресії.

Єврокомісар з внутрішнього ринку Тьєррі Бретон вважає, що ЄС до весни може вийти на виробництво понад 1 млн боєприпасів на рік, і виконання обіцянки про «мільйон снарядів для України» можливе, якщо країни Євросоюзу докладуть зусиль.

ЄС виділяє додаткові 110 млн євро гуманітарної допомоги Україні, з яких 100 млн євро витратять на жителів нашої країни, а 10 млн євро – на підтримку українських біженців і громад, які приймають їх у Молдові. Євросоюз також доставить в Україну 84 електрогенератори зі своїх стратегічних резервів. Загальний обсяг гуманітарної допомоги Євросоюзу Україні з лютого минулого року сягнув 843 млн євро.

Президент Литви Гітанас Науседа вважає, що рішення про розширення ЄС не повинно стати «заручником інституційних питань» та внутрішньої реформи Євросоюзу.

США передали українським громадам 22 мобільні котельні.

рф

Мінфін США запросив інформацію в 30 фірмах через підозру у порушенні стелі цін на російську нафту, ідеться про перевірку 100 суден, які підозрюються у перевезенні російської нафти з порушеннями міжнародних санкцій.

Рада безпеки Болгарії обговорила законопроєкт про заборону постачання російської нафти на нпз лукойл.

Швейцарський провайдер послуг для цивільної авіації SITA заборонив російським компаніям використовувати домен .aero (його використовують понад 200 російських сайтів, 30 аеропортів та 15 авіакомпаній).

Західні країни продовжують посилювати технологічні санкції та обмеження щодо рф, зокрема на початку жовтня Канада запровадила заборону встановлення на урядові пристрої програм від «лабораторіі каспєрского».

Німецька компанія OBI GmbH (об’єднує мережу магазинів будівельних та господарських товарів) через суд домагається заборони використання на росії своїх товарних знаків.

Прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян відмовився брати участь у саміті одкб, де головуватиме білорусь. Він заявив, що країна шукає нових партнерів, оскільки росія не виконала свої зобов’язання як союзник. Прем’єр-міністр Вірменії наголосив, що не бачить переваг у присутності російських військових баз у країні.

російський бізнес, який отримує дохід в інших країнах в рублях, стикнувся з абсурдною ситуацією, коли мусить міняти гроші на іноземну валюту, переводити їх у російські банки та знову міняти валюту на рублі. Компанії скаржаться, що така практика створює додаткові труднощі для компаній, які перебувають під міжнародними санкціями і мають обмеження на використання валюти. 11 жовтня путін підписав указ, згідно з яким російські експортери зобов’язані зараховувати на свої рахунки в російських банках не менше 80 % валюти, отриманої за експортними контрактами, щоб потім продавати не менше 90 % цієї суми на внутрішньому російському ринку.

російскоє правітєльство скасувало до кінця 2024 року вимоги до науковців публікуватись у міжнародних наукових базах, таких, як Scopus чи Web of Science; раніше такі статті враховувались в оцінці результативності наукових програм і проєктів.

За дев’ять місяців поточного року середня вартість перельоту російських туристів до країн Південно-Східної Азії зросла на 16 %, усередині країни аналогічний переліт подорожчав на 53 %.

За три квартали поточного цього року вартість проживання в російських готелях збільшилась у середньому на 24 %.

2024 року обсяг інвестицій у російську комерційну нерухомість скоротиться до 400 млрд руб, – прогнозує консалтингова компанія івс real estate, у nf group розраховують максимум на 300-400 млрд руб. Це значно нижче за показники 2023 року, за підсумками якого загальна сума угод у сегменті може досягти 750 млрд руб.

Кожен другий росіянин стикався з агресією в інтернеті, кожен третій із них був у ролі жертви. Опитування 2 тис. користувачів соцмереж виявили, що 42 % респондентів вважають, що рівень кібербулінгу в російських соціальних мережах значно зріс за останні два роки.

За даними росстату, 2022 року кількість молоді скоротилась на 1,3 млн осіб. До 2030 року на російському ринку праці на 30 % зменшиться кількість висококваліфікованих та найбільш затребуваних працівників у віці 30-39 років.

сєнатор чєлябінской області в совєтє фєдєрації павлова закликала російських жінок «переглянути систему цінностей» і переорієнтуватися зі здобуття вищої освіти на дітонародження для вирішення демографічної проблеми росії.

Базельський інститут управління у Швейцарії склав черговий глобальний рейтинг за індексом 152 країн світу з протидії відмиванню грошей та фінансуванню тероризму – Basel AML Index. Цього року білорусь опустилася у рейтингу на 88-ме місце (Саудівська Аравія на 89-му місці, Пакистан на 92-му, Зімбабве на 95-му). У 2022 році білорусь була на 70-й позиції зі 128 країн.

Дані бєлстата свідчать, що чистий прибуток білоруських підприємств за підсумками січня-вересня скоротився майже на 1 млрд. рублів, або на 7,3 %. Він становить 13,1 млрд рублів. Кількість збиткових організацій за підсумками трьох кварталів становить 795, або на 50 більше, ніж рік тому. Дебіторська заборгованість підприємств від початку року збільшилася на 9,6 % до 67,06 млрд рублів, кредиторська заборгованість зросла на 14,6% до 78,7 млрд. рублів. Заборгованість за кредитами та позиками збільшилася на 8 % до 113,77 млрд рублів.

Інфляція у жовтні у білорусі становила 0,6 %, у річному вираженні вона прискорилася до 3,7 %. За даними бєлстату, найсильніше минулого місяця подорожчали сезонні овочі – на 25,13 % та цигарки – на 11,54 %.

У мінську продовжує збільшуватися нестача працівників. Станом на 1 листопада, за інформацією мінгорісполкома, у столиці було 36,1 тис. вакансій. Місяцем раніше – 35 тис. Лише у столичних медичних закладах не вистачає 1 527 лікарів та 1 817 медсестер.