16.04.23 Україна і світ – проти російської агресії. Санкції в дії

4/16/2023
singleNews

Кількість країн-учасниць групи, що працює над створенням спецтрибуналу щодо російського злочину агресії, зросла до 34. Коста-Ріка заявила про готовність  приєднатися до роботи Core Group.

Члени спільної слідчої групи з розслідування тяжких міжнародних злочинів в Україні (JIT) підписали угоду щодо розслідування не лише воєнних злочинів, а й злочину геноциду.

За рік війни Польща надала Україні допомогу на суму майже 11 мільярдів євро.

У Польщу доставили всі вісім танків Leopard 2, які Канада обіцяла передати Україні.

Канада розгортає у Польщі три симулятори для тренування  українських екіпажів танків Leopard 2.

«Я не маю жодного сумніву й повністю впевнений, що Україна переможе», – заявив прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо.

Міністерство оборони США уклало з виробником ракетних двигунів «Aerojet Rocketdyne» угоду на $ 215,6 млн на розширення та модернізацію підприємств цієї компанії. «Кошти будуть спрямовані на модернізацію виробничих процесів на підприємствах компанії, консолідацію виробничих ліній, закупівлю обладнання, створення систем обробки даних та збільшення швидкості виробництва та поставок Javelin, Stinger та керованих ракет GMLRS», – повідомляють у міноборони США. Зазначається, що цю роботу профінансували програмою про додаткові асигнування для України.

Країни G7  надають додаткову фінансову допомогу Україні на суму понад 5 млрд доларів.

Країни G7 занепокоєні лазівками у законодавстві Швейцарії, через які росія може ухилятися від санкцій.

Міністр з європейських питань уряду Швеції Джессіка Росвалл закликала Іспанію, яка головуватиме в Раді Європейського Союзу в другій половині 2023 року, приділяти особливу увагу викликам через війну в Україні.

У Чехії загальні витрати на українських біженців з початку розв`язаної росією війни становлять 33,5 мільярда чеських крон (понад 1,2 мільярда євро).

Україна 17 квітня може розпочати експорт електроенергії до Словаччини в обсязі 200 МВт щогодини.

Уряд Німеччини виступає за включення російського атомного сектора до 11-го пакета санкцій Євросоюзу, – заявив віце-канцлер, міністр у справах економіки та захисту клімату ФРН Роберт Хабек.

Лише за один рік країни Європи майже повністю позбавились 50-річної залежності від російського газу. За прогнозами експертів, співпраця ЄС із «газпромом» може остаточно закінчитись до 2025 року.

Фінляндія розпочала будівництво першої ділянки паркану на кордоні з росією.

рф

Компанія «одк-сатурн», яка має 50 % прав на сертифікат типу SaM146 СП PowerJet (інша частина належить французькій компанії Safran Aircraft Engines), відмовляється брати на себе відповідальність і статус розробника двигуна SaM146 виробництва російсько-французького спільного підприємства PowerJet. Через це неможливе проведення на рф капітальних ремонтів і погодження змін до документації літака. Наразі російське одк визнане лише розробником модифікацій, який може оновлювати сервісні бюлетені та «доводити їх до перевізників». одк категорично не хоче брати на себе відповідальність за продовження ресурсу та серйозні ремонти двигунів, без яких парк російських цивільних літаків почне скорочуватись уже найближчим часом.

За даними мінфіну, дохід рф від продажу нафти та газу у першому кварталі становив 1,635 трлн руб, що на 45 % менше, ніж рік тому.

За підсумками першого кварталу 2023 року на онлайн-майданчиках із продажу простроченої заборгованості банки рф виставили 202,2 тис. позичок росіян на суму 32,6 млрд руб; порівняно з минулим роком у грошах обсяг зріс на 6,5 %.

Впливовий російський підприємець євтушенков мусив залишити раду директорів компанії Ozon після того, як Сполучене Королівство запровадило проти нього санкції.

путін підписав закон, згідно з яким термін визнання окупантів зниклими безвісти на війні проти України скорочується з 12 до 6 місяців; померлими вони можуть бути визнані через три місяці після визнання зниклими безвісти, а за особливих обставин – через півроку з моменту зникнення.

З 52 тисяч росіян, які прибули до військкоматів у рамках весняного призову, 21 тис. визнано придатними до військової служби, 29 тис. отримали відстрочки за станом здоров’я та через сімейні обставини.

У бєлгородській області скасували випускний бал для школярів.

У таврійському палаці санкт-пєтєрбурга губернатор алєксандр бєглов виступив на фоні прапора України, чим викликав обурення роспропаганди.

У білорусі близько 80 % учнів віком від 7 до 14 років – октябрята або піонєри. Для них було створено спеціальні мультфільми, спрямовані на патріотичне виховання дітей через призму бєларуской государствєнной піонєрской організації, що перейняла совєтскіє традиції. Неодноразово повідомлялося про тиск на батьків, аби ті записували дітей у октябрята й піонери.

государствєнний сєкрєтар совєта бєзопасності вольфовіч під час наради з керівниками установ вищої освіти в міністєрстві образованія запропонував забирати студентів вишів до армії, як це було за советських часів.

Реформування судової системи дало можливість зробити гуманним правосуддя країни, – так оцінив стан судових справ у рб диктатор лукашенко на церемонії вручення державних нагород суддям вєрховного суду.

бєларусь уже займається підготовкою майданчиків для розміщення стратегічної ядерної зброї росії, повідомив міністр оборони рб хрєнін. Він додав, що тактичну ядерну зброю в білорусі зможе використовувати тільки російська сторона.

білорусь сприяє деградації земель у Мутасі, включаючи забруднення річки Мутаре, заявили активісти Team Pachedu. Компанія zim goldfields (білорусь), яка спільно з китайською Xu Zhong Jin Investments займається у Зімбабве видобутком корисних копалин, наражає на ризик життя місцевих жителів. Компанії використовують хімікати, які перетворюють землю місцевих жителів на білий попіл.