17.05.24 Україна і світ – проти російської агресії. Санкції в дії

5/17/2024
singleNews

Міністр закордонних справ Данії Ларс Лекке Расмуссен 16 травня оголосив про новий пакет військової допомоги Україні на суму EUR750 млн, спрямований на зміцнення української протиповітряної оборони та артилерії. «Данія також вивчає можливості для інвестицій в українську оборонну промисловість», – заявив Расмуссен.

 «Ми працюємо над тим, щоб Україна могла отримувати успіхи на полі бою зараз, захищаючись від російської агресії, щоб вона була спроможною стримувати й захищатися від подальших атак, і, головне, гарантувати право українського народу визначати своє майбутнє», – заявив державний секретар США Ентоні Блінкен.

Влітку цього року Україна зможе використовувати на фронті нову далекобійну зброю. Завдання США і західних союзників – підготувати Київ до переговорів з позиції сили у власних інтересах, – заявила екс-заступник державного секретаря США Вікторія Нуланд.

«Навіть без уявної екзистенційної загрози вони (керівництво рф) виправдовують своє нескінченне змагання за зовнішній вплив з метою не втратити владу у себе вдома. Для цього вони хочуть принести в жертву сотні тисяч своїх людей, тіла яких навіть не наважуються забирати з поля бою. Але крім цього, вони хочуть підірвати спосіб життя мільйонів людей по всьому світу, використовуючи продовольство, енергетику та міграцію як зброю», – зазначив  голова Військового комітету НАТО адмірал Роб Бауер. Також Бауер наголосив, що будь-який час затримки з військовою допомогою Заходу в Україні вимірюється не годинами, тижнями або місяцями – він вимірюється втраченими життями людей, тому партнери мають забезпечити продовження підтримки нашої країни.

Німецький оборонний концерн Rheinmetall планує створити в Україні ще одне підприємство, що вироблятиме системи ППО, заявив гендиректор концерну Армін Паппергер. Він також повідомив, що раніше оголошені 40 одиниць бронетехніки Marder1А3 Україна отримає з травня по вересень.

Хорватія допоможе Україні у питаннях розмінування – відповідний меморандум підписав Хорватський протимінний центр – Центр випробувань, розробки та навчання (HCR-CTRO) під час міжнародної зустрічі в Женеві національних директорів і радників ООН з протимінної діяльності NDMUN27.

Президентка Швейцарії Віола Амгерд сподівається, що Саміт миру зможе накреслити кроки до завершення війни в Україні.

Нова урядова коаліція у Нідерландах заявила, що продовжить політичну та військову підтримку України.

Сейм Польщі  підтримав продовження до 30 вересня 2025 року терміну легального перебування в країні для українських біженців.

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) прогнозує, що економіка України зростатиме у 2025 році на 6 %.

Україна готова бути гарантом продовольчої безпеки для Малаві й інших країн Африки.

рф

Нова Зеландія запровадила нові санкції проти 28 фізичних і 14 юридичних осіб, які, як зазначив міністр закордонних справ країни Вінстон Пітерс, «надають військову та стратегічну підтримку росії». Ідеться про людей та компанії, які причетні до перевезення зброї з кндр та ірану на росію для використання у війні проти Україні. Санкції також спрямовані проти осіб, причетних до «примусового переселення» українських дітей на росію. Загалом, за даними новозеландського МЗС, з березня 2022 року країна внесла до списку санкцій понад 1,7 тис. фізосіб та юросіб за співпрацю з росією.

Директор національної розвідки США Евріл Хейнс заявила, що фіксується зростання спроб втручання у майбутні президентські вибори з боку іноземних держав, зокрема росії, Китаю та ірану. «Саме росія залишається найбільш серйозною іноземною загрозою для наших виборів», – наголосила пані Хейнс на слуханнях в Сенаті.

Речниця Білого дому Карін Жан-П’єр назвала «неприйнятним» те, що китайські компанії надають допомогу росії у війні проти України.

Європейський центральний банк закликає банки швидше вийти з російського ринку, побоюючись санкцій з боку США.

Литовський міністр оборони Лаурінас Кащюнас попереджає, що метою росії може стати поява відверто проросійської політичної сили в Литві.

Вірменія відмовилась у 2024 році фінансувати Організацію Договору про колективну безпеку – військово-політичну міжнародну організацію, до якої входять рф, рб, Казахстан, Киргизстан і Таджикистан.

Болгарська державна компанія «Булгаргаз» подасть позов проти російського «газпрому» на 400 млн євро через припинення поставок газу до Болгарії у 2022 році.

Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) повідомило, що у квітні постачання російської нафти на світові ринки знизилось з 5,1 млн до 5 млн б/д, нафтопродуктів – з 2,7 млн до 2,3 млн б/д. Експорт до Китаю скоротився з 2,4 млн у березні до 2,2 млн б/д у квітні, до Індії – з 1,8 до 1,4 млн б/д (це на 300 тис. та 800 тис. б/д менше, ніж рік тому). Водночас без оголошеного пункту призначення у квітні було відвантажено 1,4 млн б/д (імовірно до Китаю).

За підсумками першого кварталу понад 20 великих російських банків зазнали суттєвих фінансових збитків – в окремих випадках прибуток скоротився в рази. Зокрема найзбитковішими стали почта-банк (втрата прибутку у 31,2 раза, до 190 млн руб.) банк «зєніт» (у 7,5 раза, до 174 млн руб.), хкф-банк (у 5,5 раза, до 815 млн руб.), альфа-банк – у понад три рази, до 8,5 млрд руб., втб і совкомбанк – у 2,8 раза, до 35,2 млрд руб. та 11,4 млрд руб. відповідно, росбанк – на 17 % менше, ніж за аналогічний період минулого року. Серед основних причин називають тиск міжнародних санкцій та зростання витрат на податки з прибутку.

15 квітня через «несприятливі ринкові умови та відсутність заявок» мінфін рф скасував одразу два аукціони з продажу облігацій федеральної позики для подальшого фінансування російського бюджету. Такі радикальні дії не робились з вересня 2023 року.

На росії націоналізували «клімовскій спєціалізірованний патронний завод». Формальною причиною стало те, що 4 січня 2024 року через аварію в котельній заводу стався прорив теплотраси міста клімовск, після чого було відновлено розслідування кримінальних справ стосовно осіб, причетних до розкрадання акцій заводу у період з 2002 по 2010 рік.

російські юристи заявили про порушення законних прав та зовнішнє неправомірне «захоплення корпоративного контролю», яке сталося через передачу санкт-пєтєрбургского підприємства «ломо» у повне розпорядження іжевского концєрна «калашніков» («ломо» виробляє приціли та системи самонаведення для російської армії, проте не впоралось із виконанням державного оборонного замовлення).

Частка відмов громадянам рф у отриманні шенгенських віз у 2023 році зросла у 13 разів порівняно з останніми роками, повідомила асоціація туропєраторов росії. У 2023 році громадяни рф зверталися за шенгенськими візами понад 520 тисяч разів, у 20 % випадків була відмова.

гєнпрокуратура росії визнала «небажаною організацією» видання Sota Media через те, що матеріали видання нібито «є не що інше, як відверті спроби дестабілізувати соціально-політичну обстановку в росії, спотворити обставини, що мали місце в житті країни, створити напругу та роздратування в суспільстві». Також відомство вважає, що видання «регулярно поширювало матеріали, які дискредитують дії органів державної влади та армії рф».

путін підписав закон, що забороняє росіянам, яких чинний кремлівський режим вважає «іноземними агентами», брати участь у виборах на будь-яких рівнях.

У Палату представників США внесено на розгляд новий Акт про демократію у рб. Нова версія Акта про демократію, права людини та суверенітет білорусі має на меті відновити дію Акту від 2004 року з урахуванням злочинної участі режиму рб у неспровокованому вторгненні путіна в Україну, торгівлі українськими дітьми та відкритті білоруської території для російських військових операцій.

У першому кварталі цього року реальний сектор економіки рб отримав 2,8 млрд доларів інвестицій. За даними бєлстату, лідером із вкладень у білоруську економіку у першому кварталі стала росія, на яку припало 57,5 % інвестицій. На другому місці Кіпр (є у списку недружніх країн), звідки надійшло 13,5 % таких коштів. На третьому місці – Об'єднані Арабські Емірати (9,8 %).

Загальна сума готівки в обороті рб за квітень збільшилася на 133,5 млн рублів – до 10 млрд 166,5 млн рублів. Така ситуація, на думку економістів нацбанку, загрожує посиленням тиску на валютний ринок і курс білоруського рубля, підвищенням попиту на споживчому ринку, розкручуванням інфляційно-девальваційної спіралі та погіршенням показників стійкості банківського сектора.

міністерство інформації рб поновило список екстремістських матеріалів. До нього включено кілька аудіокниг Віктора Суворова, розміщених у ютуб-каналі «Біле слово».

Список підозрюваних у справі «бєлорусов зарубєжья» поповнився 104 прізвищами. В основному це учасники заходів, присвячених роковинам проголошення незалежності БНР (День Волі), які проходили в багатьох містах зарубіжжя. У слєдствєнном комітєтє рб заявили, що в рамках розслідування кримінальних справ уже отримано інформацію про об'єкти нерухомості та майно, що належить цим людям, на території рб. Проводяться слідчі дії, включаючи огляди, обшуки, накладення арешту на майно та інші процесуальні заходи.

Через санкції до рб майже перестали завозити препарат для евтаназії тварин. Зараз багато клінік перейшли на російські препарати, але вони настільки неякісні, що почастішали випадки, коли через 20 хвилин після присипання вихованець «оживає».