17.11.23 Україна і світ – проти російської агресії. Санкції в дії

11/17/2023
singleNews

Прем’єр-міністр Естонії Кая Каллас заявила, що між рф та Україною йде війна на виснаження, але ситуація не є безвихідною. «… росія думає, що може протриматися довше, ніж Україна. Але я маю підстави вірити, що наша підтримка допоможе Україні протриматися довше, ніж росія», – наголосила Каллас.

«рф вважає, що зможе перечекати цю війну (в Україні). Що Захід зрештою перенесе свою увагу на інші справи. Така думка є найвіддаленішою від правди», – зазначив глава МЗС Сполученого Королівства Девід Кемерон. Водночас він пообіцяв збільшити фінансову підтримку України.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив про впевненість у тому, що США не відмовляться від підтримки  України.

Данія передала українським військовим морякам автономні гідрографічні комплекси, обладнані ехолотами SeaBat T51-R, які дають змогу збирати точні дані про підводне середовище і виявляти приховані загрози для кораблів.

Чеська громадська ініціатива «подарунок для путіна» (dárek pro putina)  відкрила збір на американський  багатоцільовий вертоліт UH-60 Black Hawk для України.

Наступне, 17-те засідання Контактної групи з питань оборони України (Рамштайн) відбудеться онлайн 22 листопада.

Швейцарія обіцяє підтримати створення спеціального трибуналу для розгляду злочину агресії росії проти України.

За результатами спільного спеціального дослідження Віденського Інституту Міжнародних економічних порівнянь і німецького Фонду Бертельсманна, Україна економічно не перевантажить Євросоюз, ставши його новим членом, та після закінчення війни буде спроможною інтегруватись у європейський ринок за прикладом інших держав Центральної і Східної Європи, що приєднались до ЄС раніше. 

рф

Головний дипломат Європейського Союзу Жозеп Боррель разом із Європейською комісією представили державам-членам пропозицію щодо дванадцятого пакета санкцій проти росії.

Серед 47 осіб, яких Єврокомісія хоче додати до чинних санкційних списків, є двоюрідна сестра путіна анна цивілєва, яка очолює фонд «защітніков отєчєства», що підтримує російських військових в Україні. Також у розширеному списку є ілля мєдвєдєв – єдиний син експрезидента росії, його звинувачують в організації дезінформаційної та пропагандистської кампанії в Україні. 

Чехія планує заблокувати всі державні активи рф на своїй території. Водночас уряд Чехії хоче домогтись ухвалення загальноєвропейського рішення про блокування державних активів росії. До національного санкційного списку зокрема потрапив фдуп «госзарубєжсобствєнность» – структура, що займається управлінням російськими об'єктами нерухомості за кордоном.

Уряд Литви доповнив національний список товарів подвійного призначення, заборонених до перевезення суходолом через територію країни, зокрема включено верстати механічної обробки, токарні, свердлильні, розточувальні, фрезерні, різьбонарізні верстати, оптичні та напівпровідникові носії інформації, літій-діоксид, марганцеві гальванічні елементи та батареї, транспортні засоби для перевезення вантажів та барометри.

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) підтвердив, що Латвія не дискримінувала російськомовних через переведення освіти на латиську мову у приватних освітніх закладах.

Влада Норвегії може закрити єдиний контрольно-пропускний пункт «Стурскуг» на кордоні між Норвегією та рф, – заявила глава мін’юсту країни Емілі Енгер Мель.

Уряд Фінляндії з 18 листопада закриває чотири контрольно-пропускні пункти на кордоні з росією через зростання кількості нелегальних мігрантів, які прибувають із території рф. Водночас митна служба Фінляндії попередила про те, що вантажний трафік між Фінляндією та росією буде майже повністю зупинено.

росію виключили з виконавчої Ради ЮНЕСКО.

Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр і його колега з Фінляндії Саулі Нііністьо звинуватили росію в допомозі біженцям перетинати кордони з метою дестабілізації в країнах Заходу.

Сербія закуповуватиме азербайджанський газ, зменшуючи залежність від рф.

77 % грузинів вважають росію найбільшою політичною загрозою.

В Естонії водія оштрафували на 600 євро за наліпку «хуліганка русская».

На терміналах московського регіону накопичилась величезна кількість порожніх контейнерів з Китаю, які, як виявилось, вигідніше здати на металобрухт, ніж повертати до КНР. Організувати зворотне завантаження складно через дисбаланс контейнерної торгівлі з Китаєм: вхідний потік у портах дальнєго востока на 300 тис. TEU вищий, ніж вихідний.

У першому півріччі 2023 року на росії зафіксовано збільшення кількості справ про банкрутство організацій: вона зросла майже на чверть – з 50,3 тис. станом на 1 січня до 62,6 тис. станом на 1 липня, заявив замєстітєль глави фєдєральной налоговой служби рф константін чєкмишов.

правітєльство рф запропонувало владі регіонів оцінити можливість закриття частини офісів «почти росіі» у містах із населенням понад 10 тис., щоб кошти від здавання приміщень в оренду спрямувати на підтримку точок у дєрєвнях. У мінціфри пропонують залишити в кожному місті не менше одного відділення «почти росіі».

Загальний борг «почти росіі» становить 133 млрд руб, і, за заявою керівництва, «немає джерел повернення і погашення». У 38 тис. відділень «почти росіі» працює майже 311 тис. осіб, понад 70 % відділень є збитковими.

П’ятий енергоблок лєнінградской АЕС-2 на 1,2 ГВт вдруге зупинено через руйнування лопаток парової турбіни виробництва російського підприємства «сіловиє машіни».

правітєльство рф змінює механізм спрямування грантів на розробку та впровадження IT-рішень: тепер державна підтримка надаватиметься лише тим компаніям, які мають «власні ресурси».

Продажі на рф автомобілів із пробігом у жовтні зменшились на 4 % порівняно з вереснем через зростання вартості кредитів для росіян (у вересні зниження зафіксовано на 7,6 % порівняно з серпнем).

Провідні російські компанії «автодом» і «автоспєццєнтр» вирішили значно скоротити постачання автомобілів із Євросоюзу по так званому «паралельному імпорту» через зниження платоспроможності росіян.

Збиток російського інтернет-магазину оzon у третьому кварталі 2023 року зріс на 6 %, до 22,1 млрд руб.

російський туристичний оператор тez тour скасував авіаперельоти до Єгипту на рейсах red wings з 26 листопада через «недостатній попит та низьку рентабельність спрямування» – ідеться про польоти з москви, єкатєрінбурга, санкт-пєтєрбурга та казані, заплановані до квітня 2024 року. Водночас російський туроператор іzi тour скасував всі заплановані рейси до Шарм-ель-Шейху з волгограда.

правітєльство рф заявило, що 48 % усіх федеральних автомобільних шляхів перебувають у «ненормативному стані».

Усі спільні проєкти з «недружніми» до рф країнами у сфері культури згорнуто з геополітичних причин, – заявив спєцпрєдставітєль прєзідєнта рф по мєждународному культурному сотруднічєству швидкой.

Через війну рф проти України збитки від руйнування інфраструктури бєлгородской, брянской і курской областей перевищили цього року 7 млрд руб.

терориста ігоря гіркіна і його другу іпостась ігоря стрєлкова захищатимуть у російському суді два різні адвокати. Як заявив адвокат молохов, захист гіркіна у прийдешньому судовому процесі здійснюватиме переважно адвокат гаджиєв, захист стрєлкова – адвокат молохов.

Голова комітету литовського Сейму з бюджету та фінансів Міндаугас Лінге запропонував оцінити можливість закриття прикордонних переходів, через які до Литви йдуть наймасовіші потоки контрабанди з білорусі та росії.

Заборгованість організацій та індивідуальних підприємців білорусі за внесками до бюджету фонду соціального захисту населення на початок жовтня зросла до 7,7 млн. рублів. До боржників потрапили навіть ті, хто заборгував понад 100 рублів.

Через гостру нестачу працівників певних спеціальностей, на мінском тракторном заводє обіцяють заплатити працівникам 500 рублів, якщо вони приведуть на підприємство нових співробітників. Пропозиція діятиме з 1 грудня.