18.05.24 Україна і світ – проти російської агресії. Санкції в дії

5/18/2024
singleNews

З 19 травня набувають чинності зміни до законодавства рівня ЄС, що узгоджують відповідальність за порушення санкцій і забезпечують можливість розслідування та притягнення до відповідальності у всіх країнах-членах. Оновлення включають перелік кримінальних правопорушень, пов’язаних з обходом санкцій, як, наприклад, незамороження активів, порушення встановленої заборони на в’їзд чи постачання зброї, або ж інших підсанкційних товарів і послуг, переказ третій стороні коштів, які мали бути заморожені, або надання неправдивої інформації з метою уникнення замороження активів.

У новий пакет військової допомоги від Данії на суму 750 млн євро закладене додаткове фінансування на майбутню передачу Україні літаків F-16, протиповітряна оборона, технічне обслуговування артилерійських установок і кошти на передачу додаткових артилерійських установок, снарядів і протитанкових мін.

Міністр оборони Литви Лаурінас Кащюнас повідомив, що його країна відправила Україні партію військової та гуманітарної допомоги – розвідувальні безпілотники, системами протидії БПЛА, боєприпаси, генератори та розкладні ліжка.

За словами міністра оборони Німеччини Бориса Пісторіуса, Литва надасть Україні шість радіолокаційних станцій Amber-1800 з дальністю виявлення об’єктів до 400 кілометрів.

Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок перед початком засідання Комітету міністрів Ради Європи в Страсбурзі  закликала надати Україні більше далекобійної зброї для відбиття наступу росії на півночі Харківської області.

Іспанія готує новий пакет військової допомоги Україні, до якого увійдуть артилерійські боєприпаси великого калібру, кулемети, захищені колісні машини матеріально-технічного забезпечення, броньовані машини піхоти, протитанкова зброя і снаряди для польової артилерії, перші 10 танків із партії в 19 відновлюваних Leopard 2 A4, системи спостереження і дистанційні станції для захисту від дронів.

Австрія створює фонд, який протягом наступних п'яти  років планує виділити до 500 мільйонів євро на підтримку австрійського експорту в Україну.

Україна і Польща невідкладно починають готувати безпекову угоду.

Міністри закордонних справ 46 країн-членів Ради Європи ухвалили декларацію щодо підтримки України на шляху до створення Спецтрибуналу та міжнародної коаліції за повернення українських дітей.

Звісно, що більше буде у Швейцарії представлено країн, які не належать до кола близьких партнерів України, то успішнішими будуть перспективи»,  – заявив речник федерального уряду Німеччини Штеффен Гебештрайт щодо майбутнього Саміту миру.

Ватикан братиме участь у саміті миру у Швейцарії 15–16 червня, заявив Державний Секретар Святого Престолу кардинал Пʼєтро Паролін. Вселенський Патріарх Варфоломій підтвердив особисту участь у глобальному саміті миру у Швейцарії.

Міністри фінансів країн-членів G7 погодились на зустрічі 24–25 травня підтримати план ЄС щодо використання прибутку від заморожених російських активів для допомоги Україні.

МВФ за кілька тижнів розпочне роботу щодо четвертого перегляду Програми розширеного фінансування для України, що дасть змогу – в разі позитивних результатів – виділити наступний транш.

рф

Рада ЄС зупинила мовлення на території Євросоюзу чотирьох інформаційних ресурсів рф – «voice of Europe», «ріа новості», «ізвестія» і «россійская газета».

Американська Microsoft з 16 травня розпочала відключення російських компаній та корпоративних замовників від глобальних сервісів Power BI, Visio, Project.  

США запровадили санкції проти двох фізичних і трьох юридичних російських осіб, які сприяли постачанню зброї між рф і північною кореєю.

Сполучене Королівство запровадило санкції проти кількох компаній, пов’язаних із військовою програмою кндр і рф – заблоковано активи paekyangsan shipping co та toplivo bunkering company, громадян рф алєксєя воротнікова, також під санкції потрапила «восточная стівідорная компанія».

Австралія запровадила санкції проти шести організацій, пов’язаних із постачанням північною кореєю зброї на росію, зокрема «восточной стівідорной компаніі», «марін транс шіппінг», «м лізінг», «совфрахт». Загалом з березня 2014 року влада Австралії оголошувала про санкції проти росії 29 разів.

Парламентарії України, Литви та Польщі готують спільну декларацію щодо заборони агропродукції рф і рб в ЄС.

Митниця Литви оштрафувала на 329 944 євро литовську компанію, яка купувала товари у російських підсанкційних фірм.

МВС Німеччини Ненсі Фезер повідомила, що минулого року кількість кібератак з-за кордону, зокрема за участі рф, на установи та людей в країні зросла на 28 %.

Уряд Естонії заборонив освітню та виховну діяльність російською мовою у п’яти школах і трьох дитячих садках у місті Нарва, що на кордоні з росією.

Влада Естонії вирішила забудувати частину свого Маринівського лісового наділу, який за угодою з рф 2005 року планувався для обміну на іншу територію – так званий саатскій сапог псковской області рф. «Ми прийняли рішення розпочати проєктування та будівництво кордону, виключивши ці ділянки, оскільки будь-який обмін землею з росією ми… не робитимемо ще кілька десятиліть, а то й століть», – заявив міністр внутрішніх справ країни Лаурі Ляенеметс.

Міжнародний олімпійський комітет заборонив російським журналістам використати символіку росії на Олімпіаді у Парижі.

Вантажообіг морських портів рф у січні–квітні знизився на 4,3 % порівняно з минулим роком, або на 13,7 млн тон вантажів (за підсумками першого кварталу вантажообіг портів був нижчим за торішній на 3,3 %). Перевалка наливних вантажів скоротилася на 5,1 %, сухих – на 3,4 %. Найсерйозніші втрати вантажообігу спостерігалися в Азово-Чорноморському басейні, де обробка вантажів скоротилась майже на 7 млн тон., у Далекосхідному басейні показник знизився на 2,5 млн тон, у Балтійському – на 2,2 млн тон, в Арктичному – на 2 млн тон. Найпомітніше в тоннажі впала перевалка вугілля –  на 15 %, або на 10,5 млн тон.

Вантажообіг металопродукції у портах, за вирахуванням вантажів у контейнерах, також знижується: перевалка металобрухту у січні–квітні скоротилась на 6,9 %, чорних металів – на 9 %, кольорових металів – на 23,6 %. На залізниці за цей період навантаження брухту знизилося на 18 %, чорних металів – на 5,3 %, руд кольорових металів – на 9,2 %.

рослєсінфорг повідомив що в січні–квітні експорті російської деревини скоротився на 29,7 %, до 621,3 тис. тон через зниження закупівель Китаєм та «обережної торговельної політики країн снг», пов’язаної із побоюваннями вторинних санкцій.

На росії націоналізували московскоє ооо «управляющая компанія «м-групп».

На росії минулого року 43,5 % опитаних ЛГБТ-персон заявили про пережите насильство або тиск через свою ідентичність, у 2022 році цей показник становив 30 %, випливає з доповіді правозахисного фонду «Сфєра». Кількість тих, хто одержав загрози фізичного насильства, зросла з 20 % до 24 %.

У Польщі розпочалося зведення електронного бар'єру на прикордонних із рб  річках Свислоч та Істочанка, протяжність його на підляській ділянці – 47 км.

рф і рб виключені зі списку країн, які ефективно впроваджують вимоги, спрямовані проти сказу свійських тварин. 16 вересня 2024 року посилюються вимоги ввезення з цих країн тварин до країн Євросоюзу.

Статистика нацбанку рб показала, що в січні-березні поточного року обсяг переказів з рб скоротився до підсумків минулого кварталу на 32 % до $ 12,0 млн. При цьому перекази в країну також скоротилися до $ 35,3 млн (приблизно на 1 %).

помічник президента рф мєдінскій заявив, що «максимальна збалансованість» викладання історії у школах, профтехустановах та вишах рф і рб є одним із завдань експертно-консультативної російсько-білоруської ради з історії. Він висловив побоювання, що інакше про історію дітям можуть розповісти «закордонні фонди».

суд у барановічах визнав анімаційне шоу «заповєднік», що виходить на YouTube, «екстремістськими матеріалами». Також під заборону потрапили телеграм-канал «заповєднік» та сторінки цього проєкту у Facebook, Instagram, X. У випусках розповідається про політичні події у рб, рф та світі в іронічному стилі. Постійні персонажі цього проекту – лукашенко та путін.

мінскій городской суд вніс у список екстремістських телеграм-канал «Таксісти/Мінск».