19.05.24 Україна і світ – проти російської агресії. Санкції в дії

5/19/2024
singleNews

Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус повідомив, що навчання персоналу на ЗРК Patriot, який ФРН погодилась додатково поставити Україні, вже розпочалися.

Експерт Соціал-демократичної партії Німеччини з питань оборони Джо Вайнгартен підтримав ідею щодо захисту повітряного простору над західною Україною за допомогою сил ППО НАТО.

Радник Білого Дому з питань комунікацій у сфері національної безпеки Джон Кірбі запевнив, що США докладають безперервних зусиль, аби військова допомога для України була доставлена безпосередньо на бойові позиції ЗСУ.

Національний центр управління кризами Литви закликав підприємства та організації, що підтримують Україну, підвищити рівень пильності та посилити пожежну безпеку, попереджаючи про можливі провокації з боку рф.

Президентка Молдови Майя Санду заявила, що її країна готова стати стратегічним хабом у процесі майбутньої відбудови України. 

Україна впровадила у сфері оборони 322 стандарти НАТО, робота щодо ще 50 пунктів програми відповідності активно ведеться.

Державний міністр із питань Європи Сполученого Королівства Нусрат Гані вважає, що питання створення Спеціального трибуналу за злочин російської агресії буде ключовим напрямом роботи Ради Європи на найближчий час.

Німецька компанія Schneider планує виготовляти в Україні сільськогосподарську техніку.

рф

Спеціалісти Пентагону зазначили, що удари українських безпілотників по російській енергетичній інфраструктурі на початку цього року вивели з ладу 14 % нафтопереробних потужностей рф і призвели до зростання внутрішніх цін на паливо.

Глава уряду Естонії Кая Каллас вважає, що путін прагне використати загрозу масової міграції, щоб розділити й послабити Європу в її підтримці України.

Естонія може передати Україні € 40 млн із заморожених російських активів, – заявив голова комісії із закордонних справ парламенту Естонії Марко Міхкельсон.

«Це дуже ясно показує, що ми йдемо єдиним правильним шляхом», – зазначив глава МЗС Естонії Маргус Цахкна на погрози кадирова у відповідь на естонський закон, який дозволяє використовувати заблоковані активи рф для компенсації збитків, завданих Україні війною.

Європейське агентство з питань прикордонної та берегової охорони Frontex вирішило продовжити підтримку прикордонної служби на кордоні Фінляндії з рф.

Президентка Молдови Майя Санду розраховує на допомогу Євросоюзу для захисту від російського впливу. 21 травня Молдова та ЄС оформлять домовленість про тісніше співробітництво у сфері безпеки та оборони.

Молдова засудила плани російських «миротворців» провести навчання в Придністров’ї.

Польща планує інвестувати 10 млрд злотих ($ 2,55 млрд) у зміцнення своїх кордонів з рф та рб.

Французька компанія Danone продала свою російську компанію «вамін р».

Найбільші імпортери російського вугілля – Китай, Індія та Туреччина – у першому кварталі цього року різко знизили закупівлі вугілля, свідчить статистика міненерго рф. Експорт до Індії та Туреччини за перші три місяці впав удвічі порівняно з аналогічними показниками минулого року і скоротився до 4,7 млн тон і 4,1 млн тон відповідно. Китай скоротив закупівлі російського вугілля на 16 %, до 12,9 млн тон, також знизилися постачання з рф до Південної Кореї, Тайваню та Японії.

У першій половині травня на росії знову подорожчали нові автомобілі, зокрема  завод «автоваз» підвищив ціни на машини lada granta, niva legend та niva travel; автомобілі стали дорожчими на 51,1 тис. – 71,1 тис. рублів (на 3,3 – 7 %). Весь модельний ряд «уаз» став дорожчим на 35–60 тис. рублів (на 2,0 – 3,6 %). Виробник sollers підвищив ціни на 50 тис. рублів практично на всі версії комерційних atlant та argo (на 1,3 – 1,9 %). Подорожчали також китайські автомобілі: Chery Tiggo 7 Pro Max – на 10 тис. – 70 тис. рублів (на 0,3 % – 2,5 %), Jaecoo J7 – на 100 тис. рублів (на 3 – 3,3 %).

Через брак коштів на нові автомобілі, які майже щокварталу дорожчають, росіяни все більше купують машини з пробігом: у квітні було перепродано на 2,8 % більше, ніж роком раніше (509,5 тис. авто). Порівняно з березнем показник збільшився на 1,5 %. Найбільше купують найдешевшу lada російського виробництва. Водночас гєндірєктор держкорпорації «ростєх» чємєзов закликав правітєльство рф обмежити кількість китайських автомобілів на російському ринку.

російські ріелтори зазначають, що через подорожчання минулого року квартир на москвє в новобудовах на понад 20 % (середня вартість однокімнатної квартири перевищує 25 млн. руб.) росіяни все частіше почали купувати житло «в складчину».

За даними цєнтробанка, інфляційні очікування населення рф зросли з 11 % у квітні до 11,7 % у травні. Водночас стрибок інфляційних очікувань респондентів, які не мають грошових заощаджень, зріс із 12,2 % до 13,5 %.

Банки рф значно збільшили кількість відмов росіянам у наданні споживчих кредитів, схваливши з початку року лише 44 % заявок на незабезпечені позики.

Уряд Албанії рішенням від 15 травня скасував безвізовий в'їзд за дипломатичними і службовими паспортами рб.

білорусам стали вдвічі частіше відмовляти у шенгенській візі. 2023-го року відмову поставили на 3,4 % заявок від громадян рб. Роком раніше відсоток незатверджених віз був 1,9. За загальносвітовою статистикою середній відсоток відмов набагато вищий – 17,7. 2023-го було подано 10,3 мільйона заявок на шенгенські візи, а отримали їх лише 8,5 мільйона заявників.

17 травня головування у Комітеті міністрів Ради Європи на півроку перейшло до Литви. Литва збирається підтримувати громадянське суспільство, незалежні ЗМІ та правозахисників з рб та інших країн, які пригнічують авторитарні режими, яких працюють у своїх країнах або у вигнанні. Також Литва заявляє про необхідність гармонізувати обмін інформацією з нагоди обходу санкцій з боку рф і рб.

Казахстан повернув 16 тон яловичини до рб через розбіжності даних у документах. Вантаж перевірили на ветеринарному контрольному посту «Жана жол» 12 травня. «Згідно з даними ветеринарних сертифікатів, було ввезено іншу тваринницьку продукцію, яка не відповідає виду діяльності, вказаному для білоруської компанії в Реєстрі Митного союзу. У зв'язку з виявленими порушеннями вантаж було повернуто відправнику», – заявили в Комітеті ветеринарного контролю та нагляду Міністерства сільського господарства.

россєльхознадзор у злінковском районє брянской області не пустив до росії партію 7,5 кг живих равликів, яку везли з мінской області до орловской. У ветеринарному сертифікаті були вказані не всі необхідні відомості, не відповідали дійсності відомості про місце та дату навантаження, а самих равликів перевозили в тарі з торфом, на якій не було маркувальних етикеток. Равликів відправили назад у рб.

У січні–березні поточного року обсяг переказів із рб скоротився до підсумків минулого кварталу на 32 % до $ 12,0 млн. Перекази в країну також скоротилися до $ 35,3 млн. На зниженні переказів позначилися як санкційні обмеження, з якими стикається більшість банків рб, так і відхід із країни більшості великих систем переказів. Зараз у рб працює лише три системи міжнародних грошових переказів: юністрім (рф), золотая корона (рф), Money Gram (США). Але навіть вони працюють з обмеженою кількістю банків.

Жителя могільова затримали за понад 7 тис. коментарів на підтримку України і поширення «екстремістських матеріалів у соцмережах та негативних коментарів на адресу російських військових». Також за участь у протестах 2020 року затримали сімейну пару. Суд у пінскє засудив місцевого жителя Сергєя Кулєша на чотири роки колонії посиленого режиму за участь у масових заворушеннях.

слєдствєнний комітєт рб заявив, що переслідуватиме білорусів, які брали участь у Дні Волі за кордоном. З-поміж іншого у них відбиратимуть майно, що залишилося в країні – квартири або автомобілі. Наразі відомство проводить слідчі дії, зокрема огляди, обшуки, накладення арешту. За місцем білоруської реєстрації деяких емігрантів уже прийшли з обшуками силовики, інші описують майно.