20.02.23 Україна і світ – проти російської агресії. Санкції в дії

2/20/2023
singleNews

«Зеленський і українці отримують масу оплесків, але недостатньо боєприпасів. Це парадокс. Вони потребують меншої кількості оплесків і більших постачань озброєння. Україна бореться, віддаючи найвищу ціну життями, але ця війна відбувається на європейській території, зачіпаючи нас і маючи глобальний ефект на весь світ», – заявив Високий представник ЄС із питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель.

Країни ЄС терміново вивчають можливості спільної закупівлі боєприпасів для України.

Головнокомандувач Об’єднаних збройних сил НАТО в Європі генерал Крістофер Каволі підтримує надання Україні сучасної західної зброї, зокрема винищувачів F-16 і ракет великого радіусу дії.

Міністр збройних сил Французької Республіки Себастьєн Лекорню заявив, що не виключає навчання українських пілотів у Франції. Також міністр прогнозує, що перші легкі колісні танки AMX-10 RC будуть доправлені в Україну наприкінці наступного тижня.

Чехія загалом передала Україні військового обладнання та зброї на суму понад 2,3 мільярда євро.

Директорка-розпорядниця МВФ Крісталіна Георгієва повідомила, що Міжнародний валютний фонд вже за кілька тижнів завершить підготовку програми підтримки України, наразі план має бути схвалений керівництвом фонду.

«Німеччина допомагатиме Україні скільки потрібно. ....Та я маю уточнити: Україна має перемогти у війні», – заявив міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус.

«Ми підтримаємо те рішення про майбутнє України, яке ухвалять українці. Але ми всі маємо щиру зацікавленість у тому, щоби це був справедливий мир і стійкий мир», – заявив держсекретар США Ентоні Блінкен.

Державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що американський уряд мав розмови з власником компанії SpaceX Ілоном Маском щодо використання супутникового інтернету Starlink в Україні. Подробиці не повідомляються.

Компанія Microsoft надасть українським прокурорам безкоштовний доступ до системи Microsoft Azure.

Країни G-7 та Європейський Союз обговорюють методики відстеження російських алмазів, що може створити умови для обмежень на торгівлю ними у майбутньому.

Нідерланди вирішили скоротити кількість дипломатів у російському посольстві через неодноразові спроби працевлаштувати до дипмісії співробітників розвідки рф, закрити консульство в санкт-петербурзі та російське торгове представництво в Амстердамі.

рф

Через європейське нафтове ембарго середня дальність перевезення російської нафти з балтійських портів збільшилась із трьох тисяч до дев’яти тисяч миль. Шлях у два кінці до західного узбережжя Індії займає 66 днів, до східного – 74, до портів Китаю – 123 дні. Танкери, які вийшли з Балтики до Індії після початку ембарго 5 грудня, ще не встигли повернутися до рф. У січні росія сумарно відправила 91 танкерну партію з портів Балтики, Арктики та Чорного моря, з них 68 пішли до Індії та дев’ять до Китаю. Щоб утримувати такий обсяг перевезень з урахуванням часу транзиту потрібен флот із 203 танкерів, водночас російський «совкомфлот» має лише 42.

Найбільший на росії власник торгової нерухомості шведська група Ingka Group веде переговори щодо продажу 14 своїх торгових центрів «мєга» та земельних ділянок, на яких планувалось будівництво нових. «мєга», так саме як IKEA, яка вже продає свої заводи, є найпопулярнішим серед росіян торговим майданчиком.

Через заборону доступу росії до західних низьковуглецевих технологій влада мусить переробляти план стратегії соціально-економічного розвитку рф до 2050 року, схвалений у жовтні 2021 року.

Набір продуктів для приготування млинців у домашніх умовах коштуватиме росіянам на 7 % більше, ніж роком раніше. У закладах громадського харчування порція млинців подорожчала на 18 %, оладок – на 10 %.

Через брак нових автомобілів на російському ринку значно подорожчали машини з пробігом: Kia Rio – на 26,8 %, Renault Sandero – на 25,4%, Hyundai Solaris – на 25,1 %, Mazda 3 – на 28%, Kia Cerato – на 27,3 %, Hyundai Elantra – на 23,9 %, Toyota Camry – на 30,8 %.

роскомнадзор без пояснення причин закрив доступ до популярного серед росіян сайту тhe вell. Інтернет-видання та інформаційний бюлетень спеціалізуються на бізнес-новинах.

В російських військових комісаріатах запрацювала тестова версія бази даних про військовозобов’язаних. дєпартамент труда і соціальной защіти москви повідомив, що вже передають до міноборони інформацію про безробітних росіян, які стали на облік на біржі праці. Також повну інформацію про росіян зобов’язані надати мвд, фєдєральная налоговая служба, мінціфри та інші відомства. Військкомати матимуть вичерпні дані про військовозобов’язаних, включаючи їхні актуальні адреси реєстрації, номери телефонів та адреси електронної пошти, а також відомості про роботу, сім’ю, нерухомість, транспортні засоби, стан здоров’я, відстрочки від мобілізації.

У московскій області починають будівництво найбільшого сізо в росії. Наприкінці 2022 року прем’єр росії мішустін підписав розпорядження про виділення для нього 42 гектарів землі поруч із підмосковним солнєчногорськом (біля траси М11, між шапкіно та ожогіно). Для порівняння, площа кремля – 28 гектарів, а найбільший поки що сізо в росії – «крєсти-2» в колпіно, пригороді санкт-петербурга, займає 35 гектарів. І «крєсти-2», і майбутній солнєчногорський сізо розраховані на чотири тисячі засуджених кожен. Хоча ще два роки тому будівництво солнєчногорського планувалося скромніше, на 1 200 засуджених.

Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що саме білоруський режим переслідує людей, мучить їх, поневолює власний народ і нападає на сусідів. Він нагадав, що Польща має «чесні та добрі наміри та хоче жити добре зі своїми сусідами». «Але якщо хтось виявляє до нас агресію, від нас хай очікує жорсткої відповіді».

Самопроголошений президент білорусі алєксандр лукашенко своїм указом зобов'язав усіх державних службовців носити спеціальний нагрудний знак, який, на його думку, покликаний підвищити престиж держслужби та зберігати її історичні традиції. У документі йдеться про те, що носити значок треба буде біля серця – на лівому боці грудей, на формі чи одязі офіційного стилю.